Newsflash
REUNIUNI

Sănătatea mintală și criza globală

de Florentina Ionescu - nov. 25 2022
Sănătatea mintală și criza globală

Malpraxisul în psihiatrie, rezistenţa la tratament a tulburărilor psihice și asistenţa integrată a adicţiilor sunt doar câteva dintre temele dezbătute sâmbătă, 19 noiembrie, la Forumul Psihiatru.ro.

Reuniunea medicală a avut loc în mediul online, fiind organizat de MedicHub Media. Evenimentul are o vechime frumoasă și o tradiţie aparte. Așa a descris prof. dr. Doina Cozman Forumul Psihiatru.ro, în deschiderea conferinţei. Tema acestei ediţii a fost „Sănătatea mintală la interfaţa cu criza globală”. De ce la interfaţa cu criza globală? 

Problemele conceptuale din domeniul sănătății mintale, discutate la Forumul Psihiatru.ro 

„Pentru că avem tot mai multe cazuri care ne vin cu tulburări anxioase, cu tulburări depresive, care, odată ce au fost diagnosticate, au o recrudescenţă a simptomatologiei sub imperiul sintagmei: «Oare ce se va întâmpla cu noi în următorul an? Oare vom avea bani să ne plătim facturile? Oare vom avea bani să ne cumpărăm alimentele? Oare va fi război?». Deci există o criză globală din mai multe puncte de vedere”, a afirmat prof. dr. Doina Cozman.

doina cozman

Totodată, aceasta a subliniat că pandemia de COVID-19 aproape că a fost uitată de români, „cu toate că și ea este un factor de tulburare, de disfuncţionalitate a activităţii psihice”. Comitetul știinţific a inclus aceste elemente în temele forumului, descrise ca „puncte de criză globală”, „stresori externi”.

Mare atenţie la malpraxis

Un subiect extrem de sensibil a fost adus în discuţie de prof. dr. Cătălina Tudose, care a susţinut prezentarea „Particularităţi ale malpraxisului în psihiatrie”.Titlul ales de aceasta, deși poate părea surprinzător, a fost provocat de faptul că a participat la un program iniţiat de Colegiul Medicilor din România, care urmărește reglarea mecanismelor de malpraxis în ţara noastră: „Este un program foarte amplu, au fost deja două întâlniri și am fost impresionată de ceea ce se întâmplă acolo. [Malpraxisul] E un domeniu de care trebuie să ne ocupăm cu toţii mult mai atent decât am făcut-o până acum”.

Răspundere penală vs. răspundere civilă

Problema principală care este adusă în faţă de Colegiul Medicilor este legată de faptul că, în România, toate cazurile de malpraxis devin sau sunt considerate cazuri cu răspundere penală, și nu cu răspundere civilă, așa cum se întâmplă aproape în toată lumea.

„Nu a explicat nimeni de ce s-a ajuns în România la acest lucru. O explicaţie ar fi că, la noi, oamenii nu pot obţine despăgubirile altfel decât în instanţă, neexistând alte tipuri de intervenţie, așa cum am auzit de la colegii din Franţa, din Germania. [La ei] Există foarte multe etape intermediare în care se negociază, se obţin unele posibile recunoașteri ale unor greșeli și oamenii sunt recompensaţi material. Nu se ajunge în instanţă decât în cazuri rare – și acelea de cauză civilă, și nu penală”, a subliniat prof. dr. Cătălina Tudose.

catalina tudose

S-a mai constatat că doctorii nu sunt deloc informaţi în ceea ce privește drepturile și responsabilităţile lor, dincolo de actul medical propriu-zis, de pericolele la care pot fi expuși.

De aceea, conchide prof. dr. Cătălina Tudose, „s-a luat decizia ca, la Facultatea de Medicină, studenţii să urmeze un curs de legislaţie, să fie puși la punct în legătură cu aceste aspecte”.

Publicarea unor prezentări de caz, un deziderat

Dr. Bogdan Nemeș, redactorul șef adjunct al revistei Psihiatru.ro, a venit cu câteva completări referitoare la acest jurnal medical.

bogdan nemes

El a amintit că publicarea prezentărilor de caz ar fi o măsură bine-venită, astfel încât informaţiile să ajungă la cât mai mulţi medici psihiatri: „Vrem foarte mult să popularizăm publicarea de cazuri. Se discută de multe ori, în mediile online, despre diverse cazuri clinice și despre problemele care apar în managementul unora dintre ele. Cred că ar fi bine-venit ca, în afară de discuţiile informale, să mergem către publicarea lor într-o formă mai academică. Astfel pot să beneficieze cât mai mulţi oameni de informaţiile respective, care uneori nu sunt chiar ușor de găsit”.

Citiți și: Interdisciplinaritatea, elementul-cheie al Congresului UMFCD

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe