Newsflash
REUNIUNI

Terapiile biologice în reumatologia românească

de Cristina GHIOCA - oct. 18 2019
Terapiile biologice în reumatologia românească

Specialiști din toată ţara au luat parte, la începutul lunii, la cea de-a 26-a ediţie a Congresului Naţional de Reumatologie, desfășurat la Poiana Brașov. Reuniunea a fost precedată de un curs dedicat actualităţilor în managementul bolilor reumatice inflamatoare.

VM 42, p.12 -1Programul congresului a adus laolaltă prelegeri pe teme precum ascensiunea biosimilarelor în tratamentul reumatologic, urgenţele în ecografia musculoscheletală sau comorbidităţile în bolile reumatice. Lucrările au fost susţinute de lectori români și internaţionali. Participanţii au beneficiat de sesiuni de dezbatere în cadrul cărora au fost încurajaţi să își prezinte punctele de vedere, dar și de prezentări de cazuri din ariile cele mai diverse.

Tratamentul artritei reumatoide (AR) a cunoscut numeroase îmbunătăţiri de-a lungul timpului, însă gestionarea acestei afecţiuni a fost revoluţionată de apariţia terapiilor biologice și, implicit, a medicamentelor biosimilare, a explicat prof. dr. Cătălin Codreanu, președintele Societăţii Române de Reumatologie (SRR), în deschiderea Congresului Naţional de Reumatologie.

Tot mai multe astfel de produse au fost aprobate pentru utilizare în ultima perioadă. De altfel, în ultimii zece ani, European Medicines Agency nu a observat diferenţe în natura, severitatea și frecvenţa efectelor adverse determinate de biosimilare, comparativ cu produsele de referinţă/originalul, a subliniat Adrian van den Hoven, directorul general al companiei Medicines for Europe. Potrivit acestuia, biosimilarele sporesc paleta tratamentelor de care medicii dispun pentru tratarea AR, reducând, totodată, costurile asociate gestionării bolii. Astfel, aceste produse pot avea un rol-cheie în reinvestirea bugetelor pentru tratarea unui număr mai mare de bolnavi sau pentru dezvoltarea unor noi produse sau servicii de sănătate.

România și biosimilarele

Adrian van den Hoven a explicat că România este un utilizator destul de important al anumitor biosimilare, însă trebuie să recupereze în ceea ce privește utilizarea altora, în special din cauza accesului limitat la astfel de produse, care este puternic influenţat de zona de rezidenţă a pacienţilor cu AR și de factorii socioeconomici, a completat prof. dr. Cătălin Codreanu.

Potrivit datelor cuprinse în Registrul Pacienţilor cu Artrită Reumatoidă, sistemul este utilizat de 235 de reumatologi din întreaga ţară, 62,1% dintre medicii specialiști și pacienţii trataţi cu terapii biosimilare fiind concentraţi în cinci centre naţionale. Aceste date arată că accesul pacienţilor la astfel de tratamente este restricţionat în anumite orașe din cauza numărului mic de specialiști reumatologi din aceste regiuni. Chiar dacă protocoalele terapeutice sunt egale și echitabile, pacienţii cu AR care locuiesc în zone cu un statut economic scăzut au șanse semnificativ mai mici de a li se prescrie tratamente biologice, comparativ cu cei din regiunile mai dezvoltate, a punctat profesorul Codreanu.

Efecte asupra comorbidităţilor AR

În privinţa beneficiilor utilizării terapiilor biosimilare, președintele SRR a afirmat că a fost observată o corelaţie pozitivă între folosirea acestora pe termen lung și obţinerea remisiei la pacienţii cu AR. Mai mult decât atât, potrivit datelor din Registrul Pacienţilor cu Boli Reumatice, utilizarea biosimilarelor a înregistrat o creștere continuă în ultimii patru ani. Numai în prima parte a anului 2019, 42% dintre pacienţii reumatologici foloseau astfel de tratamente, comparativ cu aproximativ 18% în anul 2015.

Conf. dr. Andra Bălănescu a amintit că pacienţii cu AR prezintă numeroase comorbidităţi, cea mai semnificativă fiind cea cardiovasculară, prezentă la 66% dintre cazuri. Ea a explicat că în prezent există suficiente dovezi privind efectul benefic al biosimilarelor asupra reducerii riscului insuficienţei cardiace la pacienţii cu AR.

Potrivit acesteia, îmbunătăţirea funcţiei cardiace a bolnavilor a fost observată și cu ajutorul ecografiilor convenţionale.

ETICHETEReumatologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe