Newsflash
REUNIUNI

Seniorii de azi și de mâine ai neurochirurgiei

de Demostene ŞOFRON - mar. 25 2022
Seniorii de azi și de mâine ai neurochirurgiei

Conferinţa internaţională Neurosurgical Masterclass, desfășurată la Cluj-Napoca în perioada 4-6 martie, a însemnat trei zile dense, interesante și utile, un schimb de experienţă pe axa seniori-tineri din care fiecare a avut numai de câștigat.

seniori

Ediţia recent încheiată, a zecea, a propus tema de actualitate „Inspirând noua generaţie”. Subiectul a trezit interes legitim, dovadă numărul mare al celor înscriși, pentru participare fizică și online, din ţară și de peste hotare.

Seniorii de azi au abordat subiecte precum „Al treilea ochi – o incursiune în leziunile regiunii pineale”, punctele forte și cele slabe din viaţa unui neurochirurg, progresele chirurgiei neuro-oncologice, tumorile coloanei vertebrale, tratamentul anevrismului cerebral, cercetarea translaţională în neurochirurgie, tehnici chirurgicale minim invazive în patologia degenerativă a coloanei lombare, majoritatea lucrărilor fiind susţinute cu numeroase studii de caz.

Una dintre informaţiile subliniate a fost că o proporţie importantă dintre pacienţii care decedează de cancer prezintă metastaze cerebrale, 30-40%. Un alt aspect esenţial a fost acela că rezolvarea tumorilor cerebrale necesită o muncă în echipă.

Alte subiecte abordate au vizat neurochirurgia vasculară, cea a coloanei și nervilor periferici, cea pediatrică, neuro-oncologia, între temele abordate figurând disecţia poligonului Willis, malformaţiile cavernoase ale trunchiului cerebral, provocările anatomice în neurochirurgia pediatrică, defectele tubului neural, anatomia plexului lombar, reperele craniometrice, înfiinţarea laboratorului de neuropatologie, viitorul neuroradiologiei.

Implicarea studenţilor mediciniști clujeni

Citându-l pe prof. dr. Ioan Ștefan Florian, Neurosurgical Masterclass a fost și este „mai mult despre studenţi decât despre rezidenţi”. Reputatul profesor a explicat că studenţii Cercului de Neurochirugie și Neurologie sunt cei care organizează an de an această manifestare știinţifică deja de tradiţie, care are de mulţi ani o implicare internaţională atât sub raportul lectorilor, cât și al participanţilor.

„Rezidenţii sunt invitaţi la fel cum sunt invitaţi și specialiștii și chiar medicii seniori, pentru că toţi avem de învăţat câte ceva, la orice vârstă. Eu i-am susţinut pe tot parcursul acestor ani, le-am oferit sprijinul meu știinţific, profesional și material. Desigur, poziţionarea mea în plan internaţional face răspunsul lectorilor la invitaţia mea ceva mai facil, dar efortul cel mai mare de organizare este al coordonatorilor Cercului. Din păcate, sprijinul universităţii clujene a fost neglijabil, spre inexistent, la ultimele două ediţii, la acţiunea organizată de studenţii Facultăţii de Medicină, ceea ce este greu de înţeles. Chiar și așa, cred că a fost o ediţie extrem de reușită”, a completat profesorul Florian.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe