Newsflash
REUNIUNI

Spitalul Municipal Moinești, la ceas aniversar

Spitalul Municipal Moinești, la ceas aniversar

S-a împlinit un sfert de secol de la efectuarea primei operaţii laparoscopice în cadrul Spitalului Municipal din Moinești. Aceasta a fost principala temă a ediţiei a 15-a a manifestărilor știinţifice dedicate anual Zilelor spitalului

Figura 6  – Prof. dr. Adrian Cotirlet, managerul SMUM
Prof. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipa Moinești

Ca o continuare a tradiţiei anilor precedenţi, conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Moinești (SMUM) a organizat și anul acesta, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Direcţia de Sănătate Publică Bacău și Academia de Știinţe Medicale din București, manifestarea denumită Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moinești. Ediţia de anul acesta a avut loc în 17 iulie și a fost organizată în condiţiile specifice stării de alertă.

O unitate în continuă dezvoltare

Colectivul SMUM și-a concentrat atenţia spre a celebra împlinirea a 25 de ani de la efectuarea primei operaţii laparoscopice în cadrul spitalului. Intervenţia – o colecistectomie – a avut loc la 14 iulie 1995 și a fost realizată de echipa chirurgicală condusă de dr. Adrian Cotîrleţ, alături de prof. dr. Eugen Târcoveanu și dr. Costel Bradea din Iași, împreună cu echipa de anestezie condusă de dr. Eugen Tincu și dr. Ioana Grigoraș. De atunci, chirurgia minim invazivă a evoluat în SMUM.

Figura 3 – Placa aniversara a celor 25 de ani de chirurgie laparoscopica
Placa aniversară a celor 25 de ani de chirurgie laparoscopică

 

În prezent, unitatea sanitară are patru truse de laparoscopie în patru săli operatorii, echipament de artroscopie, toracoscopie, endoscopie digestivă, endo-urologie, precum și endoscopie ORL. Echipamentele de electrochirurgie au fost constant modernizate, spitalul fiind dotat în prezent și cu sisteme de electrochirurgie speciale care utilizează ultrasunete (Harmonic), curent electric (EnSeal) și sistem de coagulare cu argon. Până în anul 2020, în cadrul SMUM s-au efectuat circa 12.896 de intervenţii de chirurgie laparoscopică în domeniul ginecologiei, a herniei inghinale, a varicocelului. De asemenea, chirurgia laparoscopică s-a extins în aria colorectală, a obezităţii, artroscopii etc.

Invitaţi de marcă la Moinești

La „Zilele SMUM” de anul acesta au participat, între alţii, dr. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii,  și conf. dr. Loreta Păun, consilier pe probleme de sănătate al Președintelui României. Manifestarea știinţifică a debutat cu dezvelirea plăcii aniversare a celor 25 de ani de chirurgie laparoscopică. Apoi au urmat repere în excelenţă medicală, în trei săli de conferinţe, la care au participat câte 20 de persoane. Prof. dr. Marc Van Baden (Belgia), prof. dr. Ramon Villalonga (Barcelona) și dr. Marius Nedelcu (Toulon), colaboratori permanenţi ai spitalului, au transmis un mesaj online atât pentru conducere, cât și pentru ceilalţi colaboratori ai spitalului.

Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune știinţifică unde, în calitate de reprezentant al Academiei de Știinţe Medicale, am prezentat un omagiu din partea acestei prestigioase instituţii. Prof. dr. Nicolae Suciu (București) a susţinut lucrarea știinţifică „Terapii in Utero”, iar prof. dr. Eugen Târcoveanu a vorbit despre medicii chirurgi și chirurgia de astăzi.

Sesiunea s-a încheiat cu o lucrare prezentată de doctorul Virgil Răzeșu  (Piatra-Neamţ) despre COVID-19. S-au mai discutat, pe larg, perspectivele de promovare și de dezvoltare ale SMUM: bloc operator ultramodern, maternitate și secţie de neonatologie conform normelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe