Newsflash

S-a defectat medicina bazată pe dovezi?

de Prof. dr. Trish GREENHALGH - feb. 6 2015
S-a defectat medicina bazată pe dovezi?
Medicina bazată pe dovezi înseamnă, aşa cum scriau în 1996 David Sackett şi colaboratorii, „folosirea conştientă, explicită şi judicioasă a celor mai bune dovezi actuale în luarea deciziilor ce vizează îngrijirea fiecărui pacient“. La prima vedere, acest lucru pare perfect logic; mulţi ar spune că este pur şi simplu definiţia medicinii. Însă abordarea generează controverse importante şi mulţi o consideră „defectă“. Toamna trecută, când British Medical Journal îşi întreba cititorii dacă medicina bazată pe dovezi dă rateuri, răspunsurile au fost distribuite aproape egal: 51% au răspuns afirmativ, iar 49% – negativ.
Controversa îşi are originea în tipul de dovezi care sunt folosite. Textul lui Sackett sugerează, dar nu afirmă hotărât că dovezile epidemiologice (rezultatele studiilor controlate randomizate şi ale studiilor mari de cohortă desfăşurate pe mai mulţi ani) ar trebui să sprijine deciziile medicilor în privinţa pacienţilor – şi, de preferat, prin cooperarea cu ei.
Cercetările epidemiologice încearcă să răspundă la întrebări precum: „Dacă 1.000 de persoane cu diabet de tip 2 ar fi împărţite aleatoriu în patru grupuri a câte 250 de persoane şi fiecare grup ar primi timp de zece ani fie medicamentul A, fie medicamentul B, fie C ori nu ar primi deloc un tratament (sau li s-ar administra un placebo), ce impact ar avea acest lucru asupra ratelor de supravieţuire şi cu ce potenţiale complicaţii şi efecte adverse?“. Dacă studiul este bine condus – e suficient de amplu, alocarea pacienţilor se face cu adevărat aleatoriu şi rezultatele sunt evaluate „în orb“ –, atunci rezultatele sale ar trebui să fie fiabile.
Să luăm în calcul următorul scenariu: ratele de supravieţuire la zece ani pentru cele patru grupuri sunt 70%, 71%, 80% şi 82%, iar proporţiile oamenilor care dezvoltă efecte secundare supărătoare sunt de 1%, 2%, 5% şi 50%. Majoritatea oamenilor acceptă o mică reducere a şansei de supravieţuire în schimbul unei scăderi importante a riscului de efecte adverse. Cu alte cuvinte, ar alege medicamentul B.
Pe scurt, medicina bazată pe dovezi foloseşte ştiinţa epidemiologiei pentru a crea un set clar şi structurat de decizii privind testele şi tratamentele pentru fiecare pacient, dovezile fiind adeseori – şi tot mai mult – rezumate sub forma ghidurilor clinice. Aceasta este o problemă din două motive principale.
În primul rând, accentul care se pune pe studiile clinice controlate randomizate văzute ca „standard de aur“ al dovezilor a făcut ca orice medicament care a depăşit în performanţe un competitor în cadrul acestor studii să poată fi clasificat acum ca fiind „conform dovezilor“. Nu e nevoie decât să te uiţi la reclamele strălucitoare din revistele medicale pentru a descoperi medicamente de care nu ştiai că ai nevoie pentru boli de care nu ai avut vreodată habar că există, cum ar fi „tulburarea de excitare sexuală feminină“ şi „tulburarea de deficit de atenţie a adultului“. Şi câte medicamente sunt testate comparativ cu terapii non-medicamentoase, naturale – cum ar fi yoga pentru hipertensiunea arterială, de exemplu, ori mersul alert pentru tratamentul diabetului – înainte de a fi aprobate?
Într-un fel, medicina bazată pe dovezi a devenit victima propriului succes, ea fiind motorul unei creşteri exponenţiale a studiilor clinice în cei 20 de ani de existenţă. Nu ai nevoie de un doctorat în psihologie cognitivă ca să realizezi că a-i supraîncărca pe medicii care lucrează într-un mediu stresant şi sub presiunea timpului cu o mulţime de ghiduri şi de rezultate ale cercetărilor va duce la erori.
Iar soluţia încercată – integrarea ghidurilor cu soluţii computerizate pentru susţinerea deciziilor – a fost în mare parte un fiasco, ţinând cont de incapacitatea modelelor informatice de a se adapta practicii clinice complexe şi încurcate, din lumea reală. De exemplu, generaţii de studenţi la Medicină au memorat elementele de manual ale bolii celiace în vederea pregătirii pentru examinările clinice. Dar boala celiacă a mătuşii tale Nora nu a citit manualul.
Numai mătuşa Nora îţi poate spune cum se comportă boala ei celiacă. Se mai întâmplă şi că pacienta nu vrea să ia pastilele albastre. Şi insistă spunând că, în urmă cu ani, atunci când lua medicamentul X, se simţea o femeie nouă – în ciuda faptului că medicamentul X s-a dovedit ineficient, în medie, pentru 1.000 de pacienţi. Recomandările de tratament ale modelului informatic probabil că nu ar funcţiona pentru mătuşa Nora.
Dar asta nu înseamnă că medicina bazată pe dovezi este defectă, doar îi lipseşte maturitatea necesară. Studiile randomizate de înaltă calitate sunt la fel de importante acum ca şi la momentul fondării mişcării bazate pe dovezi. Dar sistemul trebuie modelat de judecata medicului şi de experienţa individuală a pacientului.
Este momentul să înceteze supraîncărcarea medicilor cu dovezi şi desfăşurările reprezentanţilor medicali cu debit verbal accelerat care încearcă să-i manipuleze cu oferte de marketing inteligent. În schimb, cercetătorii trebuie să optimizeze prezentarea, sintetizarea, procesarea şi aplicarea dovezilor epidemiologice, prin folosirea unor bune tehnici de vizualizare, care îmbunătăţesc capacitatea medicilor de a înţelege statistici complexe.
În acelaşi timp, adevărurile despre pacientul mediu derivate din cercetare nu trebuie să depăşească în importanţă observaţiile fiecărui pacient în legătură cu corpul şi cu bolile proprii. Procese noi menite să înregistreze şi să adapteze experienţele personale ale pacienţilor – care sunt, în mod obişnuit, idiosincrazice, subiective şi imposibil de standardizat – ar contribui în mare măsură la asigurarea că fiecare pacient primeşte tratamentul corect.
Comunitatea medicală trebuie să dezvolte ştiinţa cooperării în vederea luării unei decizii, ştiinţă în care dovezile epidemiologice oferă substanţa discuţiilor despre ce contează pentru pacient şi cele mai bune modalităţi de a obţine acele scopuri. Făcând asta, putem duce medicina bazată pe dovezi dincolo de limitele ei actuale şi să dezvoltăm o abordare holistică, una care ţine cont de experienţa pacientului privind boala şi promovează bunele practici clinice.

 

Prof. dr. Trish GREENHALGH

© Project Syndicate 2014. www.project-syndicate.org

Traducere din limba engleză de Mariana Minea

Trish Greenhalgh este profesor de asistenţă medicală primară şi decan pentru impactul cercetării la Barts and the London School of Medicine and Dentistry.


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe