Newsflash
REUNIUNI

Nutriţia și efectele anticancer

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - oct. 7 2022
Nutriţia și efectele anticancer

Profesioniști din nouă ţări s-au reunit la cea de-a doua ediţie a Conferinţei OncoHub desfășurată în perioada 21-23 septembrie, la Brașov.

Cele opt sesiuni dedicate unei anumite localizări anatomice a cancerului au fost completate de o sesiune care a avut ca temă nutriţia pacientului oncologic, una despre managementul integrat al cazului și una despre abordări moderne în cercetare.

Potenţialul terapeutic al nutraceuticelor derivate din plante a fost tema uneia dintre prezentări, termenul reprezentând o combinaţie între „nutriţie” și „farmaceutic”. Dieta este implicată în dezvoltarea a 30-35% dintre cancere, iar obezitatea reprezintă un factor de risc pentru încă 10% dintre ele. Astfel, alimentaţia poate contribui la prevenţia primară, secundară și terţiară, având utilitate și în predicţia riscului de cancer sau a răspunsului la tratament. Anumiţi compuși au rol de regulatori epigenetici, influenţând metilarea ADN, acetilarea histonelor și expresia micro ARN-urilor.

varza marianei

Crucifere, resveratrol și Omega 3

Ca exemplu practic, cruciferele (varza, conopida, broccoli) ar trebui consumate crude sau gătite la abur pentru a-și păstra calităţile antitumorale. Pentru o persoană sănătoasă, două porţii de 200 mg pe săptămână sunt suficiente, având rol în prevenţia cancerelor de sân, ovar, endometru sau prostată. Pentru obţinerea unui efect terapeutic, este necesară însă administrarea de extracte având o concentraţie mai mare din acești compuși.

Un exemplu de nutraceutic este resveratrolul, care se găsește în coaja strugurilor negri, iar în cantitate mai mică și în vinul roșu, arahide și în fructe de pădure. Această substanţă are rol antiviral, antifungic, antioxidant, antiinflamator, anti-îmbătrânire, precum și efecte chemoprotectoare. Prin modularea genelor implicate în ciclul celular influenţează apoptoza și proliferarea celulară, iar prin creșterea enzimelor de detoxificare, crește excreţia compușilor carcinogenici. De asemenea, poate scădea angiogeneza și invazia tumorală, efecte benefice fiind observate în cazul cancerului mamar, celui de colon și celui de prostată.

Combinarea nutraceuticelor cu chimioterapia poate crește efectul celei din urmă, însă sunt necesare mai multe studii pentru a le înţelege rolul, mai ales în cazul cancerelor agresive care devin rezistente la terapiile convenţionale. Spre deosebire de tratamentele farmacologice, aceste substanţe nu pot fi patentate, așa încât sprijinul financiar pentru derularea acestor studii este limitat.

Beneficii aduce și consumul de alimente bogate în acizi grași Omega 3 (pește, seminţe și ulei de rapiţă sau de in, nuci). Astfel, a fost observată scăderea incidenţei tumorilor mamare și de prostată, alterarea expresiei genelor care susţin proliferarea și inflamaţia, precum și supresia activării NFkB, un complex proteic ce controlează transcripţia ADN, producţia de citokine și supravieţuirea celulară.

Adaptare la ritmul circadian tumoral

Una dintre modalităţile inovatoare de diagnostic și monitorizare a răspunsului la tratament este biopsia lichidă, despre care a vorbit dr. Catherine Alix-Panabières (Montpellier, Franţa). Prin intermediul unei probe de sânge se pot obţine informaţii cu privire la celule tumorale circulante, eliberate atât din tumora primară, cât și din metastaze, reflectând heterogenitatea tumorală în timp real. Aceste informaţii sunt importante pentru decizia de-a administra un anumit tip de tratament, ghidat de mutaţiile existente la acel moment.

Merită amintit faptul că un studiu recent a demonstrat faptul că formarea metastazelor este influenţată semnificativ de durata supravieţuirii celulelor tumorale circulante. O altă descoperire este legată de influenţa ritmului circadian asupra capacităţii de metastazare, susţinând astfel o abordare diferenţiată pentru tratament sau teste diagnostice, abordare ce ia în considerare diferenţele în metabolismul tumoral, în funcţie de momentul zilei. Există, de asemenea, elemente la nivelul celulelor tumorale circulante, care pot sugera existenţa de micrometastaze în anumite organe, în momentul în care nu există încă dovezi clinice.

Multidisciplinaritatea și terapia personalizată au fost evidenţiate pe parcursul întregii manifestări ca principii de bază în oncologia viitorului, creând premisele creșterii supravieţuirii și a calităţii vieţii pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe