Newsflash
REUNIUNI

Glomerulopatiile, cele mai frecvente boli nefrologice la copii

de Prof. dr. Mihai Gafencu - oct. 14 2022
Glomerulopatiile, cele mai frecvente boli nefrologice la copii

La Timișoara se va desfășura, luna aceasta, primul curs de glomerulopatii, patologia cea mai frecventă, dar și cea mai complexă etiologic dintre cele ale Nefrologiei la copil.

Nefrologia pediatrică a apărut de doar șapte ani ca domeniu de specializare pentru tinerii doctori din România. Primele generaţii de medici cu această specialitate le avem de numai trei ani, cel mai frecvent medici care au trecut prin Pediatrie.

Glomerulopatiile

Zonele care sunt descoperite în ceea ce privește diagnosticarea bolilor renale la copil vor putea astfel spera să aibă specialiști care să diagnosticheze și, mai apoi, să adreseze cazurile de dificultate majoră
centrelor universitare tradiţionale.

Doar că aceste generaţii noi de medici rezidenţi și specialiști trebuie formate de oameni tineri, în spiritul marilor schimbări ale domeniului Nefrologiei pediatrice: noi reclasificări, noi metode de diagnostic genetic, metode noi de terapii dialitice și transplant renal.

Asociaţia Internaţională de Nefrologie Pediatrică (IPNA), o organizaţie caritabilă globală, nonprofit, consideră că toţi copiii merită să fie sănătoși și să primească tratament și îngrijire optime pentru bolile de rinichi, indiferent de nivelul lor socio-economic.

Curs cu acces gratuit

Pe parcursul a două zile (28 și 29 octombrie 2022) va avea loc, sub egida Universităţii de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și a Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”, un curs intitulat „Glomerulopatii”.

Este un curs la care vor participa speakeri internaţionali de mare prestigiu, cu prezentări on site sau online, și speakeri din întreaga ţară: București, Iași, Cluj-Napoca, Târgu Mureș. Vor fi abordate teme precum: vasculitele, sindromul hemolitic uremic atipic, sindromul nefrotic corticorezistent și corticosensibil și multe altele legate de glomerulopatii.

De asemenea, va fi și o sesiune pentru medicii rezidenţi, în care aceștia vor putea prezenta cazuri interesante. Accesul este gratuit pentru toţi participanţii, organizatorii asigurând mesele de prânz și pauzele de cafea. Se poate opta pentru varianta online sau on site.

Cursul se adresează atât nefrologilor pediatri, cât și pediatrilor, nefrologilor de adulţi și medicilor de familie. Directorul cursului este Ramona Stroescu, medic primar pediatru și specialist nefrolog pediatru, șef de lucrări în cadrul UMF „Victor Babeș” Timișoara. Se încearcă, astfel, valorificarea experienţei colegilor din centrele care fac dializă și nefrologie pediatrică, cu secţii sau compartimente existente din structura ultimilor 25 de ani – Iași, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Târgu Mureș.

Înscrierile se fac la: https://ipna.spital-copii-timisoara.info/.

Primul din vestul ţării

IPNA teaching courses sunt cursuri adresate medicilor, cu scopul de a instrui cât mai mulţi specialiști, de a se cunoaște între ei și de a crea o reţea puternică pe aceste patologii. La aceste cursuri participă speakeri naţionali și internaţionali cu experienţă în nefrologia pediatrică, fiind primul de acest fel din vestul ţării noastre.

Subiectul ales ca dezbatere este legat de patologia cea mai frecventă, dar și cea mai complexă etiologic dintre cele ale nefrologiei la copil – glomerulopatiile. Acestea sunt boli cu determinism plurifactorial, care au nevoie de diagnostic corect și modern pentru a putea fi încadrate în categoriile ce beneficiază de tratamentul inovator al ultimilor ani.

Citiți și: Screeningul în tuberculoză și multiplele sale provocări în secolul 21

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe