Newsflash
REUNIUNI

Schimb de experiență profesională în hematologie

de Dr. Radu GOLOGAN - nov. 19 2021
Schimb de experiență profesională în hematologie

Provocările ridicate de COVID-19, precum și noutăţile în tratamentul mielomului multiplu și al hemofiliei au fost câteva dintre temele abordate de hematologi în cadrul evenimentelor dedicate lor din această toamnă.

Timp de cinci zile, în perioada 29 septembrie - 3 octombrie 2021 au avut loc la Sinaia lucrările celei mai importante reuniuni a hematologilor din România, Congresul Naţional de Hematologie Clinică şi Medicină Transfuzională, ajuns la a 13-a ediţie. Manifestarea s-a desfășurat în sistem hibrid.

Lucrările Congresului au fost precedate de un curs intitulat „Importanţa diagnosticului imuno­fenotipic, citogenetic și molecular în prognosticul bolilor maligne hematologice”. Au fost prezentate principalele contribuţii pe care aceste metode de laborator, devenite astăzi indispensabile practicării hematologiei moderne, le aduc în stabilirea categoriilor de risc prognostic în bolile hemato- oncologice, în afara contribuţiilor în stabilirea diagnosticului și în evaluarea răspunsului terapeutic.

Aspecte particulare la pacienţii imunodeprimaţi

O secţiune importantă, ce a ocupat prima zi a manifestării, a fost dedicată implicaţiilor hematologice ale infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Au fost analizate impactul acestei infecţii asupra pacienţilor cu diverse hemopatii maligne, mecanismele patogenice și problemele de diagnostic conexe trombocitopeniilor asociate COVID-19, aspecte terapeutice specifice în contextul pandemiei. Un loc aparte a revenit provocărilor ridicate de infecţia cu SARS-CoV-2 în ceea ce privește procedura de transplant medular, precum și provocărilor ridicate de vaccinarea anti-COVID în cazul pacienţilor hemato-oncologici, transplantaţi sau nu, și al celor imunodeprimaţi prin boală sau/și prin tratament antineoplazic. Acestea au fost exemplificate cu observaţii din practica clinică – sindrom inflamator multisistemic sau sindrom inflamator și miocardită post-vaccinare la pacienţi cu mielom multiplu ori posibilă aplazie medulară instalată post-vaccinare. De remarcat experienţa împărtășită de Secţia de Hematologie a Spitalului Colentina, care a funcţionat o bună perioadă de timp ca secţie destinată exclusiv pacienţilor hematologici infectaţi cu SARS-CoV-2.

Un spaţiu semnificativ a revenit unui număr important de simpozioane organizate de companii farmaceutice reprezentate în ţara noastră, în care vorbitorii, în cea mai mare parte din România, au relevat o serie de aspecte ale noilor terapii în bolile hematologice, prezentările având un accentuat caracter educativ.

Eveniment balcanic și european

În a patra zi a Congresului au avut loc, exclusiv online, lucrările unei alte manifestări a hematologilor, Ziua Hematologică Balcanică, reunită cu evenimentul Asociaţiei Europene de Hematologie – 2nd Joint EHA-Balkan Hematology Day. Evenimentul se înscrie într-o tradiţie a reuniunilor hematologilor din ţările balcanice. Iniţiată în 2006, a devenit din 2019 o manifestare știinţifică organizată sub egida EHA, constituind astfel un cadru care oferă o punte de colaborare la nivel european între membrii societăţilor naţionale de hematologie. Tema principală abordată a fost mielomul multiplu, afecţiune hematologică malignă care a beneficiat în ultimii ani de numeroase terapii noi. Reprezentanţi ai hematologiei din ţările balcanice, în frunte cu reputatul hematolog la nivel european dr. Evangelos Terpos (Grecia), au împărtășit din experienţa lor în abordarea pacienţilor cu această boală, un schimb util de experienţă și de cunoștinţe în domeniu.

Desfășurată pe parcursul a două zile și jumătate, secţiunea de Medicină Transfuzională a abordat probleme de actualitate generate de practica Centrelor de Transfuzii. Au fost dezbătute aspecte legate de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 (de exemplu, colectarea plasmei de la pacienţi vindecaţi de noul coronavirus și problemele conexe, COVID-19 și grupele de sânge, managementul pacienţilor cu hemofilie în condiţii de pandemie) sau aspecte ce ţin de tratamentul actual al hemofiliei, de la substituţie cu derivate de sânge la tratamentul ghidat farmacokinetic în hemofilie. De remarcat și sesiunea educaţională care a discutat soluţii la îndemână pentru creșterea consecvenţei în aplicarea practică a unor prevederi legislative ce reglementează probleme specifice în transfuzie.

Reuniunea anuală a hematologilor clinicieni, de laborator și transfuzioniști s-a dovedit a fi și de această dată cel mai bun prilej pentru schimbul de opinii, de experienţă profesională și de cunoaștere a celor mai recente preocupări în activitatea de cercetare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe