Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  REUNIUNI

Importanţa ecografiei în diagnosticarea artritei septice

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 18 octombrie 2019

Indicaţiile ecografiei musculoscheletale s-au extins în ultimii ani, astăzi fiind practicată pe scară largă.

Acest lucru se datorează, printre altele, evoluţiei aparaturii, creșterii interesului medicilor faţă de această procedură, dar și diversificării ofertei educaţionale în acest domeniu.

VM 42, p.12 -2Una dintre urgenţele în ecografia musculoscheletală o constituie artrita septică (AS). Dr. Violeta Vlad, medic specialist ORL, a subliniat că în cazul unei infecţii intra- sau periarticulare netratate, în 72 de ore, ţesutul osos poate suferi modificări ireversibile. Ecografia de ţesuturi moi poate înlesni localizarea colecţiei, iar puncţionarea sub ghidaj ecografic stabilește diagnosticul etiologic al infecţiei. Specialista a amintit că medicii folosesc ecografia în diagnosticarea AS încă din anul 1987, aceasta putând detecta chiar și 1-2 ml de lichid. Lipsa colecţiei lichidiene în articulaţiile mari exclude diagnosticul de AS, ecografia musculoscheletală având cea mai mare sensibilitate și specificitate pentru detectarea lichidului.

Terapia anti-TNF în AS

Dr. Violeta Vlad a explicat că experienţa la Spitalul Clinic Sfânta Maria, în care activează, arată că AS este o descoperire tot mai frecventă de la introducerea tratamentului biologic, acesta putând masca semnele inflamatorii clinice.

De altfel, medicul specialist a prezentat rezultatele unui studiu britanic efectuat în anul 2011, care arăta că riscul de AS este dublu la persoanele care urmează tratamente biologice, acesta fiind mai mare în primul an de la debutul terapiei. Cel mai frecvent germen identificat a fost stafilococul auriu, urmat de Listeria, Salmonella și Pseudomonas aeruginosa.

Același studiu arată că 24% dintre AS au apărut la pacienţi cu protezări articulare, motiv pentru care Societatea Britanică de Reumatologie recomandă stoparea terapiei biologice anti-TNF cu două până la patru săptămâni înainte de intervenţii chirurgicale majore și reluarea acesteia după vindecarea clinică a tuturor semnelor inflamatorii.

Etichete: ecografie musculoscheletala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.