Newsflash
Cultură

Scandalul UNITER continuă

de Candid STOICA - apr. 7 2023
Scandalul UNITER continuă

Deși Dragoș Buhagiar, președintele UNITER, a făcut apel la moderaţie și la discutarea problemelor în cadrul UNITER, mulţi participanţi la discuţie folosesc pe Facebook, în intervenţiile lor, acuzaţii grave, spuse pe un ton extrem de vindicativ.

image-from-rawpixel-id-8799420-original

Dezbaterile dintre tabere, aparent despre abuzuri, spun unii participanţi, sugerează în ultimă instanţă o criză foarte acută de încredere, atât în sistemul de guvernare, cât şi faţă de teatrul însuşi, aflat în pericol de a deveni o insulă stearpă şi pustie.

„De ce atmosfera asta agresivă, violentă, toxică, în care confraţii se judecă între ei cu aroganţă, cu ură? De ce artiștii sunt în acest moment priviţi cu suspiciune de publicul larg, fiind incriminaţi, chiar discreditaţi? Expunând puroiul, opusul frumosului ce izvorăște din artă, artiștii sunt de fapt oglinda lumii în care trăim, cu nimic mai buni sau mai răi decât restul umanităţii.

Nici publicul nu este uniform – include grupuri inovatoare care îi susţin pe cei care doresc moartea tradiţiei şi noutatea cu orice preţ (spiritul inspirat de cancel culture), dar şi «fosile vinovate ale trecutului», în care eu nu am cum să nu mă recunosc”, scrie din SUA, într-un text trimis presei, regizorul Andrei Șerban.

Discuţiile nu trebuie purtate pe internet

„Cred că ar fi cel mai bine și cel mai sănătos să se poarte toate discuţiile nu în bolgia asta înfiorătoare și întunecată care este Facebook-ul, adică unde nu te vezi faţă în faţă și unde totul e incontrolabil. În cadrul UNITER s-ar putea organiza întâlniri în care să stea de vorbă. Dar totuși, voluptatea scuipării prin internet s-ar pierde, și atunci rămâne Facebook-ul”, a spus Silviu Purcărete, contactat de Europa Liberă.

Directorii Teatrelor Naţionale din Craiova și din Iași, în lungi luări de poziţie, critică atât poziţia juriului, cât și a unor participanţi la discuţie, specificând că viaţa personală a actorilor și regizorilor nu trebuie luată în considerare. Ceea ce contează până la urmă este valoarea artistică a celor premiaţi.

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe