Newsflash
SPECIALITĂȚI

Colaborare internațională pentru prevenirea bolilor cronice netransmisibile în România

de Oana Maria BLAGA - apr. 6 2017
Colaborare internațională pentru prevenirea bolilor cronice netransmisibile în România
     Bolile cronice netransmisibile sunt o cauză majoră de morbiditate și mortalitate în populația adultă la nivel global (OMS, 2015). Între 1990 și 2010, contribuția bolilor cronice netransmisibile la povara determinată de boală a crescut de la 43 la 54% la nivel global (Murray et al., 2012). În aceeași ordine de idei, OMS estimează că bolile netransmisibile au fost responsabile pentru 38 de milioane de decese înregistrate în 2012 în întreaga lume. În plus, în fiecare an, 16 milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cronice netransmisibile (cardiovasculare, respiratorii, diabet sau cancer). În consecință, bolile netransmisibile sunt considerate o problemă globală de sănătate publică. Dintre cele șase regiuni OMS, cel mai puternic afectată de bolile netransmisibile este regiunea europeană, unde acestea sunt responsabile pentru 86% dintre decese și pentru 77% din povara determinată de boală (OMS, 2016). De asemenea, incidența bolilor cronice în populația adultă din Europa de Est este în continuă creștere (Probst-Hensch, 2013).
     În România, bolile cronice netransmisibile au fost responsabile pentru aproximativ 92% (peste 254.000) dintre decesele înregistrate în 2014. Dintre acestea, 58% sunt cauzate de bolile cardiovasculare, 20% de diferite tipuri de cancer, iar 4% de diferite probleme respiratorii și diabet (OMS, 2014). De asemenea, 49,1% dintre români sunt diagnosticați cu hipertensiune, 51% sunt supraponderali, 19,1% obezi, iar 47,1% au niveluri ridicate de colesterol (OMS, 2011). România a realizat primul pas în adresarea bolilor netransmisibile în anul 2005, prin aderarea la Convenția-cadru pentru controlul tutunului (FCTC). Cu toate acestea, cel mai recent raport OMS (2015) arată că țara noastră nu are o strategie integrată sau un plan național de acțiune împotriva bolilor cronice netransmisibile, nu a fixat încă un set de indicatori pentru bolile cronice netransmisibile și valori-țintă pentru aceștia și nu implementează în mod regulat studii pentru evaluarea factorilor de risc ai acestora. România nu dispune nici de un registru național de cancer sau de baze de date integrate care să conțină toate informațiile referitoare la situația bolilor cronice netransmisibile. Nu în ultimul rând, cooperarea între specialiștii din domeniul sănătății în ceea ce privește prevenția și controlul bolilor cronice netransmisibile este încă în stadii incipiente.
     Simpla menționare a acestor neajunsuri în domeniul gestionării bolilor cronice netransmisibile nu va îmbunătăți însă cu nimic situația. Pentru a putea să facem pași înainte este necesară atât îmbunătățirea politicilor de prevenire a bolilor cronice netransmisibile, cât și dezvoltarea de cooperări internaționale în vederea adresării acestor boli. O acțiune utilă pentru îmbunătățirea mecanismelor de adresare a bolilor cronice netransmisibile în România este expunerea practicienilor din domeniul sănătății la exemple de bune practici în ce privește prevenirea, tratarea și controlul bolilor cronice netransmisibile. În această direcție, Departamentul de sănătate publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca a început, în 2011, o colaborare cu Center for International Rural and Environmental Health – University of Iowa. Prin intermediul proiectului „The Iowa Non-communicable Chronic Diseases Research Training Program”, în România, 47 de medici de diverse specialități și tineri cercetători în domeniul sănătății publice au primit burse de studiu în cadrul College of Public Health – University of Iowa și finanțarea unor proiecte pilot care au vizat adresarea bolilor cronice netransmisibile în România.
     În 2015, o altă inițiativă a aceluiași departament a constat în organizarea primei ediții a conferinței ICONiC (International Conference on Non-Communicable Diseases). Realizată în colaborare cu centrul american amintit, acea primă ediție a găzduit peste 80 de participanți din România și din Statele Unite, care au prezentat inițiative de prevenire și reducere a poverii bolilor cronice netransmisibile și au trasat noi direcții de acțiune.
     Anul acesta, în perioada 22–24 mai, va avea loc o a doua ediție a conferinței. ICONiC 2017 va adresa atât domeniul prevenirii bolilor netransmisibile, cât și cel al prevenirii și combaterii violenței și accidentelor. Agenda evenimentului a fost extinsă deoarece, comparativ cu alte boli și probleme de sănătate înrudite, în România, leziunile traumatice și cauzele externe ale acestora sunt cauza principală de deces pentru grupa de vârstă 15–19 ani (CNEPSS, 2014). La nivel național, în 2013, leziunile traumatice și cauzele externe ale acestora au fost a doua cauză principală de deces și clasă de boală înregistrată în rândul copiilor și tinerilor până la 19 ani, cu 21,4% din totalul de decese, după afecțiunile perinatale (22,7%) și înainte de bolile aparatului digestiv (19,9%) și ale aparatului circulator (15,5%).
     ICONiC 2017 are ca scop crearea unui context în care practicienii, cercetătorii și dezvoltatorii de servicii în domeniul sănătății publice să împărtășească noile traiectorii de cercetare și noile practici validate științific prin care putem contribui la prevenirea bolilor cronice netransmisibile și a violenței, accidentelor și abuzului. Vă invităm la ediția de anul acesta pentru a împărtăși cunoștințe și bune practici în domeniul sănătății publice și, astfel, să contribuim împreună la prevenirea bolilor cronice netransmisibile și la prevenirea și controlul violenței, accidentelor și abuzului. Mai multe informații despre conferință puteți obține la adresa iconic@publichealth.ro sau pe http://publichealth.ro/index.php/iconic-2017/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe