Newsflash
REUNIUNI

RADIOTERAPIA, eficientă și în tratamentul aritmiilor cu risc înalt

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - nov. 15 2019
RADIOTERAPIA, eficientă și în tratamentul aritmiilor cu risc înalt

Tratarea pacienţilor cu o sigură doză înaltă de radioterapie poate reduce semnificativ episoadele de contracţii cardiace rapide, anormale, pentru mai mult de doi ani, oferind o speranţă pacienţilor cu aritmii la care au fost epuizate celelalte mijloace terapeutice.

VM 46, p.11 -1Rezultatele unui studiu prospectiv realizat de doi medici cu dublă specializare, cardiologie şi radioterapie, au fost comunicate la cea de-a 61-a întâlnire anuală a ASTRO, cea mai mare societate dedicată profesioniștior în domeniul radioterapiei, cu peste 10.000 de membri din mai multe ţări.

România a fost reprezentată în acest an la ASTRO de doi medici rezidenţi de la Institutul Oncologic din Cluj, care au susţinut două prezentări sub formă de poster, una legată de tratamentul cancerului rectal, cealaltă despre rolul examinării PET-CT la pacienţii cu cancere sincrone sau metacrone.
Bolile cardiovasculare se situează în topul cauzelor de morbiditate și de mortalitate, iar deteriorarea cardiacă duce adesea la apariţia aritmiilor. Dintre acestea, tahicardia ventriculară (TV) este cea mai periculoasă. La ritmuri mari, cordul nu poate pompa eficient sângele, ceea ce duce în scurt timp la deces, în lipsa intervenţiei urgente prin defibrilare, ce vizează restabilirea ritmului normal. Pacienţii care au supravieţuit TV sau care sunt la risc pentru TV poartă de obicei un defibrilator implantabil. Deși impulsurile defibrilatorului implantabil pot fi salvatoare de viaţă, șocurile acestuia sunt dureroase și afectează calitatea vieţii pacienţilor când survin în mod repetat. Pacienţii cu episoade repetate de TV beneficiază adesea de ablaţie cu cateter. În timpul acestui procedeu, printr-un cateter inserat la nivelul cordului, specialistul produce „cicatrici” în zona responsabilă de declanșarea semnalului aberant, făcând-o inactivă din punctul de vedere al transmiterii impulsului electric. În acest timp, pacientul se află în anestezie generală, intervenţia putând să dureze până la nouă ore. Riscul de moarte subită în primele 30 de zile postintervenţie este de 5%. De asemenea, șansa de prevenire a episoadelor de TV prin acest procedeu este de 50%. Dacă ablaţia cu cateter nu reușește să controleze boala, pacienţii mai au foarte puţine șanse de tratament, în afara transplantului cardiac.

Iradiere ţintită, ghidată imagistic

Dr. Clifford Robinson și dr. Phillip Cuculich de la Universitatea Washington din St. Louis, ambii având dublă specializare, în radioterapie și în cardiologie, au iniţiat un studiu prospectiv pe un număr limitat de pacienţi, care au primit o singură fracţiune de 25 Gy, administrată prin tehnica SBRT (Stereotactic Body Radiation Therapy). Procedura a fost numită ENCORE (EP-guided noninvasive cardiac radioablation) și a fuzionat date provenite din ECG și din metode imagistice (CT, IRM, PET), pentru a identifica ţesutul responsabil de producerea aritmiilor. Zona a fost apoi ţintită cu un fascicul îngust de radiaţie X cu energie mare, utilizat în general pentru tratarea tumorilor maligne. Un avantaj semnificativ a fost acela că anestezia generală nu a fost necesară și că pacienţii au putut să plece acasă imediat după tratament. La cei 19 pacienţi incluși în studiu a fost raportată o reducere cu 94% a numărului episoadelor de TV în primele șase luni postintervenţie. Efectul s-a menţinut timp de mai mult de doi ani de la intervenţie la 78% dintre pacienţi supravieţuitori.
Supravieţuirea generală a fost de 74% după primul an și de 52% după al doilea an. Nouă pacienţi au murit – șase din cauze cardiace (insuficienţă cardiacă și TV recurentă), iar trei – din alte cauze (accident, toxicitate la amiodaronă și, respectiv, cancer pancreatic). Dintre efectele adverse tardive serioase au fost menţionate două cazuri de pericardită și o fistulă între cord și stomac, ce a necesitat intervenţie chirurgicală. Toate cele trei evenimente au apărut la mai mult de doi ani de la tratament.

Beneficii vs. riscuri

Doctorul Robinson a declarat că aceste efecte adverse nu sunt surprinzătoare, ţinând cont de statusul pacienţilor trataţi și de faptul că echipa învaţă cum să abordeze în viitor situaţii similare. „Pacienţii vin la noi ca la o ultimă linie de apărare. Fie mai au foarte puţine opţiuni, fie niciuna. De asemenea, motivul principal pentru care îi tratăm noi este acela că starea lor nu le permite să treacă din nou prin procedura de ablaţie prin cateter. Un pacient care are insuficienţă cardiacă va continua să aibă prezentări la spital cauzate de acutizări. Episoadele de decompensare ulterioare nu par să fie în mod clar legate de iradiere, dar alte cercetări, mai ample, au arătat că iradierea poate duce la lezarea cordului pe termen lung. Dată fiind noutatea acestei abordări terapeutice, urmărim pacienţii îndeaproape, efectuăm noi studii și suntem precauţi în a trage concluzii în acest moment.” Un alt beneficiu, a mai adăugat doctorul Robinson, a fost o reducere a medicaţiei pacienţilor, rezultând mai puţine efecte secundare ale acestora și, implicit, o mai bună calitate a vieţii. „Acești pacienţi primeau doze mari de medicamente, cu efecte adverse la nivel hepatic, pulmonar, tiroidian și digestiv. După ce au fost trataţi, am putut să reducem drastic medicaţia. Am observat o reducere a TV, a medicamentelor menite să controleze apariţia acesteia și o calitate a vieţii îmbunătăţită, cel puţin pe termen mediu.”
Procedeul ENCORE este utilizat optim pentru pacienţi care dezvoltă o aritmie pe fondul unei
afectări cardiace şi care nu răspund la intervenţia clasică de ablaţie prin cateter. În viitor, de acest tratament ar putea beneficia mii sau zeci de mii de pacienţi.

ETICHETERadioterapie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe