Newsflash
SPECIALITĂȚI

Anestezia și mecanismele durerii

de Dr. Cristian TEODORESCU - iul. 7 2016
Anestezia și mecanismele durerii
     Influența simptomatologiei unei pulpite ireversibile asupra eficacității anesteziei nervului alveolar inferior a fost analizată într-un studiu* prospectiv dublu orb, realizat în două centre diferite. Cei 177 de adulți voluntari, cu vârsta medie de 42 de ani, au fost clasificați în trei grupuri, în funcție de severitatea durerii preoperatorii la nivelul molarilor mandibulari, măsurată conform scalei Heft-Parker VAS în ușoară (1–54 mm), moderată (55–114 mm) și severă (peste 114 mm).
     Cercetătorii apreciază că scăderea ratei de succes a anesteziei pulpei inflamate poate fi explicată prin activarea nociceptorilor de către inflamație. Blocajul stimulilor dureroși împreună cu distrucția tisulară alterează și modulează căile centrale și periferice ale durerii. Mediatorii inflamației reduc pragul activării nociceptorilor periferici la un asemenea nivel încât cel mai mic stimul declanșează un răspuns al acestor neuroni. Alimentarea continuă a nociceptorilor periferici conduce la modificări neuroplastice în cornul dorsal, ducând la o rată de descărcare neuronală crescută la acest nivel și la creșterea suprafeței câmpului receptiv pentru fibrele A-delta. Efectul combinat al acestor factori va duce la hiperalgezie și alodinie.
     La nivel periferic, activitatea anumitor receptori este potențată de mediatorii inflamației. Căile TRPV1 pot fi activate de stimularea directă, dar și de modularea posttranslațională de către metaboliții acidului arahidonic. Inflamația pulpară determină acidoză locală, cu consecințe asupra activității TRPV1. Influențarea acestor căi poate determina scăderea nivelului de activare, conducând la durere spontană sau pulsatilă. Căile TTX rezistente și TRPV1 sunt greu de anesteziat, determinând scăderea sensibilității nervului la anestezicele locale clasice. Cercetătorii consideră că aceste argumente explică mecanismul periferic din spatele scăderii ratei de succes a anesteziei în cazul pulpitei simptomatice, comparativ cu cea asimptomatică.
     Inițial s-a urmărit succesul sau eșecul determinat de abilitatea clinicianului de a crea accesul și a instrumenta canalul până în treimea apicală fără durere sau cu o durere ușoară (HP VAS < 55 mm). Criteriile de includere au fost durerea acută la nivelul primului sau celui de-al doilea molar mandibular (peste 0 mm HP VAS din 170 mm), răspunsul prelungit la testarea vitalității electrice sau la rece, absența oricărei radiotransparențe periapicale cu excepția ligamentului periodontal lărgit, prezența vitalității pulpare în momentul deschiderii clasa I/II ASA și capacitatea de a aprecia intensitatea durerii conform scalei indicate. Criteriile de excludere au fost alergiile sau contraindicațiile la oricare dintre substanțele anestezice locale, pacientele gravide sau care alăptează, istoricul de abuz de droguri sau consumul oricărui fel de medicamente care pot afecta percepția durerii. Pacienții care prezentau o durere acută la mai mult de un molar mandibular au fost excluși din studiu.
     Scala de percepție a durerii a fost împărțită în patru categorii: lipsa durerii (0 mm), durere slabă (1–54 mm), durere moderată (55–114 mm) și durere severă (peste 114 mm), cea din urmă fiind clasificată la rândul ei în foarte puternică, intensă sau maximă. Atunci când s-a realizat anestezia nervului alveolar inferior prin procedeul Halsted cu 1,8 ml lidocaină 2%, cu adrenalină 1:200.000, pacienții au fost rugați să aprecieze intensitatea durerii în timpul infiltrației anestezice, conform scalei indicate. Pacienții cărora nu le-a amorțit buza după un sfert de oră au fost excluși din studiu, anestezia fiind considerată necorespunzătoare. Accesul a fost realizat după izolarea cu digă, iar pacienții au fost instruiți să ridice mâna în cazul apariției durerii, clasificând-o conform HP VAS. Lipsa durerii sau apariția unei ușoare jene în timpul instrumentării canalului (sub 55 mm HP VAS) a clasificat actul terapeutic drept un succes. Rata de succes la pacienții cu durere ușoară preoperatorie a fost de 33%, la cei cu durere moderată 29%, iar la cei cu durere severă 16%, astfel că per total rata de succes a fost de 25%, respectiv 46 din 177 de pacienți. De altfel, cei care prezentau durere severă înainte de intervenție au experimentat durere și în timpul anesteziei. Rezultatele sugerează o rată de succes scăzută în cazul pacienților cu durere acută asociată cu o pulpită ireversibilă, rata eșecului crescând odată cu creșterea severității durerii preoperatorii.

 

 

 

*Aggarwal V et al. Effect of Preoperative Pain on Inferior Alveolar Nerve Block. Anesth Prog. 2015 Winter;62(4):135-9

 

ETICHETEStomatologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe