Newsflash
ACTUALITATE Știri

S-a lansat Societatea Română a Centrelor de Cercetare Clinică

de Florentina Ionescu - iul. 2 2024
S-a lansat Societatea Română a Centrelor de Cercetare Clinică

Lansată public luni, 1 iulie, această societate completează paradigma cercetării clinice din România.

Societatea Română a Centrelor de Cercetare Clinică (SRCCC) susține necesitatea de reprezentare și manifestare colectivă a centrelor de cercetare clinică, publice și private, a echipelor de cercetare clinică, integrând organic nevoile de informare și acces ale pacienților la programele de cercetare desfășurate în România, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Stimularea înființării de noi centre

SRCCC promovează activ imperativul dezvoltării cadrului socio-economic necesar susținerii multidimensionale a activității centrelor de cercetare clinică existente, publice și private, cât și stimularea înființării de noi centre de cercetare clinică. Un astfel de cadru este vital pentru a crea premizele ca aceste centre de cercetare clinică să beneficieze în mod egal de toate resursele de care au nevoie pentru desfășurarea activității de cercetare la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. 

SRCCC, alături de partenerii academici, se implică în dezvoltarea curriculelor universitare și post-universitare, a programelor de educație continuă în cercetare clinică și în structurarea cadrului de desfășurare a acestor programe, pentru a permite accesul în timp real a membrilor echipelor de cercetare: medici, farmaciști, psihologi, asistenți medicali și alți profesioniști din domenii conexe activității de cercetare clinică. 

SRCCC militează pentru recunoașterea echivalenței calității și contribuției actului de cercetare clinică desfășurat de echipele din România cu cel din Uniunea Europeană sau din Statele Unite.

SRCCC promovează excelența în cercetarea clinică și contribuie la progresul global al eforturilor de inovație medicală și, mai larg, în domeniul sănătății, în beneficiul tuturor pacienților. SRCCC susține dreptul pacienților de a beneficia în timp real de o informare corectă și liberă în ceea ce privește cercetarea clinică în general și asupra proiectelor de cercetare clinică în desfășurare în România. Pacienților trebuie să li se asigure un acces informat și nediscriminativ la centrele de cercetare clinică, publice și private, pentru programele de cercetare clinică destinate patologiilor lor.

„Astăzi, practica medicinei bazate pe dovezi este o provocare atât pentru medici, cât și pentru sistemele de sănătate, generată de hiatusul dintre modelul actual de practică medicală și cercetarea clinică, parte esențială a cercetării științifice medicale”, consideră reputatul academician Victor Voicu, medic farmacolog și doctor în medicină, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române și Președinte de Onoare al Societății Române a Centrelor de Cercetare Clinică. 

Cine face parte din colectivul de membri fondatori 

SRCCC este fondată de către membri marcanți ai domeniului, care asigură, prin diversitate și reprezentare, validitatea concretă a inițiativelor desfășurate în România.

Colectivul membrilor fondatori îl include pe Hans Christian Hoeck, MD, PHD, CEO și Președinte Trialcare și membru al consiliului de conducere al Society for Clinical Research Sites (SCRS), organizație ce conduce la nivel global eforturile de cercetare clinică. 

Perspectiva academică implicată în procesul de cercetare este reprezentată de prof. dr. Viorel Jinga, rector UMFCD, prof. dr. Daniel David, rector UBB, și prof. dr. Dragoș Vinereanu, șeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență din București și președintele Senatului UMFCD. Această perspectivă este completată de dimensiunea medicală a practicianului implicat direct în procesele clinice, prin: prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar ginecologie oncologică și chirurgie oncologică în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, și conf. dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, fondator al Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie” din Craiova și președintele Comisiei de Oncologie din Cadrul Ministerului Sănătății. 

Acestora li se alătură Rozalina Lăpădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), reprezentând prima asociație de pacienți care aderă la SRCCC, precum și dr. Nic Voiculescu, EMBA, fondatorul Clinica CCBR Clinical Research Network, rețeaua de cercetare clinică, și Teddy Dumitrescu, fondator DOC PRO, brand dedicat informării și facilitării accesului pacienților la studii clinice. 

Respectând principiile fundamentale ale unui discurs echilibrat, Societatea se află în plin proces de dezvoltare, adeziunea fiind deschisă persoanelor juridice implicate în procesul de cercetare clinică, atât din zona academică, a serviciilor medicale, a organizațiilor de pacienți, cât și altor domenii relevante implicate în proces. 

SRCCC invită entitățile relevante să se alăture unor nume ca Universitatea „Babeș-Bolyai”, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie”, Clinica CCBR Clinical Research Network și alte nume.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/medical-test-vaccine-research-development-concept-2403854997

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe