Newsflash
SPECIALITĂȚI

Îmbătrânirea activă în pași de dans. Proiectul ADAGIO

de Dr. Petru SANDU - aug. 1 2016
Îmbătrânirea activă în pași de dans. Proiectul ADAGIO
     Dezvoltarea economică și tehnologică aferente secolului XX au condus la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții și a serviciilor de sănătate (preventive și curative), ceea ce a avut un impact pozitiv major asupra speranței de viață. Acest fenomen a condus la rândul lui la îmbătrânirea populațiilor, inițial în țările dezvoltate economic, apoi și în cele în tranziție economică. Astfel, dacă în 1950 România avea o populație cu vârsta de 65 de ani și peste de aproximativ 5,3% din total, în 2016, proporția vârstnicilor este de aproximativ 18,9%, iar previziunea pentru anul 2050 este de 29,2% vârstnici din totalul populației (1).
     Fenomenul îmbătrânirii populațiilor are însă în prezent efecte negative atât la nivel individual, cât și social. O parte importantă din populația de vârstnici suferă de una sau mai multe boli cronice, care afectează calitatea vieții prin simptomatologia aferentă și costurile pe care le implică, o mare parte din veniturile acestor persoane fiind alocate medicamentelor și procedurilor/dispozitivelor necesare tratamentelor.
     Căderile reprezintă o altă problemă de sănătate publică majoră la acest segment populațional, atât prin prisma prevalenței (se estimează că unul din trei vârstnici de 65 de ani și peste cade cel puțin o dată în fiecare an) (2), cât și a consecințelor fizice (traumatisme craniocerebrale, fracturi de șold) și psihice (teama de cădere consecutivă unei prime căderi), care invalidează vârstnicul, îl transformă dintr-o persoană independentă și autonomă într-una dependentă, care necesită îngrijire continuă pentru îndeplinirea activităților zilnice.

 

Dansul, o soluție?

 

     În acest context s-au conturat, la nivel european și mondial, o serie de măsuri pentru sprijinirea menținerii unei populații active de vârstnici, care să se poată autoadministra și, astfel, pe de o parte, să câștige nu numai ani de viață, ci și să dea viață anilor, deci să aibă o calitate a vieții cât mai bună, iar, pe de altă parte, să degreveze sistemele de sănătate și sociale de povara imensă a serviciilor oferite acestui segment populațional. Dovezi ale afirmației anterioare sunt fondurile din ce în ce mai mari alocate serviciilor de prevenție și integrare socială a vârstnicilor în țări precum Statele Unite sau Marea Britanie, spre exemplu, dar și liniile de finanțare alocate sănătății în programul Orizont 2020 al Comisiei Europene (3), multe și consistente, care vizează studiul celor mai bune mijloace pentru prevenirea degradării timpurii a vârstnicului.
     Dansul, de societate sau tradițional, a fost una din intervențiile de promovare a activității fizice în rândul vârstnicilor și a fost testată în multiple zone din întreaga lume (Cehia, Grecia și Turcia, Argentina și Brazilia, Canada). Dansul, ca modalitate de promovare a mișcării în rândul vârstnicilor, prezintă numeroase avantaje: poate fi practicat de persoane cu posibilități fizice diferite, contribuie la evitarea exacerbării bolilor cronice și la scăderea riscului de cădere, implică riscuri de accidentare minime, este o modalitate plăcută de petrecere a timpului și, astfel, spre deosebire de alte tipuri de activități fizice, este perceput de vârstnici ca o activitate socială și are, din această perspectivă, potențialul de a fi practicat pe termen mediu și lung (4).

 

ADAGIO – de la cercetare la proiect comunitar

 

     Conștientizat și sensibilizat de toate aspectele prezentate mai sus, în anul 2015, în calitate de bursier al programului Fogarty al NIH (National Institute of Health), având posibilitatea finanțării unui proiect-pilot de cercetare, am dorit să explorez potențialul introducerii dansului ca metodă de promovare a sănătății în rândul vârstnicilor din România.
     Proiectul ADAGIO (5) a demarat în primăvara anului 2015 sub forma unei cercetări în cadrul căreia am dorit să explorăm beneficiile dansului asupra sănătății fizice, psihice și sociale ale vârstnicilor din municipiul Cluj-Napoca. Intervenția a constat în organizarea, timp de două luni, de două ori pe săptămână, a unor cursuri de dans cu instructor specializat, la care s-au înscris aproximativ șaizeci de vârstnici. Aceștia au fost recrutați prin intermediul Direcției de asistență socială și medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, de la centrele de zi pentru vârstnici și cluburile pensionarilor din municipiu. Deși, din cauza perioadei scurte de intervenție și de urmărire, rezultatele fizice obiective nu au fost concludente, participarea la cursuri (peste 80%), precum și entuziasmul exprimat de vârstnici față de acest proiect ne-au determinat să încercăm, în lipsa finanțării, continuarea acestui proiect de cercetare, sub forma unui proiect comunitar. Cu sprijinul partenerilor noștri de la clubul sportiv Napoca Dance am organizat, în primăvara acestui an, o nouă serie de cursuri, la care au participat aproximativ patruzeci de vârstnici. Impactul a fost și de această dată pozitiv, acoperirea media de care am beneficiat conducând la o cerere care a depășit ceea ce puteam noi oferi. Astfel, impulsionați de succesul acestui proiect am decis organizarea Festivalului de dans pentru vârstnici – ADAGIO (6). Evenimentul, care a avut loc la 19 iunie la centrul de cultură urbană Casino, s-a bucurat de participarea a aproximativ patruzeci de dansatori seniori și a unui public de peste două sute de persoane. Organizarea acestui eveniment a avut o dublă țintă: atragerea unui număr și mai mare de vârstnici către dans și conștientizarea comunității locale (autorități publice, societăți private, societate civilă) cu privire la importanța dansului pentru vârstnici. Feedbackul primit în urma organizării festivalului ADAGIO a fost pozitiv, iar cererea pentru cursuri de dans este în creștere, astfel încât, în toamna acestui an, vom încerca să continuăm oferta de cursuri de dans vârstnicilor clujeni.

 

Ce ne propunem pentru viitor

 

     Experiența ADAGIO ne-a învățat valoarea colaborării dintre sectorul academic și ceilalți parteneri comunitari în eforturile de promovare a sănătății. Pornit ca un proiect de cercetare, ADAGIO a devenit – cu ajutorul și prin participarea autorităților publice locale și județene, a partenerilor privați și a celor din societatea civilă, precum și a presei locale – un reper pentru populația vârstnică din municipiu. În acest moment, considerăm că există destul potențial, destulă tracțiune pentru dezvoltarea acestui proiect, în sensul oferirii cursurilor de dans unui număr mai mare de vârstnici și nu doar în cadrul unui singur centru de zi sau club al pensionarilor, ci în cât mai multe.
     Viziunea noastră este o populație vârstnică independentă, fericită și care să contribuie prin experiența acumulată pe parcursul vieții la dezvoltarea unei societăți demne și prospere. Pentru a ne îndrepta însă în direcția pe care ne-o propunem, trebuie să menținem și să dezvoltăm parteneriatele create, trebuie să obținem un sprijin cât mai ridicat din partea autorităților locale și, ca și până acum, să rămânem receptivi la dorințele și nevoile exprimate de publicul nostru țintă – seniorii.

Notă autor:

Bibliografie

1. Population Pyramid. http://populationpyramid.net/romania/

2. Center for Disease Control and Prevention. Important Facts about Falls. http://www.cdc.gov/

3. European Commission. Innovation Union. http://ec.europa.eu/

4. Keogh JW et al. Physical benefits of dancing for healthy older adults: a review. J Aging Phys Act. 2009 Oct;17(4):479-500

5. Cluj School of Public Health. ADAGIO – Falls related psychosocial and physical effects of and perceptions towards a ballroom dance program in independent community-dwelling older adults. http://publichealth.ro/

6. Cluj School of Public Health. Festivalul de dans pentru vârstnici – ADAGIO. http://publichealth.ro/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe