Newsflash
REUNIUNI

Ecografia, principala metodă de screening în medicină

de Demostene ŞOFRON - iun. 3 2022
Ecografia, principala metodă de screening în medicină

Timișoara a fost, timp de trei zile, „inima” ultrasonografiei la nivel mondial, prin cele patru evenimente care au avut loc simultan, cu participanţi de pe cinci continente.

WF8

Profesionalism este cuvântul care definește cele patru evenimente medicale desfășurate la Timișoara între 25 și 28 mai: Congresul Mondial de Ultrasonografie (US) în Medicină și Biologie/WFUMB, în conjuncţie cu Congresul Federaţiei Europene a Societăţilor de US în Medicină și Biologie/EFSUMB, Conferinţa Naţională anuală a Societăţii Române de US în Medicină și Biologie/SRUMB și Congresul de US pentru studenţi (WFUMB/EFSUMB).

Profesionalism în organizarea celor patru evenimente știinţifice, prin invitarea vârfurilor ecografiei naţionale și mondiale, prin selecţia lucrărilor prezentate, în organizarea cursurilor hands-on, a expoziţiei cu noutăţile industriei de profil, merit incontestabil al celor două comitete de organizare, cel știinţific și cel local. Alături de profesionalism stau, la același nivel, responsabilitatea, diversitatea, ospitalitatea.

„Mă bucură mult faptul că suntem onoraţi cu prezenţa a 1.102 participanţi, la primul meeting live după cei doi ani pandemici. Mă bucură, de asemenea, prezenţa celor 450 de participanţi de peste hotare, practic am adus la Timișoara crème de la crème în ecografie din întreaga lume”, a mărturisit prof. dr. Ioan Sporea, președintele congresului.

WF5 Ioan Sporea

Noutăţi absolute

În cele patru zile ale reuniunii știinţifice au fost abordate problemele uzuale ale ecografiei de practică, dar și temele noi, vârfurile spre care se îndreaptă acum toată atenţia, cum sunt ecografia cu substanţă de contrast și utilizările ei, de la avantaje la riscuri.

Metoda este bună, ieftină, la îndemâna medicului imediat după examenul unui pacient și se face după ecografia obișnuită, cu rezultat în 5 minute”, a explicat profesorul Sporea.

Alte noutăţi prezentate au fost cele legate de utilizarea elastografiei în numeroase organe, începând cu ficatul, în discuţie intrând tiroida, paratiroida, glandele salivare, pancreasul, testiculul.

Practic, se poate evalua fibroza în aceste organe. Ca o noutate pentru ficat, avem tehnologii de cuantificare a steatozei, pentru a ști cum evoluează în timp, într-o dinamică, putând cuantifica numeric această încărcare grasă. Ecografia aduce împreună nenumărate specialităţi: Radiologie, Gastroenterologie, Medicină internă, Reumatologie, Endocrinologie, Dermatologie, Pediatrie, Medicină de familie”, a adăugat profesorul Sporea. 

De amintit sunt și cele opt cursuri în diferite specialităţi și, ceea ce nu se întâmplă de obicei, conferinţele monospecializate, ecografia fiind la interferenţa dintre specialităţi. Mă opresc la capitolul „noutăţi” și asupra expoziţiei de aparatură, exemplară prin echipamentele aduse de importante firme de profil, cu abordări practice de la nivelul bazal la neurosonologie.

„Am obţinut foarte greu organizarea acestui congres”, ne-a spus în încheiere prof. dr. Ioan Sporea, care ne-a explicat că acesta se rotește între cele cinci continente, Europa având în sarcină organizarea lui o dată la cinci ediţii: „Noi suntem după Viena, dar vă propun contextul în care se mișcă acest congres: Melbourne, Taiwan, Sao Paolo, Montreal, într-o companie de orașe și într-o concurenţă continuă. Unde se plasează în acest context mondial ecografia românească? Fostul președinte EFSUMB a fost profesorul Adrian Săftoiu; doamna prof. dr. Alina Popescu este în Biroul Executiv al EFSUMB, eu sunt în CA al WFUMB, doamna prof. dr. Roxana Șirli răspunde, în această Federaţie Mondială, de studenţi, suntem foarte bine poziţionaţi”.

SRUMB la 25 de ani. 1997-2022

Noutăţi au fost prezentate și în cadrul Conferinţei Naţionale anuale a Societăţii Române de US în Medicină și Biologie (SRUMB). Toate au apărut în ultimii trei ani, ceea ce dovedește că ultrasonografia este un domeniu pe cât de dinamic, pe atât de activ, după cum a arătat prof. dr. Alina Popescu:

Avem tehnici noi în ecografia cu substanţă de contrast, în elastografie, tehnici de cuantificare a încărcării grase a ficatului, tehnici în derma, obstetrică-ginecologie. Mă opresc asupra tehnicii cu substanţă de contrast, care necesită injectare: este un risc de alergie, dar nu supune pacientul la alte riscuri majore. Suntem după aproape trei ani de manifestări știinţifice organizate online. Este foarte greu să vezi un ecograf numai în online, fără să pui mâna pe el, să începi să lucrezi”.

WF3

Demne de menţionat sunt și sesiunile bazate pe cercetare fundamentală clinică, cu peste 190 de abstracte primite, din care au fost selectate cele mai bune ca tematici și abordări medicale. Totodată, la cei 25 de ani aniversaţi în aceste zile, SRUMB a primit noi membri de onoare, iar trei specialiști au primit Certificate de Apreciere: Lynne Rudd din Marea Britanie, Dieter Nurnberg din Germania și Roxana Șirli din România.

Studenţii, la primul lor congres US

Revenind la studenţi, cei care reprezintă viitorul ultrasonografiei românești și nu numai, prof. dr. Roxana Șirli ne-a vorbit despre necesitatea ca aceștia să se familiarizeze cât mai devreme cu ecografia, o metodă inclusă în majoritatea programelor de rezidenţiat, extrem de versatilă, cu aplicabilitate în multe domenii ale medicinei:

Universităţi din Austria și Germania au integrat ecografia în învăţarea anatomiei. Pentru că ecografia este o lanternă graţie căreia înveţi cum să pătrunzi și să vezi în abdomen, te învaţă ce să urmărești, totul live, iată de ce este utilă pentru învăţarea anatomiei. Apoi este utilă în stabilirea diagnosticului”.

În acest context ea a arătat că la facultatea unde activează,  adică UMF „Victor Babeș” din Timișoara, există încă din anul III un program de învăţare a ecografiei pentru studenţi, dar, din păcate, acesta nu este inclus în curricula obligatorie. Speră însă să fie integrat cât mai repede posibil.

În ceea ce privește congresul studenţilor, specialista a arătat că organizarea lui a pornit de la ideea unui curs în care tinerii mediciniști să aibă ocazia să pună mâna pe un ecograf, pentru că ecografia nu se poate învăţa numai din carte sau online: „Am avut zece staţii de ecografie, studenţii au fost învăţaţi să facă ecografie de lectorii invitaţi, nume și nume în ecografia mondială. Au avut și o sesiune de lucrări știinţifice, un alt mare câștig pentru ei, cazuri clinice în care ecografia joacă un rol important. Cursul a fost în principal pe ecografie abdominală. Ca să faci ecografie de specialitate cum este cea musculoscheletală, mamară, tiroidiană, trebuie să ai o bază serioasă, să fi trecut prin patologie, să fi învăţat ecografie clinică. Am avut studenţi din România, Germania, Suedia, Polonia, Republica Moldova”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe