Newsflash
REUNIUNI

Noutăţi la Conferinţa de Primăvară a cardiologilor

de Dr. Mădălina Badea - mai 27 2022
Noutăţi la Conferinţa de Primăvară a cardiologilor

Sibiul a găzduit în perioada 11-14 mai prima ediţie post-pandemie a Conferinţei de Primăvară a SRC, în format hibrid. Au fost prezentate noutăţi legate de domeniul specific al fiecărui grup de lucru.

pag10Ghidul de tratament al trombembolismului pulmonar, publicat de Societatea Europeană de Cardiologie în anul 2019, prezenta ca element de noutate faptul că rivaroxaban poate fi utilizat ca alternativă terapeutică pentru heparinele cu greutate moleculară mică la pacienţii oncologici, cu excepţia patologiei gastrointestinale, din cauza riscului de sângerare (studiul SELECT-D).

Se anunţă în acest sens o schimbare de paradigmă, în lumina unui studiu publicat recent în Mayo Clinic Proceedings. Acesta arată că rivaroxaban nu crește riscul de sângerare majoră la pacienţii cu cancer gastrointestinal, inclusiv cu tumoră restantă, comparativ cu pacienţii fără afecţiune oncologică gastrointestinală.

În schimb, în lumina acestui studiu, se pare că apixaban are o rată semnificativ mai mare de sângerări majore la pacienţii cu cancer gastrointestinal luminal faţă de pacienţii trataţi cu enoxaparină și faţă de cei fără patologie oncologică cu acestă localizare (1).

Empagliflozin în insuficienţa cardiacă

Sindromul metabolic rămâne în atenţia medicilor cardiologi ca ţintă principală pentru scăderea riscului cardiovascular. Diabetul zaharat, inclus în acest sindrom, este un factor de risc important pentru apariţia bolii cardiovasculare, asocierea celor două patologii scăzând speranţa de viaţă în medie cu 12 ani.

Ghidurile recomandă abordarea conceptului de continuum cardio-reno-metabolic și utilizarea unor molecule cu acţiune integrată, precum inhibitorii de SGLT-2 sau agoniștii receptorilor de GLP-1. Dintre inhibitorii de SGLT-2, empagliflozin poate fi iniţiat indiferent de valorile glicemice, la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, indiferent de valoarea fracţiei de ejecţie.

Cum descifrăm bolile cardiace congenitale la adult?

În rândul patologiei congenitale a adultului, defectul septal atrial (DSA) de tip ostium secundum este cel mai întâlnit. Indicaţia de închidere a DSA se bazează pe istoricul pacientului de embolii paradoxale, supraîncărcarea de volum a cordului drept, rezistenţa vasculară pulmonară și asocierea cu patologii ale cordului stâng.

În cazul existenţei patologiei asociate de cord stâng, se recomandă testarea cu balon anterior închiderii DSA pentru a evalua beneficiul închiderii șuntului stânga-dreapta, raportat la potenţialul efect negativ al închiderii acestuia, cu creșterea presiunilor de umplere în cordul stâng.

Cateterismul cardiac se recomandă în cazurile cu presiune arterială pulmonară sistolică estimată prin ecografie, care depășește valoarea de
40 mmHg. Aceasta este o investigaţie importantă, întrucât rezistenţa vasculară pulmonară peste 5 uW contraindică intervenţia de închidere a DSA.

Noi concepte în regurgitarea mitrală

Ghidurile actuale, inclusiv cel emis de Societatea Europeană de Cardiologie în 2021, susţin că flail-ul de valvă mitrală se asociază cu regurgitare severă întotdeauna și că severitatea jeturilor de regurgitare mitrală asociată cu efect Coandă este subestimată, fiind vorba despre regurgitări severe și în acest caz.

Cu toate acestea, un studiu publicat în 2021 în Journal of American College of Cardiology și-a propus să evalueze severitatea regurgitării mitrale asociate cu flail sau cu efect Coandă, cu ajutorul rezonanţei magnetice cardiace, prin calcularea unor parametri cantitativi, precum volum regurgitant și fracţie de regurgitare.

Acest studiu a arătat că deși prezenţa de flail sau de efect Coandă se asociază cu volume regurgitare și fracţii de regurgitare mai mari, frecvent severitatea regurgitării mitrale nu se încadrează în „severă” la acești pacienţi, considerând valorile de cuantificare corespunzătoare rezonanţei magnetice (2).

Left atrial coupling index (LACI) se calculează prin raportarea valorii indexate a volumului atriului stâng la velocitatea miocardică ce corespunde contracţiei atriale, determinate prin TDI.

Indexul constituie un nou predictor al prognosticului pacienţilor cu regurgitare mitrală secundară și insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă a ventriculului stâng. Valori peste 5% indică un prognostic mai rezervat (3). S-au definit termenii de regurgitare mitrală (RM) secundară disproporţionată (RM semnificativă, în absenţa remodelării sau disfuncţiei de ventricul stâng) și proporţionată (RM semnificativă, în prezenţa dilatării și disfuncţiei importante de ventricul stâng).

Aceste două entităţi sunt menite a ajuta la selecţia adecvată a pacienţilor pentru procedurile percutane adresate valvei mitrale. Gradul de tenting al valvei mitrale (nu dilatarea de inel mitral) reprezintă predictorul principal al recurenţei sau progresiei regurgitării mitrale după procedura de anuloplastie a valvei mitrale.

Ţesutul adipos, marker al inflamaţiei coronariene

Dincolo de conceptul clasic de obezitate ca factor de risc cardiovascular, în ultima perioadă atenţia cercetătorilor s-a îndreptat către ţesutul adipos pericoronarian. Recent s-a descris fat attenuation index (FAI), un marker al inflamaţiei coronariene, prin intermediul angiografiei prin tomografie computerizată coronariană.

Se pornește de la premisa că inflamaţia produce modificări în compoziţia grăsimii perivasculare de la nivelul arterelor coronare epicardice, scopul fiind integrarea scorului FAI în strategiile de prevenţie cardiovasculară.

Citiți și: Scurt istoric al cunoașterii medicale


Notă autor:

1.https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S00256196210043
2. https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016/j.jacc.2021.09.1382
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33463368/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe