Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Scalpel inteligent

de Florentina Ionescu - oct. 20 2023
Scalpel inteligent

Un scalpel smart i-ar putea ajuta pe medicii chirurgi să își îmbunătăţească abilităţile în sala de operaţie.

Potrivit unui studiu publicat recent în Communications Engineering*, scalpelele cu senzori integraţi ar putea să eficientizeze pregătirea practică pentru cei care vor să devină medici chirurgi și să deschidă calea unor proceduri efectuate de dispozitive robotice.

Informaţiile obţinute în timpul trialurilor clinice, prin studierea datelor colectate prin intermediul „cuţitașului inteligent”, au raportat că senzorii de pe aceste dispozitive ar putea să monitorizeze cu precizie câtă forţă sau presiune aplică utilizatorii în timpul procedurilor chirurgicale. De asemenea, aceștia pot dezvălui și modul în care utilizatorii controlează scalpelul inteligent de-a lungul timpului.

Analiza informaţiilor captate de senzori a arătat că tehnologia ar putea evalua abilităţile-cheie ale chirurgilor la fel de eficient ca metodele clasice de evaluare – evaluarea vizuală făcută de chirurgi experimentaţi.

Dispozitiv deloc costisitor

Micul aparat are costuri mici și a fost dezvoltat de cercetătorii de la School of Informatics din cadrul Universităţii din Edinburgh. El este alcătuit dintr-un scalpel conectat la o placă de circuite pe care se află senzorii. Această placă este fixată în interiorul mânerului scalpelului. Echipa de cercetători a conceput un model de învăţare automată, care analizează informaţiile colectate în timp ce persoana care folosește scalpelul inteligent aplică forţă pe el. Noua tehnologie a fost testată prin monitorizarea a 12 studenţi la medicină și a doi medici chirurgi, în timp ce aceștia efectuau o incizie eliptică.

 


Notă autor:

*https://www.nature.com/articles/s44172-023-00086-z
https://medicalxpress.com/news/2023-10-smart-scalpel-doctors-hone-surgical.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe