Newsflash
REUNIUNI

Patologia neonatală, în abordare multidisciplinară

de Dr. Ana MIHAI - apr. 8 2022
Patologia neonatală, în abordare multidisciplinară

Forumul Perinatologia, ajuns la a cincea ediţie, cu sprijinul logistic al MedicHub, s-a remarcat prin calitatea prezentărilor și participarea unor experţi recunoscuţi pe plan internaţional.

Evenimentul, al cărui președinte a fost prof. dr. Simona Vlădăreanu, șef secţie Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”, a discutat progresele medicale în domeniu și ghidurile actualizate. Totodată, a reprezentat o oportunitate pentru abordarea multidisciplinară a patologiei neonatale, prin perspective complementare.

Perinatologia

Tematica a cuprins patologia cea mai frecventă din secţiile de Terapie intensivă neonatală (respiratorie, infecţioasă, neurologică), resuscitarea neonatală, dar și abordarea malformaţiilor digestive (cu perspectiva Chirurgiei pediatrice) ori Chirurgia fetală. De exemplu, prof. dr. Miroslaw Wielgos, șeful departamentului de Obstetrică-Ginecologie la Universitatea Medicală din Varșovia, a prezentat intervenţia reparatorie intrauterină a unui caz de spina bifida prin abord minim invaziv.

Prezentările au pus accentul pe cele mai noi metode diagnostice și terapeutice non-invazive:

  • ameliorarea prognosticului encefalopatiei hipoxic-ischemice prin iniţierea precoce a hipotermiei controlate;
  • monitorizarea aEEG – care permite identificarea convulsiilor subclinice, cu implicaţii terapeutice;
  • aplicaţiile ecografiei pulmonare neonatale – monitorizarea în dinamică la patul pacientului, fără iradiere.

Lucrările au subliniat încă o dată interdependenţa serviciilor medicale, importanţa comunicării și colaborării diferitelor specialităţi (Obstetrică, Chirurgie fetală, Neonatologie, Chirurgie pediatrică, Pediatrie și Neurologie pediatrică) pentru gestionarea optimă a complicaţiilor medicale și îmbunătăţirea prognosticului fiecărui pacient.

Ghid nou de resuscitare neonatală

Prof. dr. Tomasz Szczapa de la Universitatea de Studii Clinice din Poznan, Polonia, a prezentat cea mai recentă ediţie a ghidului de resuscitare neonatală – Newborn Life Support Guidelines 2021. Profesorul Szczapa este responsabil pentru training și educaţie în cadrul Boardului European de Neonatologie și este membru al Comitetului privind Educaţia în Resuscitare Neonatală în cadrul Consiliului European de Resuscitare.

Ghidul antemenţionat se actualizează la fiecare cinci ani, ediţia precedentă datând din 2015. În 2020, în context pandemic, au fost publicate doar completări privind reducerea riscului de contaminare cu SARS-CoV-2, iar în 2021 a fost publicat ghidul cu modificări de algoritm și de criterii de evaluare. Specialistul consideră că, întrucât situaţiile în care nou-născutul are nevoie de resuscitare pot fi neașteptate, obstetricienii și moașele trebuie să fie antrenaţi pentru a putea face astfel de manevre.

Colostrul și multiplele sale valenţe

Subiectul colostrului matern și al rolului său în dezvoltarea nou-născutului este mereu de actualitate și el a fost abordat de conf. dr. Luminiţa Păduraru, neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Prin compoziţia sa, colostrul stabilizează nivelul glucozei în sânge, ajută la dezvoltarea ţesutului muscular în detrimentul ţesutului adipos, traversează bariera hematoencefalică și ajută la dezvoltarea ţesutului cerebral.

Hormonii de creștere din compoziţia colostrului au rol trigger în dezvoltarea organelor, iar citokinele antiinflamatorii acţionează la nivelul tractului digestiv și respirator. Activează sistemul limfatic, acţionând deopotrivă ca un antibiotic și ca un semnalizator. Tot în compoziţia sa intră și celule stem, care acţionează la nivelul mai multor pături germinale, ecto-, mezo- și endodermal, precum și fragmente de tip microARN, care ajung la ţesuturi și organe aflate la distanţă, având rol protector.

Toate acestea fac din colostru un aliment esenţial pentru nou-născut, mai ales pentru prematur. Medicul subliniază că inclusiv pentru acesta din urmă trebuie încurajată alimentarea orală, chiar și în secţiile de Terapie intensivă. Iniţierea alimentaţiei se poate face și prin introducerea unei cantităţi infime de colostru (0,2 ml) în partea internă a obrajilor.

Dacă nou-născutul nu poate fi alimentat în primele patru zile de la naștere, colostrul trebuie îngheţat și folosit atunci când starea clinică a bebelușului o permite. O perioadă de cel mult două săptămâni de congelare și de maximum 72 de ore de refrigerare ar putea încă să furnizeze un conţinut proteic adecvat pentru acel moment nou-născutului prematur.

Potrivit studiilor, cu cât un nou-născut este hrănit mai precoce și mai mult timp cu lapte matern, cu atât va dezvolta mai multe conexiuni la nivel cerebral. Tot studiile arată că laptele donat (al unei femei care nu este mama copilului) nu aduce aceleași beneficii nou-născutului. Desigur, mamele trebuie ajutate și instruite în vederea stimulării lactaţiei antepartum.

Laptele matern este intervenţia cea mai precoce și cea mai potentă, cu efectele cele mai mari, având efect protector și reparator”, a transmis conf. dr. Luminiţa Păduraru.

În plus, anticorpii post-vaccinare împotriva COVID-19 și post-infectare cu SARS-CoV-2 se transmit prin laptele matern, iar ghidurile internaționale recomandă hrănirea la sân a nou-născutului inclusiv în condițiile de infectare a mamei cu SARS-CoV-2, cu aplicarea măsurilor de igienă și protecție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe