Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Software bazat pe IA, util în triajul pacienţilor

de Florentina Ionescu - sept. 15 2023
Software bazat pe IA, util în triajul pacienţilor

O platformă inovativă bazată pe inteligenţă artificială ar putea fi de ajutor în triajul pacienţilor în cazul viitoarelor epidemii.

Cercetătorii spun despre noua platformă că este capabilă să prezică severitatea bolilor, precum și durata spitalizării pacienţilor în timpul unei epidemii. Software-ul se bazează pe procesul de învăţare automată (machine learning) și pe date din metabolomică (studiul proceselor chimice care includ metaboliţii). 

Scopul său este de a îmbunătăţi managementul pacienţilor și de a-i ajuta pe profesioniștii din domeniul sănătăţii să aloce mai eficient resursele în timpul unor epidemii cauzate de infecţii virale, epidemii ce ar putea copleși rapid sistemele locale de sănătate.  Oamenii de știinţă au dezvoltat platforma folosind COVID-19 drept model, iar rezultatele studiului lor au fost publicate  online, în 28 august, în jurnalul Human Genomics*.

Biomarkeri unici 

În esenţă, platforma integrează date clinice de rutină, informaţii despre comorbidităţile pacienţilor și date despre metaboliţii din plasmă, toate acestea contribuind la predicţiile făcute de inteligenţa artificială (IA). 

Folosind procesele de învăţare automată, cercetătorii au construit un model al severităţii COVID-19 și unul de predicţie a duratei spitalizării, pe baza datelor clinice și a profilelor metaboliţilor colectate de la pacienţii spitalizaţi cu COVID. Ulterior, modelul i-a ajutat pe cercetători să identifice un panel de biomarkeri unici, atât clinici, cât și metabolici, ce reprezentau indici extrem de buni ai progresiei bolii. Acești biomarkeri au permis predicţia nevoilor în materie de management al pacienţilor la foarte puţin timp după spitalizare.

Trei componente 

Ca parte din studiu, echipa de cercetători a dezvoltat un software, intitulat COVID Severity by Metabolomic and Clinical Study, sau CSMC. Platforma bazată pe IA pentru triajul pacienţilor are trei componente esenţiale: una dedicată deciziei clinice; o a doua estimează durata spitalizării (cu o marjă de eroare); iar a treia se 
referă la predicţia severităţii bolii și la probabilitatea ca pacientul să fie internat la ATI. 

În plus, timp de două luni, în anul 2020, cercetătorii au identificat mai mulţi metaboliţi cu valori crescute în plasma pacienţilor cu COVID, valori care au avut o corelaţie cu severitatea bolii. Printre aceștia se aflau: alantoina, 5-HTP (5-hidroxitriptofan) și acidul glucuronic. 
 


https://ysph.yale.edu/news-article/ai-powered-triage-platform-could-aid-future-viral-outbreak-response/
*https://humgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40246-023-00521-4

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe