Newsflash
REUNIUNI

Triplă aniversare în Geriatrie și Gerontologie

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - nov. 4 2022
Triplă aniversare în Geriatrie și Gerontologie

După doi ani de pandemie, specialiștii au revenit în număr mare la cea de-a XIV-a ediţie a Congresului Naţional de Geriatrie și Gerontologie, desfășurat în perioada 20-23 octombrie, la București, în format hibrid.

batran

Ediţia de anul acesta a congresului a coincis cu o triplă aniversare: 120 de ani de la nașterea Anei Aslan (figura emblematică a geriatriei românești), 70 de ani de la înfiinţarea Institutului de Geriatrie și Gerontologie (cel mai vechi din lume) și 65 ani de la aprobarea terapiei cu Gerovital.

Lucrările s-au desfășurat în Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române și au avut un conţinut foarte interesant, util practicienilor, dar și cercetătorilor în domeniu. În cadrul reuniunii medicale au luat cuvântul oaspeţi din ţară și din străinătate.

În deschidere, organizatorii ne-au produs o plăcere deosebită invitându-l pe acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, căruia i se datorează consfinţirea Geriatriei și Gerontologiei ca specialitate medicală. La 99 de ani, acesta a impresionat prin claritatea discursului, precizia informaţiei și vocabularul de erudit. A evocat cu măiestrie personalitatea Anei Aslan, precum și momente interesante din etapele impunerii conceptului de profilaxie a bătrâneţii și a tratamentului cu procaină.

Teme variate, de interes

Programul știinţific a debutat cu o prezentare despre tratamentul osteoporozei, susţinută de prof. dr. Cătălina Poiană (Institutul Parhon). În prelegerea sa, specialista a făcut referire la argumentele cele mai recente în domeniu și la ghidurile de specialitate. Conf. dr. Anna Marie Herghelegiu (Institutul Aslan) a pledat pentru alimentaţia sănătoasă la vârstnici, din nou prezentând trialuri e ultimă oră.

La rândul meu, am conferenţiat despre temuta infecţie cu Clostridioides difficile la vârstnici, apelând la ghidurile internaţionale, inclusiv la noul ghid românesc de transplant al materiilor fecale. Prof. farm. Daniela Grădinaru (UMF București) a prezentat exhaustiv calităţile și neajunsurile terapiilor cu procaină pe care s-a bazat dezvoltarea Gerovital și Aslavital, dând dovadă de o excepţională probitate știinţifică.

O prezentare inedită a fost cea a profesorului Mario Barbagallo (Palermo), unul dintre cei mai cunoscuţi gerontologi europeni. Acesta a vorbit despre modelul hormetic pentru îmbătrânirea în condiţii bune, ce are la bază ideea că orice lucru este bun în cantităţi rezonabile, dar dăunător în exces. Un alt concept nou prezentat a fost cel al inflammageing și meta­inflammation, pe care conf. dr. Anca Pop l-a pus în discuţie în contextul atribuirii unui rol tot mai mare inflamaţiei latente în pro­cesele de îmbătrânire.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe