Newsflash
REUNIUNI

Investiţi în alegeri alimentare sănătoase!

de Demostene ŞOFRON - iul. 15 2022
Investiţi în alegeri alimentare sănătoase!

Comportamentul alimentar al adultului sau importanţa nutriţiei pentru viața de cuplu sunt câteva dintre subiectele discutate, la cea de-a doua ediţie a conferinţei Dietetician.ro.

masa cupluAntreprenoarea și scriitoarea Bethenny Frankel spunea că „dieta este un cont bancar. Alegerile alimentare bune reprezintă investiţii bune”. Sunt rânduri și gânduri regăsite și în recenta conferinţă Dietetician.ro, organizată de Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică şi Asociaţia Medicilor de Familie Mureş, în parteneriat cu MedicHub.

Ajunsă la cea de-a doua ediţie, conferinţa a fost prima desfășurată după organizarea primului examen naţional de dietetician autorizat, în perioada
aprilie-mai 2022. Un pas important în recunoașterea specialităţii în
România, pas ce deschide porţile angajării dieteticienilor în structuri medicale de stat sau private.

Evenimentul știinţific a fost moderat de dr. Florina Ruţa, președintele Colegiului Dieteticienilor din România, împreună cu dietetician Cristina Nașca, și a propus zece teme din actualitatea imediată.

Dr. Florina Ruţa a prezentat rezultatele studiului „Statusul nutriţional alterat la pacienţii cu infarct miocardic acut”, cu date concrete despre ce înseamnă malnutriţia la pacienţii cu diferite patologii. Prezenţa malnutriţiei poate contribui la creșterea vulnerabilităţii pacientului, la scăderea imunităţii, la creșterea numărului de zile de spitalizare, dar și la apariţia complicaţiilor post-infarct.

Pacienţii cu malnutriţie au avut și au rate de supravieţuire pe o perioadă de 10 ani semnificativ mai scăzute decât cei care nu prezintă deficit nutriţional. Deficitul nutriţional este asociat cu o nevoie mai mare de suport inotropic și cu o rată crescută de complicaţii în timpul spitalizării.

Rezultatele evidenţiază necesitatea implementării unui program de screening pentru statusul nutriţional, precum și o abordare interdisciplinară prin integrarea dieteticianului în echipa medicală, pentru a asigura gestionarea activă a malnutriţiei pacienţilor spitalizaţi.

Nutriţia și viaţa de cuplu

Importanţa nutriţiei pentru sănătatea individului și a vieţii de cuplu a fost adusă în discuţie de dr. Remus Șipoș. El și-a început pledoaria pornind de la adevărul potrivit căruia în România încă există subiecte despre care se vorbește mai puţin, cum sunt disfuncţia erectilă sau tulburările de alimentaţie, zone în care intră în acţiune medicul de familie și dieteticianul. Un punct al discuţiei l-a constituit dieta Dash, ușor de abordat, potrivită tuturor membrilor familiei, inclusiv adolescenţilor.

Dieta pune accent pe consumul de fructe, legume, nuci, lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, pește, carne slabă, cereale integrale. Nu sunt recomandate carnea roșie, produsele bogate în grăsimi saturate, alimentele procesate, cele cu conţinut mare de sodiu și de zahăr, conservele, alcoolul, produsele cu aditivi.

Comportamentul alimentar al adultului, cu accent pe diferenţa dintre adicţie și preferinţă, a fost analizat de Ioana Emilia Bojian. Abordarea a urmărit criteriile de bază ale adicţiei alimentare (toleranţa, sevrajul, lipsa controlului). Adicţia alimentară rămâne pe mai departe un diagnostic neoficial, cu semnificaţii subclinice importante. Dieteticienii trebuie să acorde atenţie factorilor care determină un anumit comportament alimentar.

Microbiota și afecţiunile metabolice

Dr. Luiza Pârvu a readus în centrul atenţiei legătura dintre microbiota intestinală și afecţiunile metabolice. Specialista a accentuat ideea potrivit căreia afecţiunile metabolice sunt asociate cu modificarea compoziţiei microbiotei, vorbind despre obezitate, steatohepatita non-alcoolică, dislipidemie, intoleranţa la glucoză, HTA.

Criteriile de selectare în prescrierea probioticelor sunt genul și tulpina bacteriană pentru care sunt recomandate, viabilitatea, administrarea în doze adecvate și, nu în ultimul rând, eficacitatea acestora.

Ca idei finale sunt de reţinut următoarele: nu vă înfometaţi, hidrataţi-vă corespunzător, mâncaţi în liniște și fără grabă, nu săriţi mesele principale ale zilei, fiţi activi, renunţaţi la fumat, renunţaţi și la alcool, diversificaţi-vă alimentaţia! Și nu uitaţi cele postulate de La Rochefoucauld: „Mâncarea este o necesitate, dar a mânca cu înţelepciune este o artă!”.

Citiți și: WebMed 2: boala hemoroidală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe