Newsflash
ACTUALITATE Știri

Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenirea HIV, la a patra ediție

de Florentina Ionescu - oct. 18 2023
Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenirea HIV, la a patra ediție

Peste 3.000 de adolescenți și tineri beneficiază de educație medicală de prevenire HIV prin SNEP HIV 2023 - Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenire HIV.

În perioada 16-22 octombrie a.c., tineri și adolescenți, elevi și studenți, de la nivel național, interesați de educația medicală privind prevenirea sarcinilor neplanificate, a infecțiilor cu transmitere sexuală, de metodele contraceptive disponibile pentru tineri și serviciile specifice de sănătate sexuală și reproductivă au oportunitatea de a participa la o serie de evenimente organizate de Asociația Semper Musica, în parteneriat cu Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS). 

Educație preventivă pentru tineri și adolescenți

Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenire HIV (SNEP HIV) 2023 include acțiuni de educație preventivă pentru tineri și adolescenți, organizate simultan în 11 județe (București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș), precum: sesiuni de educație pentru prevenire HIV/infecții cu transmitere sexuală/sarcini pentru elevi, acțiuni de educație medicală comunitară acolo unde tinerii se întâlnesc, ateliere despre viața cu HIV și îngrijirea pacientului cu HIV pentru studenți la medicină, evenimente culturale și de socializare cu tema HIV. 

La 30 iunie 2023, numărul de persoane din România care trăiesc cu HIV/SIDA (cumulativ 1985-2023) era de 27.465, iar 18.015 sunt pacienți HIV/SIDA în viață. Cazurile noi de infecție cu HIV, înregistrate până la 30 iunie 2023, sunt în număr de 318. Dintre acestea, 47% au fost înregistrate pe segmentul de populație tânără cu vârste cuprinse între 15-34 ani.  

Obiectivul acestei săptămâni 

SNEP HIV vină să pună o cărămidă în prevenirea fenomenelor cu care se confruntă România în prezent, cel mai mare număr de mame minore din Europa, cea mai tânără bunică din lume, de doar 23 de ani, cea mai mare incidență de cancer de col uterin, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Aproximativ 700 de femei sub 15 ani, în fiecare an, devin mame. Unul din patru tineri ai României a suferit sau suferă de o boală cu transmitere sexuală. Abordarea prevenirii HIV/SIDA răspunde și la reducerea abandonului școlar și al numărului mamelor minore, dar nu numai. 

„Această ediție este mult mai matură pentru că vine cu lecțiile învățate din primele două ediții, când am trecut prin pandemie și totuși am livrat educație de prevenire. Acum avem și vocea tinerilor în ceea ce privește nevoia lor de informare privind sănătatea reproductivă așa cum a reieșit din consultările pe care noi le-am derulat în ultimii ani. Prin această săptămână de educație medicală preventivă ne dorim ca tinerii să afle despre protecția împotriva HIV, să știe ce înseamnă strategiile de prevenire ale unei sarcini neplanificate sau ale unei infecții cu transmitere sexuală și să aplice cele aflate în urma acțiunile la care vor participa”, susține Bogdan Istrate, manager proiect Asociația Semper Musica. 

Primele două ediții au fost doar în online

Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenire HIV este un eveniment național de educație preventivă adresat tinerilor și adolescenților organizat din anul 2020 de Asociația Semper Musica, venit ca urmare a pandemiei de COVID-19. Primele două ediții au fost organizate exclusiv în mediul online și au avut ca parteneri încă de la început instituții precum FASMR - Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România și ARAS-Asociația Română Anti-SIDA.

Prima ediție a Săptămânii Naționale a Educației pentru Prevenire HIV, cea din anul 2020, a fost organizată în mediul online și a cuprins 21 webinarii la care au participat aproximativ 1.200 de tineri și adolescenți. 

Ediția din 2021 a însemnat 37 de webinarii și 1.286 de tineri și adolescenți informați. 

Ediția din 2022 a fost una organizată în format fizic, mediciniștii din 11 centre universitare informând direct 4.737 de tineri și adolescenți despre protecția împotriva HIV, a infecțiilor cu transmitere sexuală și contracepție. Evenimentele fizice și online au implicat medici specialiști, activiști HIV/SIDA, experți de drepturi ale omului și pacienți care trăiesc cu HIV. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe