Newsflash
SPECIALITĂȚI

Dacă leadership nu e, nimic nu e

de Dr. Marius I. UNGUREANU - mar. 30 2015
Dacă leadership nu e, nimic nu e
   Parcă nicicând nu s-a discutat mai mult despre forţa de muncă în sănătate. Deşi situaţia nu e deloc nouă, nicio soluţie nu a fost identificată pentru a gestiona în vreun fel plecarea din ţară a medicilor, în special. Deşi putem număra câteva tentative de planificare a unor strategii, nu avem încă nimic concret. Din numărul anterior al săptămânalului „Viaţa medicală“ am aflat mai multe informaţii despre un proiect care îşi propune să atenueze situaţia salarizării medicilor. Totuşi, după ce îl parcurgi, ai impresia că îţi scapă ceva. Ajungi să te întrebi cum va reuşi proiectul – în cazul în care va ajunge să fie implementat – să contribuie la motivarea medicilor să rămână în ţară. Textul propunerii se bazează preponderent pe supoziţii, nu pe o analiză realistă a nevoilor, şi adresează doar un simptom, fără măcar a avea ambiţia să elucideze etiologia.
   Dacă vrem ca problema migraţiei medicilor să fie gestionată, avem nevoie un efort concertat din partea tuturor celor în măsură să contribuie cu ceva la discuţie – reprezentanţi ai medicilor, ai iniţiatorilor de politici, ai universităţilor, ai pacienţilor. Dar, mai presus de asta, avem nevoie de lideri. De acei oameni care să ducă înainte această cauză, care să nu poată dormi ştiind că sunt atâtea deficienţe de rezolvat, atâtea aşteptări de împlinit. Aceia care au puterea să lupte au competenţa să exprime o opinie şi tăria să nu se compromită pe drum.
   Momentan asistăm la un simulacru de leadership. Am văzut, de-a lungul timpului, eforturi oneste şi altele mai puţin oneste, abordări diplomate sau ameninţări făţişe – urmate de uitare. Comitete, comisii, pacte, Ministerul Sănătăţii, alte ministere, CNAS, CMR. Rezultatul? Nimic. Medicii pleacă în continuare. Mai mult, numărul de candidaţi la universităţile de profil a crescut constant în ultimii ani şi probabil această apetenţă sporită pentru o carieră de medic nu se datorează situaţiei excepţionale a spitalelor din România, salariilor apetisante sau statutului social pe care a ajuns să îl aibă medicul în România. Mai degrabă, are de a face cu perspectiva practicării medicinii într-una din ţările vestice, pentru un salariu de aproximativ zece ori mai mare decât în România, într-un sistem căruia îi pasă de medici şi pacienţi deopotrivă. Un sistem cu adevărat centrat pe pacient, carevasăzică.
   Avem nevoie de lideri, nu de şefi. Pentru că un şef e vremelnic. Pentru că un şef ajunge acolo printr-o serie de circumstanţe politice. Iar somnul lui, dacă e chinuit de ceva, atunci e chinuit de eforturile de a rămâne şef cât mai mult, nu de viziunea schimbării. Sigur, un şef poate ajunge lider. Dar are nevoie de mult timp pentru a convinge că are competenţa necesară, că poate să-i inspire pe cei cu care şi pentru care lucrează şi că are autoritatea morală asupra lor. Viteza cu care şefii din sistemul nostru se schimbă nu a permis încă vreunuia luxul de a se angaja pe drumul anevoios al leadership-ului autentic. Ministrul Bănicioiu a dat dovadă de curaj când a decis să rearanjeze piaţa medicamentelor. Timpul va dovedi însă dacă ministrul îşi va duce curajul până la capăt.
   Un lider este un individ care nu se mulţumeşte cu statu-quoul şi îl contestă. Avem nevoie de lideri care să conteste statu-quoul la toate nivelurile – în instituţiile care iniţiază politici, în cele care le implementează, în sănătate publică, în managementul instituţiilor de sănătate, în universităţi, în spitale, în medicina primară. Sună complex, radical şi departe de unde suntem noi astăzi? Aşa şi este. Probabil de aceea nu vom vedea schimbări semnificative în sistemul nostru de sănătate în următorii câţiva ani buni. Dar va veni un timp când sistemul va fi populat în mod organic cu lideri autentici, oameni animaţi de aceeaşi viziune, cu trăsăturile necesare pentru a o transforma în realitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe