Newsflash
REUNIUNI

Congresul Național ORL, o dezbatere științifică de înaltă ținută

de Demostene ŞOFRON - mai 27 2022
Congresul Național ORL, o dezbatere științifică de înaltă ținută

Peste 700 de specialiști au participat la Congresul Național ORL. Secțiunea dedicată Chirurgiei oncologice a fost foarte bine primită. Din program nu au lipsit nici temele asociate COVID-19.

shutterstock_1734228221Alături de specialiștii din domeniu, la masa congresului desfășurat la Cluj-Napoca s-au așezat și profesioniști din specialități conexe, precum Radioterpie, Chirurgie buco-maxilo-facială, Neurologie, Neurochirurgie. Ideea de la care s-a pornit este cea de multidisciplinaritate, pacientul nemaiputând fi tratat printr-o singură și unică specialitate.

Majoritatea cazurilor impun tratamente multidisciplinare, o muncă în echipă, un dialog al specialiștilor și specialităților, dialog care s-a regăsit în cele aproape 170 de lucrări prezentate.

O secțiune care a atras atenția a fost cea dedicată Chirurgiei oncologice, targetul final fiind nu numai prelungirea vieții, ci și îmbunătățirea vieții pacientului sau inserția socială cât mai rapidă.

La acealași nivel s-au situat și cursurile precongres, în care au fost abordate două teme de actualitate: Chirurgia endoscopică rinosinusală/tehnici de bază (prof. dr. Raluca Grigore), respectiv protezele implantabile de ureche medie (prof. dr. Luminița Rădulescu).

Supărătoare au fost însă, mă refer la al doilea curs, intrările și ieșirile din sala de curs, un du-te-vino deranjant, media de cursanți fiind între 35 și 40!

Nu puteau lipsi din programul științific lucrările dedicate specialității în relație cu infecția cu SARS-CoV-2, de la traheostomia în era COVID-19 la managementul infecțiilor fungice din sfera ORL la pacienții post-COVID, disfuncții de miros și gust etc.

Mituri și realități

Mă opresc, nu o fac deloc întâmplător, asupra lucrării prof. dr. Codruț Sarafoleanu, „Mituri și realități în chirurgia ORL”, un subiect fascinant, de o actualitate frapantă.

Miturile pacienților vizează, între altele, nodulii vocali între a fi sau nu operați, chisturile descoperite întâmplător, rinosinuzitele (nu orice durere de cap reprezintă rinosinuzita), tratamentul medicamentos vs. cel chirurgical, corticosteroidele intranazale, folosirea antibioticelor, chirurgia rinosinuzitelor – faptul că septul nu poate fi operat după vârsta de 45 de ani, faptul că anumite operații endoscopice nu ar da rezultatele dorite în cazul tumorilor maligne rinonazale ș.a.m.d.

Zilele de congres au abundat și de prezentări de cazuri, rezolvate în cea mai mare parte: cancer de laringe subglotic la un pacient de 50 ani; granulom reparator cu celule gigante rinosinusal la o tânără de 15 ani; carcinom scuamos, hipolaringe keratinizant la un bărbat de 62 ani și altele.

Invenții puse pe tapet

Dr. Szocs Mihaly a vorbit despre stimularea electrică bifazică, o nouă metodă de monitorizare a nervilor motori în Chirurgia ORL, prezentând o invenția proprie. Un aparat care produce curent bifazic, accentuând rolul electronicii în actul chirurgical. Utilizarea sa cere din start cunoașterea anatomiei umane.

Sesiunii E-Postere a cuprins 30 de lucrările, în care au fost abordate subiecte precum carcinomul bazocelular al conductului auditiv extern, boala Rosai-Dorfman rinosinusală, evaluarea toxicității nanoparticulelor de aur acoperite cu pluronic asupra urechii interne, migrena vestibulară etc.

Lucrurile au intrat în normalitate. Îmi doresc ca numărul mare de participanți să se regăsească și în toamna acestui an, când va avea loc cea de-a opta ediție a Conferinței ORL Pediatrie, un prilej nou de înnoire a comunicării medicale între specialiști din țară și de peste hotare, o comunicare despre un pacient drag, copilul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe