Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Somnul este important pentru controlul glicemic - Ce arată un studiu nou

de Florentina Ionescu - iul. 12 2023
Somnul este important pentru controlul glicemic - Ce arată un studiu nou

O combinație a undelor cerebrale din timpul somnului poate prezice controlul glicemic.

Recent, o cercetare nouă a scos la iveală mecanismul prin care undele cerebrale produse în timpul somnului profund pot prezice controlul glucozei din sânge. Descoperirea aceasta nu doar că scoate la iveală importanța somnului în managementul diabetului, dar în același timp oferă o nouă modalitate de a cartografia și de a prezice această boală, scrie New Atlas. 

Calitatea somnului a fost asociată cu multe boli, printre care și demența și diabetul zaharat. În ceea ce privește diabetul, studiile anterioare realizate pe oameni și pe animale au scos la iveală faptul că orele insuficiente de somn sunt un factor cauzal în ceea ce privește reglarea defectuoasă a glucozei din sânge. În contrast, o calitate bună a somnului s-a demonstrat că îmbunătățește metabolismul glucozei, scrie publicația citată. 

Cu acest studiu nou, cercetătorii de la University of California, Berkeley, sunt cu un pas mai aproape de a înțelege de ce somnul este atât de important în controlul glicemiei. Iar acest lucru are de-a face cu patternul undelor cerebrale produse în timpul somnului. 

Somnul este împărțit în două mari categorii: somnul REM (rapid eye movent) și somnul non-REM (numit și NREM). Există trei etape ale somnului non-REM prin care trece o persoană, caracterizate de un somn din ce în ce mai adânc, mai profund. Stadiul 3 al somnului NREM, adică etapa în care somnul este cel mai adânc, reprezintă aproape 25% din timpul total al somnului în rândul adulților și de acest somn avem nevoie pentru a ne simți cu adevărat odihniți. 

În timpul stadiului 3 al somnului non-REM, creierul produce în mare parte unde mari delta, care sunt numite și oscilații lente. Cercetările anterioare au arătat că o combinație de oscilații lente și axele de somn (explozii de activitate oscilatorie neuronală) numite și „sleep spindles” afectează procesul de învățare și memoria, dar cercetarea aceasta s-a axat pe efectul pe care această combinație de factori îl are asupra glucozei din sânge (glicemiei). 

„Aceste unde cerebrale sincronizate acționează precum un deget care dă un ușor bobârnac primei piese de domino pentru a începe o reacție asociată în lanț din creier, până la inimă, și apoi spre exterior pentru a altera modul în care corpul reglează glucoza din sânge”, a declarat Matthew Walker, autorul corespondent al studiului. 

În special este vorba de combinația a două unde cerebrale, mai explică el, numite „sleep spindles” și unde cerebrale lente (slow waves). Această combinație prezice o sensibilitate crescută a corpului la hormonul insulină, care, spre beneficiul organismului, scade nivelul glucozei din sânge.

După ce au examinat datele obținute în timpul somnului de la 647 de persoane și după ce au analizt nivelul glicemiei lor a doua zi, dimineața, dar și după ce s-au făcut măsurători pentru a determina hormoinsulinei, cercetătorii au descoperit că acea cuplare a undelor cerebrale a prezis controlul glicemic din ziua următoare, independent de factori precum vârsta, sexul și calitatea și durata somnului. 

Această cuplare sau combinație a undelor cerebrale referitoare la somnul pround a fost un factor predictiv mai un al glucozei decât durata somnului sau eficiența somnului respectivelor persoane, a mai spus Raphael Vallat, autorul principal al studiului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe