Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Severitatea diabetului, evaluată cu un scor nou

de Florentina Ionescu - feb. 23 2024
Severitatea diabetului, evaluată cu un scor nou

Plecând de la faptul că microangiopatia, una dintre complicaţiile majore ale diabetului zaharat, afectează numeroase organe din corp, inclusiv pielea, cercetătorii au dezvoltat o metodă inedită de evaluare a bolii.

Specialiștii de la Technical University of Munich au folosit o tehnică non-invazivă pentru a obţine imagini detaliate ale capilarelor de sub pielea persoanelor cu diabet zaharat (DZ). Apoi au apelat la un algoritm de inteligenţă artificială pentru a formula un „scor” ce poate fi ulterior folosit pentru a determina severitatea bolii.

Ei au folosit o metodă specifică de optoacustică, numită RSOM (raster-scan optoacoustic mesoscopy), pentru a obţine imagini ale pielii de la  75 de persoane cu diabet și de la 40 de persoane sănătoase, din grupul de control. Analiza a fost realizată la nivelul pielii picioarelor. 

Cercetătorii au folosit un algoritm de inteligenţă artificială pentru a identifica acele caracteristici relevante din punct de vedere clinic, asociate cu complicaţiile diabetului. Astfel, au creat o listă cu 32 de modificări specifice ale microvascularizaţiei pielii, printre care și diametrul vaselor de sânge și numărul ramificaţiilor acestora. 

Experţii au observat că, în cazul oamenilor cu DZ, numărul vaselor de sânge și al ramificaţiilor a fost redus la nivelul dermului, dar crescut în epidermă. Toate cele 32 de caracteristici identificate au fost influenţate de progresia și severitatea bolii. Prin compilarea lor, cercetătorii au calculat un „scor de microangiopatie”. Astfel, problema vaselor mici de sânge din piele a fost corelată cu severitatea diabetului.



https://newatlas.com/medical/optoacoustic-scanner-and-ai-score-diabetes-disease-severity/
https://www.tum.de/en/news-and-events/all-news/press-releases/details/examining-diabetes-with-a-skin-scanner-and-ai

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe