Newsflash
REUNIUNI

Medicii constănţeni la Școala de vaccinologie

Medicii constănţeni la Școala de vaccinologie

În perioada 10-12 septembrie s-a desfășurat la Constanţa prima ediţie a Şcolii de vară de vaccinologie, destinată medicilor rezidenţi, eveniment organizat de Asociaţia Medicilor Infecţioniști, Epidemiologi și Microbiologi din judeţul Constanţa.

Evenimentul a continuat tradiţia manifestărilor știinţifice organizate periodic, cu scopul diseminării către toţi actorii sistemului de sănătate a celor mai recente achiziţii în domeniu, dedicate problemelor majore ale sănătăţii publice. Printre ele, infecţiile asociate asistenţei medicale, antibioterapia și rezistenţa la antimicrobiene, vaccinologia.

Manifestarea a fost parte a procesului de educaţie medicală continuă pentru medicii rezidenţi, în vederea perfecţionării intervenţiei medicale în situaţii excepţionale, precum pandemiile și alte calamităţi naturale (cutremure, inundaţii etc.) sau sociale (acte de terorism, conflicte armate, războaie, migraţie etc.).

Sesiunea de deschidere a evenimentului s-a bucurat de prezenţa onorantă a profesorului Ştefan Constantinescu, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, președinte al Academiei Belgiene de Medicină și al Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină (FEAM).

În cuvântul său, acesta a salutat înfiinţarea Asociaţiei Medicilor Infecţioniști, Epidemiologi și Microbiologi din judeţul Constanţa (AMIEM) și iniţiativa organizării acestei Școli de vară, precum și lansarea volumului digital „Boli Infecţioase 2022 – Patologia infecţioasă în pandemie”, editat de „Viaţa Medicală” și elaborat de membrii AMIEM sub coordonarea știinţifică a prof. dr. Sorin Rugină și a subsemnatei.

Vaccinurile în specialităţi medicale

Prelegerile au fost susţinute de unii dintre cei mai renumiţi specialiști în domeniul bolilor infecţioase, din București și din ţară (prof. dr. Doina Azoicăi, prof. dr. Mircea-Ioan Popa, conf. dr. Daniela Piţigoi, conf. dr. Mihai Craiu, prof. dr. Victoria Aramă, prof. dr. Ştefan Sorin Aramă), precum și de reprezentanţi de prestigiu locali: prof. dr. Sorin Rugină, președinte AMIEM, profesorii Liliana Tuţă, Laura Mazilu, Elena Danteș, conf. dr. Cristina Mihai, prof. dr. Claudia Simona Cambrea, șef lucr. dr. Elena Dumea, asist. univ. dr. Carmen Roxana Cernat.

constanteni
Medici constantenti și o parte din invitații lor la Școala de vară de vaccinologie

Programul bogat a acoperit tot spectrul de aplicabilitate a vaccinologiei, în diversele specialităţi medicale, subliniind complexitatea și importanţa cunoașterii principiilor și rolului vaccinurilor în sănătatea tuturor pacienţilor, dar și a personalului medical. Acest fapt necesită o contribuţie mai activă, competentă și responsabilă a tuturor celor implicaţi în exercitarea actului medical, noua abordare aducând un plus de calitate în asistenţa pacienţilor. Acesta a fost, de fapt, unul dintre scopurile propuse – acela de a asigura o pregătire completă a viitorilor specialiști, indiferent de domeniile de activitate, cu noţiuni practice, de „cultură medicală generală”, precum vaccinologia, antibioterapia raţională, infecţiile asociate asistenţei medicale.

Manifestarea s-a bucurat de un mare interes, în contextul în care pandemia de COVID-19 a provocat această nevoie de cunoaștere suplimentară a posibilităţilor de intervenţie rapidă și eficientă și a consecinţelor asupra comunităţilor umane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe