Newsflash
REUNIUNI

Cazuri complexe și prevenţie în Obstetrică-Ginecologie

de Demostene ŞOFRON - apr. 15 2022
Cazuri complexe și prevenţie în Obstetrică-Ginecologie

În rândul femeilor însărcinate infectate cu SARS-CoV-2 s-a observat o incidenţă mai mare a nașterilor premature sau induse și o rată accentuată de avorturi spontane în trimestrul 1 de sarcină.

Gine 2
Conf. dr. Dominic Iliescu, vicepreședinte al conferinţei

Cele aproape 200 de lucrări prezentate în patru săli de conferinţe au oferit un program dens participanţilor la Conferinţa Naţională a Societăţii Române de Obstetrică și Ginecologie, care a avut loc în perioada 7-9 aprilie la Cluj-Napoca.

Lor li s-au adăugat cursurile preconferinţă, care au avut ca teme puncţia de colectare a ovocitelor și tehnica embriotransferului; imagistica medicală 2D, 3D/4D; tratamentele moderne neinvazive în menopauză. O sesiune a fost dedicată exclusiv rezidenţilor, beneficiind de o prezenţă numeroasă, cu interesante luări de cuvânt.

Lucrările au abordat o patologie obstetricală și ginecologică diversă, inclusiv diagnosticul prenatal, depistarea precoce sau tardivă a malfomaţiilor fetale, evaluările ecografice în sarcină.

De interes s-au bucurat și prezentările legate de sarcina la vârste fragede (10-16 ani), screeningul HPV și vaccinarea anti-HPV, hipertensiunea arterială în sarcină, managementul sarcinilor complicate, displaziile cervicale în sarcină, managementul fibromului uterin. Majoritatea prezentărilor au fost susţinute prin cazuri clinice.

Evoluţia sarcinilor cu COVID-19

De o atenţie deosebită s-au bucurat și cele 19 lucrări care au abordat problematica femeii gravide în timpul pandemiei de COVID-19. Analizând evoluţia sarcinii la femeile cu COVID-19, s-a observat o incidenţă crescută a nașterilor premature sau induse, o creștere a numărului de operaţii cezariene, o rată accentuată de avorturi spontane în trimestrul 1 de sarcină, dar și numeroase cazuri de decese fetale intrauterine.

O altă prezentare a vizat impactul pandemiei asupra pregătirii rezidenţilor în Obstetrică-Ginecologie, care au simţit din plin efectul negativ al scăderii activităţii clinice.

A scăzut numărul de cazuri în ambulatoriu, pregătirea teoretică a avut și ea de suferit mult, iar oboseala și-a spus și ea cuvântul. Dr. Gindrovel Dumitra a prezentat experienţa medicului de familie în epoca COVID-19. Specialistul a subliniat că s-a vorbit și se vorbește mult despre vaccinarea anti-COVID, dar mai deloc despre vaccinarea anti-HPV.

Ecologia începe din uter

Lucrarea prof. dr. Gian Carlo di Renzo (Italia) a pus în discuţie relaţia dintre mediul ambiant și reproducerea umană, prin prisma stresului, a medicamentelor administrate (unele cu termene depășite), a chimicalelor cu care interacţionăm, a obezităţii și diabetului. Nu este de neglijat rolul nefast al fumatului și al consumului de alcool.

Specialistul pledează pentru o alimentaţie sănătoasă, o mai mare atenţie acordată mediului înconjurător și protecţiei acestuia, educarea activă a profesioniștilor din toate domeniile, educarea părinţilor și a copiilor în sensul protecţiei mediului și al unei alimentaţii sănătoase.

Alţi pași aparent mici pe care îi putem face ar fi să ne înconjurăm de mai puţin plastic în viaţa noastră, concluzia specialistului fiind clară: ecologia începe din uter!

Profesorul german Eberhard Merz a avut două lucrări extrem de interesante, care au abordat detecţia sonografică a markerilor în diagnosticul prenatal, respectiv ultrasonografia 3D/4D în detectarea anomaliilor fetale izolate.

Profesorul recomandă folosirea ambelor tipuri, 3D/4D, eficiente în evidenţierea diferitelor anomalii, precum sindactilia ori sirenomelia, exemplificând cu unele cazuri din experienţa proprie. Tot o prezentare despre anomalii a susţinut dr. Kovács Tünde, despre anomaliile cordului fetal (disproporţii ventriculare, întoarcerea venoasă aberantă).

Citiți și: Marile provocări în Cardiologia de urgenţă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe