Newsflash
ACTUALITATE Știri

Se lansează proiectul LIVE(RO)3 pentru screeningul bolilor hepatice cronice

de Florentina Ionescu - iun. 21 2024
Se lansează proiectul LIVE(RO)3 pentru screeningul bolilor hepatice cronice

Institutul Clinic Fundeni va implementa proiectul „LIVE(RO)3 Plan Strategic Integrat: Dezvoltare, Monitorizare și Control al Calității în Screeningul Bolilor Hepatice Cronice”.

În calitate de beneficiar, Institutul Clinic Fundeni (ICF) va implementa pe o durată de 40 de luni, în perioada 30 aprilie 2024 – 30 august 2027 proiectul „LIVE(RO)3 Plan Strategic Integrat: Dezvoltare, Monitorizare și Control al Calității în Screeningul Bolilor Hepatice Cronice”, se arată într-un comunicat trimis redacției. 

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Sănătate (POS), Prioritatea 1: Creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive. 

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 15.883.859,80 lei. Valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+/FC/FTJ) este 12.832.300,890020 lei, reprezentând 80,79% din valoarea proiectului. Iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 2.346.385,54 lei, reprezentând 14,77 %, valoarea cofinanțării eligibile beneficiar 705.173,37 lei, respectiv 4,44%. 

Creșterea gradului de conștientizare în rândul populației

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă implementarea în condiții de eficacitate și eficiență a programului de screening pentru boli hepatice cronice în România, prin dezvoltarea și implementarea unui cadru metodologic standardizat și actualizat. 

Acest obiectiv va fi atins prin consolidarea capacității de formare a personalului medical, facilitarea unei comunicări eficiente între toate părțile implicate în screening, precum și modernizarea infrastructurii IT asociate registrului SEES. 

Proiectul urmărește, de asemenea, creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la importanța screeningului pentru boli hepatice cronice și îmbunătățirea accesului la servicii de screening de înaltă calitate în întreaga țară, contribuind astfel la îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor români și la reducerea incidenței acestor afecțiuni. 

Formarea a 800 de medici și asistenți medicali 

Printre cele mai importante rezultate ale proiectului se află elaborarea cadrului metodologic pentru screeningul bolilor hepatice, a curriculei de formare pentru screeningul bolilor hepatice cornice, a criteriilor de calitate pentru servicii de screening, formarea a 800 de medici și asistenți medicali pentru screeningul bolilor hepatice cronice, dintre care 720 din regiuni mai puțin dezvoltate și 80 din regiunea de dezvoltare București-Ilfov, înființarea rețelei Hepa-Link și interoperabilitatea SEES, registrul de hepatite dezvoltat în cadrul proiectului LIVE(RO) 1 cu alte registre/baze de date medicale funcționale. 

Partenerii pe care îi are ICF în acest proiect

Proiectul „LIVE(RO)3 Plan Strategic Integrat: Dezvoltare, Monitorizare și Control al Calității în Screeningul Bolilor Hepatice Cronice” este implementat de Institutul Clinic Fundeni în calitate de beneficiar alături de cei doi parteneri, Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. 

Managerul proiectului este Liliana Simona Gheorghe, profesor universitar Gastroenterologie și Hepatologie, UMF Carol Davila București, șef al secției a III a Gastroenterologie - Hepatologie Institutul Clinic Fundeni. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe