Newsflash
Cultură

Romfilatelia introduce mărci poștale special de Sfintele Paşti

de Florentina Ionescu - apr. 5 2024
Romfilatelia introduce mărci poștale special de Sfintele Paşti

Cu ocazia Învierii Domnului Iisus Hristos, Romfilatelia introduce în circulaţie astăzi, 5 aprilie, emisiunea Sfintele Paşti 2024.

Emisiunea Sfintele Paşti 2024 este compusă din două mărci poştale, o coliţă dantelată, un plic „prima zi” şi un album filatelic special. 

Icoanele reproduse pe mărcile poştale şi pe coliţa filatelică prezintă trei secvenţe importante ale perioadei numită „săptămâna patimilor”: Intrarea în Ierusalim (pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei), icoană a Duminicii Floriilor, în care este prezentată primirea lui Iisus cu onoruri de Rege purtând în mâini ramuri de finic. Domnul intră în Cetate aşezat pe un asin; Răstignirea (pe timbrul cu valoarea nominală de 33 lei), icoană a jertfei supreme, în care se concentrează tot tragismul Pătimirilor Mântuitorului, se arată într-un comunicat de pe site-ul AGERPRES

Învierea (pe timbrul cu valoarea nominală de 13 lei), icoană a Sărbătorii Paştilor, redă imaginea biruinţei asupra morţii prin reprezentarea lui Iisus în mandorlă (aureolă în formă de migdală), călcând porţile iadului şi ridicând din mormânt pe Adam şi Eva.

Icoanele aparţin patrimoniului Mănăstirii tricentenare Stavropoleos, ctitorie a arhimandritului Ioanichie, la anul 1724, închinată Sfinţilor Arhangheli şi Sfântului Atanasie cel Mare.

Mănăstirea Stavropoleos a cunoscut o perioadă de înflorire de peste un secol şi a ajuns, după plecarea monahilor greci, în grija Comisiei Monumentelor Istorice, intrând într-un amplu proces de restaurare. Biserica a fost consolidată, fresca restaurată, a fost rezidită turla şi ridicată o nouă incintă, după proiectul arhitectului Ion Mincu. A fost redeschisă, ca biserică de mir, la 6 decembrie 1940, şi în sălile din incintă a fost amenajat un atelier de restaurare a obiectelor bisericeşti.

După 1989, noile lucrări de restaurare, desfăşurate între 1996 şi 2003, au redat bisericii şi incintei frumuseţea şi originalitatea care o înscriu în rândul reperelor de pe harta culturală şi spirituală a Capitalei. Prin grija Părintelui Iustin Marchiş, monumentul a fost restaurat, iar viaţa liturgică şi comunitară a renăscut, după anii grei ai comunismului. În 2008 a fost redeschisă mănăstirea, cu obşte de monahii. Acum, în sălile din incintă, sunt amenajate o colecţie, o bibliotecă şi o sală comunitară, cu icoane, cărţi vechi şi obiecte de artă, care valorifică trecutul şi istoria de 300 de ani a ctitoriei bucureştene.

Echipa Romfilatelia a ținut să le mulțumească Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru binecuvântarea acordată, şi Preacuvioasei stareţe a Mănăstirii Stavropoleos, Stavrofora Mihaela Luchian, pentru sprijinul dat la documentarea şi realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea va fi disponibilă de astăzi, 5 aprilie, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online romfilatelia.ro/store

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe