Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  SPECIALITĂȚI

Identificarea și raportarea violenței de gen

Viața Medicală
Dr. Diana DULF vineri, 29 septembrie 2017
     Potrivit Organizației mondiale a sănătății, violența împotriva femeilor este una dintre primele zece probleme de trai cu care se confruntă femeile. Violența de gen este o încălcare a drepturilor omului cu efecte majore asupra sănătății femeilor implicate, având un impact semnificativ și asupra serviciilor medicale existente, prin costurile de îngrijire și tratament asociate. Costurile sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, din cauza necesității de a avea personal medical specializat în identificarea și referirea victimelor violenței de gen.
     Violența de gen poate determina un cumul de probleme de sănătate, reprezentând un factor de risc pentru numeroase afecțiuni imediate sau pe termen lung care afectează starea de sănătate a femeii și calitatea vieții acesteia. Efectele asupra sănătății se pot manifesta prin durere cronică, simptome neurologice, tulburări gastrointestinale, probleme ginecologice și un risc crescut de boli cardiovasculare. În ceea ce privește problemele ginecologice, violența de gen poate duce la sarcini nedorite, avorturi și infecții cu transmitere sexuală, inclusiv cu virusul HIV (1). Avortul spontan, moartea in utero, nașterea prematură și greutatea redusă la naștere sunt alte efecte posibile ale violenței de gen în timpul sarcinii (2). Violența de gen poate debuta sau escalada în timpul sarcinii, consecința fiind uneori nu doar moartea fătului, ci și a mamei.
     Femeile afectate pot suferi de depresie, sindromul stresului posttraumatic, anxietate, insomnie, consum crescut de substanțe care creează dependență și pot avea gânduri suicidale. Pe termen lung, trebuie luat în considerare faptul că problemele de sănătate mintală nu dispar în toate cazurile odată cu încetarea abuzului. Efectele abuzului pot persista mult timp după încetarea acestuia, și cu cât abuzul este mai grav, cu atât impactul asupra sănătății fizice și mintale este mai mare. Pe lângă toate aceste probleme, mai puțin recunoscute sunt problemele dentare și neglijarea sănătății dinților. Dentofobia este des întâlnită la pacientele care au suferit forme de abuz.
     Serviciile medicale se confruntă deseori cu paciente abuzate și gestionează, într-un fel sau în altul, și impactul violenței împotriva femeilor și copiilor, reprezentând primul contact al femeilor care au fost expuse violenței de gen. Astfel, serviciile medicale pot juca un rol esențial în răspunsul la violența de gen și în prevenirea acesteia prin intervenția timpurie, prin tratament și oferirea de informații, precum și prin recomandarea serviciilor de asistență specializată. Personalul medical se găsește de cele mai multe ori în poziția unică de a ajuta victimele violenței de gen să obțină asistența de care au nevoie. Aceste victime accesează serviciile medicale mai frecvent decât femeile care nu sunt expuse acestui fenomen. Victimele violenței de gen au cea mai mare încredere în cadrele medicale în ceea ce privește mărturisirea abuzului suferit (3).
     Pentru a combate acest fenomen și a contribui la îmbunătățirea sănătății femeilor, trebuie să înțelegem că responsabilitatea nu revine doar unor grupuri izolate de specialiști. Este nevoie de un parteneriat între mai multe profesii și sectoare, iar sectorul medical este unul dintre acestea. Facilitarea raportării violenței de gen reprezintă un punct de plecare important pentru orice intervenție bazată pe îngrijirea medicală. Solicitarea de informații despre violența de gen a pacienților, realizată într-un mod profesionist și solidar, combate sentimentele de izolare, vină și rușine pe care le pot avea victimele violenței și contribuie, totodată, la transmiterea mesajului că există ajutor disponibil și că pacientul poate apela la acest ajutor, când și dacă se simte pregătit (4).
    Personalul medical, indiferent de unitatea medicală în care lucrează, trebuie să știe cum să pună întrebări despre violența de gen, precum și cum să ofere un răspuns de validare și de înțelegere, să poată evalua siguranța pacientei, să cunoască și să facă referire pentru asistență către un specialist local și să documenteze aceste evenimente în dosarul medical. Pentru a veni în sprijinul personalului medical, în cadrul proiectului european „RESPONSE – O abordare integrată în raportarea violenței de gen în cadrul serviciilor de sănătate a mamei”,se lucrează la un manual pentru sprijinul echipelor medicale din clinicile de obstetrică și ginecologie în adresarea violenței de gen. Manualul include formarea personalului medical (medici, asistenți medicali, moașe, personalul medical care efectuează vizite la domiciliu și, în special, personal care oferă servicii de ginecologie, obstetrică și sănătate sexuală) și formarea asistenților sociali (consilieri sociali, psihologi) din unitatea medicală, care au rolul de a facilita prevenirea și combaterea violenței de gen. Manualul va fi disponibil în limba engleză, franceză, germană, spaniolă și română la finalul lunii octombrie a anului 2017, iar programul de training construit în jurul acestui manual va fi testat în Clinica de Obstetrică și Ginecologie I de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Manualul și materialele de training pot fi accesate la adresa http://gbv-response.eu/
 
Bibliografie

1. Haddad L, Shotar A, Younger J, Alzyoud S, Bouhaidar CM. Screening for domestic violence in Jordan: validation of an Arabic version of a domestic violence against women questionnaire. International Journal of Women’s Health. (2011), p. 79–86

2. Halpern CT, Spriggs AL, Martin SL, Kupper LL. Patterns of Intimate Partner Violence Victimization from Adolescence to Young Adulthood in a Nationally Representative Sample. Journal of Adolescent Health. (2009), p. 508–16

3. Organizația Mondială a Sănătății. Responding to intimate partner violence and sexual violence against women: WHO Clinical and Policy Guidelines. Geneva, WHO; 2013

4. UNFPA-WAVE. Strengthening Health System Responses to Gender-based Violence in Eastern Europe and Central Asia (2014), p. 66

Etichete: Sănătate publică și management

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.