Newsflash
REUNIUNI

Provocări în Ginecologie și Obstetrică

Provocări în Ginecologie și Obstetrică

Noutăți din Ginecologie și Obstetrică, precum și aspecte utile din experiența speakerilor au fost aduse în atenția participanșilor la Forumul Ginecologia.ro.

În 24 și 25 martie a avut loc, în mediul online, Forumul Ginecologia.ro. Evenimentul, ajuns la ediţia a noua, a fost organizat de Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, în parteneriat cu Departamentul de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie din cadrul UMF „Carol Davila” Bucureşti şi cu Societatea Română de Medicină Fetală şi Neonatală, cu sprijinul logistic al MedicHub.

Prima sesiune din prima zi a evenimentului a prezentat tendinţe actuale în terapia cancerului de col uterin. Acestea introduc utilitatea ganglionilor santinelă în stadiile precoce ale bolii, constituind o alternativă la limfadenectomia pelvină.

Cazurile clinice prezentate au făcut referire la importanţa infecţiei cu HPV ca factor de risc în această patologie, precum și la femeile însărcinate cu afecţiuni oncologice, pentru care există posibilitatea temporizării intervenţiei curative, cu scopul de a conserva sarcina. În cazul prezentat de șef lucr. dr. Șerban Nastasia s-a folosit chimioterapia neoadjuvantă (NACT), care urmărește controlul bolii până la obţinerea viabilităţii fetale. Această terapie a presupus administrarea de săruri de platină și taxani. Studiile au arătat că NACT nu se asociază cu malformaţii fetale atunci când este iniţiată după primul trimestru de sarcină și că dezvoltarea feţilor este asemănătoare celor neexpuși la chimioterapia neoadjuvantă. În cadrul aceleiași sesiuni au fost prezenţi și prof. dr. Elvira Brătilă, prof. dr. Radu Vlădăreanu și conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu.

Tehnologia și riscul supradiagnosticării

În cadrul celei de-a doua sesiuni au fost prezentate diferite metode de screening pentru boli genetice și malformaţii congenitale. Screeningul microdeleţiilor constituie deocamdată o controversă – aprofundarea testării genetice poate fi problematică prin prisma mai multor opţiuni actuale de confirmare a diagnosticelor.

Conf. dr. Ștefania Tudorache a oferit o prelegere extinsă în care a expus numeroase cazuri din practică în care a fost utilizată imagistica de înaltă performanţă, menţionând riscul supra­diagnosticării prin utilizarea noilor tehnologii, aceasta neantrenând întotdeauna conduita cea mai potrivită pentru evoluţia pacientului.

Despre importanţa ecografiei 3D a vorbit dr. Cristina Comănescu în prezentarea unui studiu despre malformaţiile membrelor, detectabile încă din trimestrul I de sarcină.

Orice femeie ar trebui să fie deja imunizată preconcepţional pentru toate infecţiile care ar putea influenţa bunul curs al sarcinii și starea de sănătate a nou-născutului – acesta fiind mesajul unanim al speakerilor celei de-a treia sesiuni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estima în 2020 că 10-50% dintre decesele intrauterine și 25% dintre decesele postnatale sunt corelate cu infecţiile materne. O parte dintre aceste infecţii sunt urmarea unor boli prevenibile prin vaccinare. Strategiile moderne de vaccinare maternă au un scop dublu – protecţie atât pentru mamă, cât și pentru făt, a amintit participanţilor dr. Costin Alexandru Ispas. Vaccinarea gravidei în al doilea sau al treilea trimestru oferă un grad de protecţie fătului pe calea transferului transplacentar de anticorpi de origine maternă.

SOP și afectarea sistemică

Referitor la sindromul ovarelor polichistice (SOP), deși la pacientele adolescente sunt regăsite frecvent criteriile Rotterdam, acestea pot fi o parte a evoluţiei fiziologice în adolescenţă, motiv pentru care este necesar ca aceste paciente să fie ţinute sub observaţie și reevaluate la opt ani de la menarhă.

O atenţie deosebită trebuie acordată afectării sistemice care se asociază cu SOP, a amintit dr. Corina Grigoriu în prezentarea sa, și anume rezistenţa la insulină: majoritatea pacientelor cu SOP au glicemii normale, dar au rezistenţă periferică la insulină. Pe lângă tratamentul hormonal, schimbarea stilului de viaţă este o recomandare extrem de importantă și trebuie insistat asupra importanţei alimentaţiei și a scăderii în greutate.

Studiile recente au demonstrat că dieta keto (săracă în carbohidraţi și bogată în lipide) este benefică pacientelor cu SOP. Pentru rezistenţa la insulină există metformin. Însă trebuie căutate variante terapeutice individualizate și potrivite fiecărei paciente, deoarece accentul trebuie pus pe schimbarea alimentaţiei și a stilului de viaţă.

Complicaţii în infecţia COVID-19

Sesiunile din a doua zi au adunat teme variate. S-a ridicat problema necesităţii interdisciplinarităţii în cazul hiperglicemiei în sarcină și a diabetului gestaţional. În plus, au fost analizate cazuri dificile de gravide COVID pozitive, frecvenţa maximă a acestora survenind între săptămânile 28 și 34 de sarcină.

Infecţia cu HPV în stadiul CIN 2 este privită diferit de diverși profesioniști prin agresivitatea cu care o tratează, studiile relatând o regresie pentru 62-74% dintre paciente în cazul managementului conservator, în special pentru pacientele de vârstă tânără. În cazul lor este de interes și conservarea fertilităţii.

În ultima sesiune a forumului au fost prezentate alte cazuri de complicaţii ginecologice și obstetricale apărute la paciente COVID pozitive, inclusiv un studiu privitor la afectarea fertilităţii post-COVID, precum și demontarea unor mituri asociate vaccinării. De asemenea, afecţiuni dermatologice precum psoriazisul pot îmbrăca forme fulminante în sarcină, prezentând riscuri majore pentru făt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe