Newsflash
REUNIUNI

CONGRESUL MONDIAL DE PSIHIATRIE SOCIALĂ YAM, programul care poate preveni suicidul la adolescenţi

de Cristina GHIOCA - nov. 8 2019
CONGRESUL MONDIAL DE PSIHIATRIE SOCIALĂ YAM, programul care poate preveni suicidul la adolescenţi

Comportamentele suicidare sunt o problemă majoră de sănătate publică, fapt ce evidenţiază necesitatea existenţei unor programe de prevenţie a căror eficacitate să fie dovedită știinţific.

Studiul SEYLE, publicat în revista The Lancet, a documentat eficacitatea unui astfel de program – YAM – desfășurat în peste o sută de școli din zece state europene, inclusiv România.

VM 45, p.7 -2Tinerii care au luat parte la programul YAM (Youth Aware of Mental health) au prezentat o reducere cu 50% a tentativelor de suicid și a gândurilor suicidare, arată rezultatele studiului SEYLE (Saving and Empowering Young Lives in Europe). Cercetarea a evaluat trei programe de sănătate mintală (între care și YAM) desfășurate în 168 de școli din zece state europene (Austria, Estonia, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, România, Slovenia și Spania), la care au participat peste 11.000 de adolescenţi, cu vârsta medie de 15 ani.
Rezultatele cercetării au arătat că YAM s-a dovedit eficient și în gestionarea depresiei, cazurile noi de depresie moderată și severă reducându-se cu 30% în rândul participanţilor la program. Comportamentele adolescenţilor au fost evaluate prin intermediul unor chestionare completate de subiecţi la începutul programului, la trei luni și la un an după finalizarea acestuia. Întrebările au vizat evidenţierea comportamentelor periculoase ale tinerilor, simptomelor psihopatologice ale suicidului, existenţa gândurilor suicidare, a planurilor și tentativelor de suicid.

Cinci sesiuni în trei săptămâni

Programul YAM a fost creat pentru tineri cu vârste între 13 și 17 ani, a explicat prof. dr. Doina Cozman, în cadrul celei de-a 23-a ediţii a Congresului Mondial de Psihiatrie Socială, care a avut loc recent, la București (v. caseta alăturată). Strategia YAM a constat în integrarea diferitelor tipuri de învăţare, dintre care cele mai eficiente s-au dovedit învăţarea cognitivă și cea emoţională. Învăţarea cognitivă a constat în prelegeri despre sănătatea mintală, iar cea emoţională a fost bazată pe sesiuni de role playing.

VM 45, p.7 -1
Prof. dr. Doina Cozman

Pe parcursul a cinci sesiuni, desfășurate pe o perioadă de trei săptămâni, tinerilor le-au fost prezentate și diferite materiale pedagogice, iar la final au primit o broșură pe care au putut să o păstreze. Broșura prezenta informaţii despre sănătatea mintală, constituite pe șase direcţii: conștientizarea sănătăţii mintale, sfaturi de autoajutorare, sfaturi pentru gestionarea depresiei și a stresului, a gândurilor suicidare și depresive, ajutorarea unui prieten cu probleme, solicitarea de ajutor.
YAM și-a propus să crească gradul de conștientizare în ceea ce privește factorii de risc și protectori asociaţi cu sinuciderea. Totodată, s-a urmărit implementarea unor cunoștinţe privind anxietatea și depresia, dar și sporirea abilităţilor necesare pentru a face faţă evenimentelor de viaţă adverse, stres și comportamente suicidare. Programul a fost implementat de instructori instruiţi în metodologie după un manual detaliat de 31 de pagini.

Plusurile și minusurile programului

Participanţii la programul YAM au fost capabili să își depășească frica de exprimare și să se deschidă cu mai multă ușurinţă în faţa altora, acesta fiind unul dintre punctele forte ale programului, așa cum au fost identificate de autorii studiului SEYLE. Schimbările pozitive în comportamentele adolescenţilor au fost raportate și de instructorii YAM, pe măsură ce programul a avansat. Un aspect deosebit de important punctat de participanţi a fost faptul că și-au putut expune părerile și sentimentele într-un mediu pe care l-au resimţit ca fiind sigur.
Totuși, programul a prezentat și o serie de puncte slabe. Printre acestea se numără dificultatea iniţiatorilor de a se asigura că YAM a răspuns nevoilor tuturor participanţilor sau că toate subiectele abordate în cadrul întâlnirilor au beneficiat de aceeași acoperire. Prof. dr. Doina Cozman a explicat că anumite subiecte au fost mai greu de înţeles pentru adolescenţi și a existat nevoia de a mări timpul acordat sesiunilor de role playing.

Cea de-a 23-a ediţie a Congresului Mondial de Psihiatrie Socială a avut loc la București, în perioada 25-28 octombrie, și a reunit peste 600 de participanţi din 63 de state din întreaga lume. Pe parcursul celor trei zile și jumătate cât a durat congresul au fost prezentate peste 320 de lucrări orale și peste 80 de tip poster. România a fost reprezentată de mai bine de 70 de lectori din centrele importante ale ţării care au susţinut numeroase prezentări. Între speakerii străini care au susţinut lucrări îi amintim pe prof. dr. Roy Abraham Kallivayalil (India), prof. dr Rachid Bennegadi (Franţa), prof. dr. Tom KJ Craig (Marea Britanie), prof. dr. Norman Sartorius (Elveţia).
Tematica abordată în ediţia de anul acesta s-a referit, printre altele, la: îmbunătăţirea accesului la serviciile de îngrijire a sănătăţii mintale, definirea psihiatriei sociale în secolul XXI sau pregătirea psihiatrică în Europa. Reuniunea a fost organizată de Societatea Mondială de Psihiatrie Socială, în parteneriat cu Asociaţia Mondială de Psihiatrie, Asociaţia Română de Psihiatrie și Psihoterapie, cu sprijinul Asociaţiei Române de Psihiatrie Socială.

ETICHETEsuicidul

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe