Newsflash
ACTUALITATE Știri

S-a stins din viață profesorul Nicolae Miu

de Florentina Ionescu - ian. 5 2024
S-a stins din viață profesorul Nicolae Miu

Reprezentanții UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca au anunțat în această dimineață trecerea în neființă a profesorului Nicolae Miu.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă regretul și tristețea la plecarea dintre noi a Profesorului Nicolae Miu, personalitate emblematică a învățământului universitar și a medicinei românești și reprezentant de seamă al școlii medicale clujene, se arată pe pagina de Facebook a unității de învățământ. 

Cu o carieră impresionantă, profesorul doctor Nicolae Miu, specialist în pediatrie, gastroenterologie şi hepatologie şi diabet și boli de nutriţie, și-a dedicat întreaga viață sănătății copiilor, arată sursa citată. A vindecat cazuri grave, a scris tratate, în premieră pentru România, a condus Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a ridicat o clădire nouă la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca şi a înfiinţat Clinica de Nefrologie, Dializă şi Toxicologie Pediatrică, împreună cu dr. Aurel Bizo. 

Medicina adolescentului 

„Profesorul Nicolae Miu a lansat, în premieră pentru țara noastră, conceptul de medicină a adolescentului, având viziunea complexităţii acestui domeniu medical. Acest concept a fost promovat prin publicarea în 1999 a «Tratatului de medicina adolescentului». De asemenea, a fost cel care a introdus în România conceptul de Pediatrie Socială, fiind fondatorul Societății Române de Pediatrie Socială, dar şi al Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică”, au scris reprezentanții UMF Cluj-Napoca. 

În mesajul postat în această dimineață se mai arată că: 

Cu profesionalism, dedicare și angajamentul de care a dat dovadă în calitate de prorector didactic al UMF „Iuliu Hațieganu”, decan și cadru didactic al Facultății de Medicină, profesorul Nicolae Miu și-a dedicat întreaga activitate multor generații de studenți și rezidenți și a vegheat, cu pasiune și căldură, asupra sănătății celor mai tineri, fiind un adevărat artist al medicinei clujene. 

„Prezența sa alături de comunitatea noastră academică ne-a onorat. Recunoașterea de care se bucură astăzi școala medicală clujeană este deopotrivă rodul implicării și al eforturilor domniei sale. Pentru toate acestea, îi mulțumim și îi vom purta veșnică recunoștință.” 

Cu un spirit cultivat și rafinat, reprezentând cu adevărat modelul unei prezențe intelectuale impecabile, prof. dr. Nicolae Miu va rămâne pentru totdeauna o amintire luminoasă în inimile celor care au avut privilegiul de a-l cunoaște, au mai transmis reprezentanții universității clujene. 

Cu profundă tristețe, întreaga comunitate academică a UMF „Iuliu Hațieganu” transmite condoleanțe familiei îndoliate. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe