Newsflash
SPECIALITĂȚI

Drumul către un sistem informatic integrat european

de Stud. Radu PÎRLOG - iun. 29 2017
Drumul către un sistem informatic integrat european
     Mobilitatea populației în spațiul european a crescut semnificativ în ultimii ani, pentru muncă, studiu sau turism. Astfel, și numărul persoanelor care necesită îngrijire medicală într-o țară străină a crescut semnificativ, ceea ce face ca transferul transfrontalier de informații medicale în condiții standardizate și sigure să devină o prioritate a Comunității Europene. Pentru găsirea de soluții, s-a realizat o acțiune comună pentru a sprijini rețeaua europeană de e-Health (JAseHN – Joint Action to support the eHealth Network), finanțată de Uniunea Europeană. JAseHN are ca scop dezvoltarea de politici de sănătate în vederea coordonării și direcționării unitare a investițiilor din domeniul e-Health pentru beneficiile sistemului sanitar. Proiectul se desfășoară în perioada mai 2015 – mai 2018 și include 40 de parteneri din 28 de țări europene; România este reprezentată de Departamentul de sănătate publică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, în calitate de partener, și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în calitate de colaborator. Aspectele principale ale proiectului privesc stabilirea unui cadru legal, organizațional, tehnic și semantic, care să permită accesul și transferabilitatea, în condiții de siguranță, a bazelor de date din domeniul sanitar, în cadrul Comunității Europene.
     De ce este importantă crearea unui astfel de limbaj comun și care sunt implicațiile pentru sistem și pentru pacient? Un sistem informatic integrat al datelor din domeniul medical la nivel european va permite: promovarea și îmbunătățirea sănătății prin identificarea și promovarea de bune practici aplicate în diferite sisteme de sănătate; identificarea rapidă a factorilor de risc epidemiologici și diseminarea informațiilor în tot spațiul european, cât mai rapid; oferirea de servicii de sănătate de calitate și sigure pentru toți pacienții Uniunii Europene prin acces transfrontalier la consultanță medicală; facilitarea studiilor multicentrice și transferul de date transfrontalier pentru activități de cercetare.
   Direcția principală a proiectului vizează interoperabilitatea și standardizarea. Una din problemele principale întâmpinate și în România este implementarea mai multor programe informatice în domeniul sanitar și dificultatea accesului și transferului de informații dintr-un sistem în altul. Piața programelor sanitare rămâne fragmentată, fiind necesară dezvoltarea unui limbaj comun, care să permită codarea informațiilor medicale într-un mod unic și care să poată fi accesat și citit de toate programele existente în spațiul european.
     Astfel de acțiuni comune ale statelor membre sunt necesare pentru coordonarea procesului de informatizare a sistemului sanitar, facilitând coordonarea acțiunilor individuale ale statelor membre sub o cupolă europeană și oferind suport în implementarea ghidurilor europene în sistemele naționale de sănătate. Participarea la aceste acțiuni și adoptarea instrumentelor dezvoltate în acest consorțiu au rolul de a accelera progresul informatic în sistemul medical, facilitează utilizarea responsabilă a resurselor prin achiziționarea de programe compatibile cu cele utilizate de partenerii europeni și permit o mai bună îngrijire a bolnavului prin accesul integrat la datele de interes pentru personalul medical (analize de laborator, internări anterioare, explorări imagistice etc.).
     În România, sistemul informatic a avut o dezvoltare considerabilă în ultimii ani, CNAS reușind implementarea sistemului informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate (SIUI) și uniformizarea sistemului de raportare și prelucrare de date la nivel național și județean. În continuare există neajunsuri – în spitalele din România sunt utilizate mai multe programe, fiind de multe ori dificil pentru personalul medical să se adapteze la trecerea dintr-un spital în altul. O altă problemă este reprezentată de celebrele „căderi de sistem”, care duc la blocarea sistemului pe o durată de ore sau zile, astfel fiind afectată activitatea spitalicească și ambulatorie.
     Analizând starea sistemului informatic medical românesc în context european, consider că avem o situație bună, cu posibilități de îmbunătățire în viitorul apropiat, și suntem pregătiți, ca parte a consorțiului, să contribuim activ în acțiuni comune, atât la proiecte de cercetare, cât și la schimburile de bune practici dobândite prin experiența națională.
     JAseHN se va încheia în mai 2018, dar o nouă acțiune comună va continua demersurile începute, având ca obiectiv final realizarea sistemului informatic integrat european.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe