Newsflash
SPECIALITĂȚI

Afară e vopsit gardul, înăuntru... DSP!

Afară e vopsit gardul, înăuntru... DSP!
     Site-ul Ministerului Sănătății (www.ms.ro) obișnuia să fie anacronic și haotic. Anunțurile importante se pierdeau constant prin colțurile prăfuite ale site-ului, iar căutarea unei informații era o adevărată muncă de detectiv. Sub conducerea lui Vlad Voiculescu, website-ul Ministerului Sănătății a devenit elegant, accesibil, optimizat pentru telefoanele mobile. Din nefericire, nu este și cazul celor 42 de site-uri ale direcțiilor de sănătate publică (DSP) județene.
     DSP-urile reprezintă structurile din teritoriu ale Ministerului Sănătății, responsabile de sănătatea publică din județul respectiv. Website-urile lor ar trebui să fie principala sursă de informații atât pentru furnizorii de servicii de sănătate, cât și pentru populație. Ele constituie însă o babilonie incredibilă de abordări, culori și adrese. Paisprezece DSP-uri au ca structură pentru adresă: dsp + două litere corespunzătoare județului.ro (ex.: www.dspbt.ro – DSP Botoșani), ceea ce are sens ca abordare unitară. Din nefericire, celelalte 28 au adrese extrem de variate, care nu respectă această structură. Zece DSP-uri au în continuare site-uri cu adrese de tip dsp+judet.ro, victime ale inovației de a schimba pentru câțiva ani numele direcțiilor de sănătate publică în autorități de sănătate publică și apoi schimbat înapoi. Trebuie remarcată adresa județului Bihor (www.dspbihor.gov.ro), subdomeniu pe site-ul guvernului; ar avea sens ca toate site-urile să fie subdomenii pe site-ul Ministerului Sănătății. Actualizarea informațiilor centralizate ar fi mai rapidă și s-ar putea crea un sistem de acces cu user și parolă pentru fiecare județ. Adresele județelor Bistrița-Năsăud (dspb.bistrita.ro) și Mehedinți (www.dsp.severin.rdsnet.ro) sunt subdomenii ale unor site-uri care nu au nicio legătură cu sănătatea (bistrita.ro, rdsnet.ro). De asemenea, este de remarcat adresa DSP Neamț (www.sant.ro), creativă, dar confuză ca identitate.
     În ceea ce privește accesul de pe telefoane mobile, doar unsprezece DSP-uri au site-uri optimizate (Bihor, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Galați, Giurgiu, Iași, Mureș, Sibiu, Teleorman). Celelalte 31 de DSP-uri au neglijat acest aspect, în condițiile în care accesul pe internet de pe telefoanele mobile constituie principala sursă de trafic.
     Site-urile din patru județe sunt extrem de agresive din punctul de vedere al culorilor utilizate (Argeș, Brașov, București, Cluj). Site-urile din trei județe nu funcționează deloc (Dolj, Maramureș, Mehedinți). Nu există două DSP-uri care să aibă același meniu de acces – dacă accesezi pagina altui județ, nimic nu mai e familiar.
     În condițiile subfinanțării cronice a DSP-urilor, este ridicol să te aștepți ca fiecare DSP să aibă buget și resurse umane necesare pentru dezvoltarea și întreținerea unui site. Este surprinzătoare lipsa de interes a Ministerului Sănătății pentru creșterea accesului la informații prin DSP-urile județene, mai ales în condițiile în care avem un sistem de sănătate centralizat. Ar trebui să existe un template unic pentru toate DSP-urile, optimizat pentru telefoane mobile, cu o structură clară și transparentă. Site-urile DSP-urilor ar trebui să fie localizate ca subdomenii ale site-ului Ministerului Sănătății (ar scădea costurile și ar optimiza administrarea lor). Site-urile DSP-urilor ar trebui să funcționeze.
     Soluțiile pentru problema de acces electronic la informațiile oficiale de sănătate sunt simplu de implementat. Problema este alta: de ce este orb Ministerul Sănătății la aceste aspecte? Poate ar trebui testată alfabetizarea în IT a angajaților Ministerului Sănătății? Dacă nu înțelegi fundamentele comunicării electronice și fundamentele IT, evident că nu vei vedea și nu vei rezolva o problemă precum cea descrisă mai sus. Ar trebui să fie reevaluată angajarea sau menținerea în funcție la nivel de guvern a persoanelor care sunt analfabete în IT. Dacă site-urile DSP-urilor sunt simptomele de la nivelul sistemului, creierul de la Ministerul Sănătății este inflamat sever.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe