Newsflash
REUNIUNI

VIOLENŢA ASUPRA FEMEILOR, O PROBLEMĂ MONDIALĂ

de Cristina GHIOCA - nov. 8 2019
VIOLENŢA ASUPRA FEMEILOR, O PROBLEMĂ MONDIALĂ

Violenţa domestică este una dintre cel mai des întâlnite tipuri de violenţă împotriva femeilor, potrivit Asociaţiei Americane de Psihiatrie.

VM 45, p.7 -3În Canada, peste 3.000 de femei și 2.900 de copii trăiesc în adăposturi de urgenţă pentru a scăpa de abuzurile din familie.

În lumea întreagă, cazurile de violenţă domestică sunt subraportate, a atras atenţia dr. Daphne Marussi (Canada), în cadrul Congresului Mondial de Psihiatrie Socială de anul acesta. Datele disponibile la ora actuală în Canada arată că femeile reprezintă 75% dintre victimele cazurilor de hărţuire. Dintre acestea, 45% sunt hărţuite de un fost partener, iar 6% – de actualul partener de cuplu. Cazurile de violenţă domestică au loc în toate colţurile lumii, indiferent de cultura, religia sau situaţia socioeconomică a persoanelor afectate de această formă de agresiune. Violenţa domestică include rănirea partenerului de cuplu, abuzul psihologic sau sexual, izolarea socială progresivă a victimei, urmărirea acesteia, privarea, intimidarea și ameninţarea victimei.

Efectele agresiunilor

Violenţa domestică are consecinţe grave asupra individului și a societăţii per ansamblu, de aceea ea trebuie abordată prin politici sociale, educaţionale și legale, cu costuri foarte mari pentru economia unei ţări. Anual, în Canada, costurile asociate violenţei împotriva femeilor depășesc 1 miliard de dolari, a subliniat dr. Daphne Marussi. Ea a adăugat că violenţa domestică este perpetuată aproape în exclusivitate de bărbaţi, în anumite cazuri victimele răspunzând la violenţă cu violenţă. Efectele violenţei domestice asupra persoanelor abuzate pot fi de ordin psihic sau fizic, fatale sau nonfatale. Prezenţa acestui tip de agresiune este asociată cu un risc crescut de a dezvolta depresie și anxietate, tulburări de alimentaţie și somn, sindrom de stres posttraumatic, tulburări psihosomatice, abuz de droguri și alcool etc. Totodată, crește riscul apariţiei problemelor ginecologice, precum boală pelviană inflamatorie, disfuncţii sexuale, tulburări ginecologice, infecţii cu transmitere sexuală, sarcină nedorită, dar și a altor probleme de sănătate (fracturi, răni abdominale, dureri cronice, fibromialgie, sindromul intestinului iritabil etc.).

Abuzul fizic și feminicidul

O altă problemă corelată cu violenţa domestică este feminicidul. Dr. Daphne Marussi a atras atenţia că 80% dintre crimele domestice din Canada au implicat abuzul fizic înainte de momentul comiterii crimei, indiferent care dintre parteneri a fost victima. Riscul de ucidere este de cinci ori mai ridicat în cazul femeilor al căror partener are acces la o armă de foc și de patru ori mai ridicat în rândul femeilor al căror partener este șomer. Un grad și mai ridicat de risc este întâlnit la femeile care s-au separat de cel puţin un an de un partener agresiv și extrem de dominator. În încheiere, dr. Daphne Marussi a amintit că expunerea la violenţe în copilărie crește atât riscul de victimizare a adultului, cât și pe cel de perpetuare a violenţei împotriva copiilor și partenerului. Factorii sociali care pot duce la apariţia și întreţinerea acestor comportamente includ: existenţa unor sancţiuni sociale slabe împotriva violenţei domestice, sărăcia, un statut inferior al femeilor în societate, existenţa unor norme sociale care sprijină violenţa.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe