Newsflash
REUNIUNI

Prevenţia, o continuă provocare

de Dr. Mădălina Badea - sept. 24 2021
Prevenţia,  o continuă provocare

Sesiunea de Cardiologie din cadrul Zilelor Viața Medicală a adus în discuţie dileme frecvent întâlnite în practică– tratamentul anticoagulant la categorii speciale de pacienţi și tratamentul HTA.

Cea de-a doua ediţie a evenimentului Zilele Viaţa Medicală powered by MedicHub, cu tema „Diagnostic și tratament în era digitală”,  desfășurată online în zilele de 16 și 17 septembrie, în parteneriat cu UMF „Carol Davila” București, a însemnat peste 200 de participanţi, șase sesiuni, noutăţi relevante și experienţa medicilor lectori – cărora le mulţumim că au răspuns invitaţiei noastre –, în folosul practicii clinice și al pacienţilor.

Cardiologiei i-a fost dedicată o sesiune, moderată de conf. dr. Elisabeta Bădilă, unde s-au adus în discuţie dileme frecvent întâlnite în practica clinică – tratamentul anticoagulant la categorii speciale de pacienţi și tratamentul hipertensiunii arteriale (HTA).

Badilă

În cazul pacienţilor cu evenimente coronariene acute, care necesită terapie antitrombotică, asocierea fibrilaţiei atriale și necesitatea introducerii tratamentului anticoagulant duc la o creștere a riscului hemoragic.

Opţiunile terapeutice trebuie însă evaluate în funcţie de scorurile de risc ischemic și hemoragic. Se recomandă menţinerea aspirinei în schema de tratament cel mult o săptămână pentru pacienţii cu risc trombotic scăzut și cel mult o lună pentru cei cu risc înalt, alături de clopidogrel și anticoagulant în schema de triplă terapie antitrombotică.

Dubla terapie antitrombotică permite selecţia ticagrelor sau prasugrel, alături de anticoagulant, în anumite situaţii clinice. În cazul pacienţilor cu boală hepatică cronică, datele recent publicate au contrazis ipoteza conform căreia aceștia ar fi „auto-anticoagulaţi”.

În contextul patologiei hepatice cronice, riscul trombotic înalt este însoţit de un risc hemoragic la fel de crescut. Cu toate acestea, pacienţii cu afecţiuni hepatice au fost frecvent excluși din studiile clinice, astfel încât strategia optimă de anticoagulare profilactică sau curativă este adesea incertă și trebuie gândită în funcţie de particularităţile fiecărui caz.

Boala renală cronică este o altă condiţie ce ridică dificultăţi terapeutice privind anticoagularea, în special în formele avansate. Pentru pacienţii la care severitatea disfuncţiei renale nu mai permite administrarea noilor anticoagulante orale, acenocumarolul este opţiunea recomandată, ţinând cont de faptul că, deși are avantajul metabolizării exclusiv hepatice, riscul hemoragic crește direct proporţional cu severitatea disfuncţiei renale.

Dilema anticoagulării pacienţilor cu boală renală avansată și fibrilaţie atrială este îngreunată de absenţa unor studii clinice randomizate care să includă această categorie de pacienţi, singurele date existente fiind din studii observaţionale cu antivitamine K, iar ele nu indică beneficii ale acestui tip de anticoagulante la pacienţii studiaţi.

În managementul pacientului hipertensiv, prevenţia afectării de organ-ţintă stă în controlul optim al valorilor tensionale, alături de asigurarea aderenţei la tratament prin introducerea combinaţiilor medicamentoase în pilulă unică, adecvate profilului fiecărui pacient.

Noutăţile anului 2021 derivă din recomandările Ghidului de Prevenţie Cardiovasculară a Societăţii Europene de Cardiologie, care împart ţintele tensionale sistolice în două categorii: pentru cei cu vârsta între 18-69 de ani intervalul optim fiind 120-130 mmHg, și pentru cei peste 70 de ani fiind 130-140 mmHg. Tensiunea diastolică se va menţine sub 80 mmHg.

Citește și: Practic vs. riguros 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe