Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  SPECIALITĂȚI

Interzicerea fumatului și industria ospitalieră

Viața Medicală
Prof. dr. Cristian Ioan MEGHEA luni, 28 decembrie 2015
Viața Medicală
Oana Maria BLAGA luni, 28 decembrie 2015
     O spunem extrem de clar, fără echivoc: interzicerea fumatului în spațiile publice nu va afecta negativ industria HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele). Impactul legislației antifumat în spațiile publice asupra industriei ospitaliere – HoReCa – a fost analizat în sute de studii de cercetare. Studii economice bazate pe date obiective și metode de cercetare riguroase arată ori zero efect ori un efect pozitiv asupra industriilor ospitaliere și turismului după ce legislații similare au fost adoptate în multe alte țări. Singurele studii economice care susțin că ar exista efecte negative au fost ori comandate de industria tutunului1-4, ori au folosit metode de cercetare îndoielnice.
     Proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost recent scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. Asta după ce a durat mai bine de jumătate de an să ajungă acolo după adoptarea din Senat. Motivul? O sesizare din partea Consiliului Concurenței prin care se solicita lămurirea unui amendament legat de interzicerea afișării țigărilor în locurile obligatorii de trecere. Adevăratul motiv însă e legat de faptul că atât industria tutunului, cât și cea ospitalieră încearcă să găsească orice mijloc de a împiedica votarea acestui proiect de lege. Industria de tutun are motivele ei evidente. În ce privește industria ospitalieră, raționamentul este că implementarea proiectului de lege privind interzicerea fumatului în spațiile publice va duce la scăderea drastică a veniturilor și la „pericol de faliment“ – Nimic mai fals!
     Cu toate acestea, citind presa din România pe acest subiect, nu am văzut informații care să clarifice faptul că interzicerea fumatului în spațiile publice nu va afecta negativ industria hotelurilor, barurilor sau a cafenelelor. Mai mult, interzicerea fumatului în spațiile publice scade riscul de incendii și răniri accidentale5. Singurul studiu la care se face referire în majoritatea articolelor este unul comandat de Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) în 2014 și care, în mod nesurprinzător, a aflat că 60% din proprietarii de localuri intervievați cred că veniturile lor vor scădea ca urmare a implementării legii antifumat. Acest studiu nu dovedește nimic, doar raportează ceea ce cred proprietarii de localuri că se va întâmpla. Din păcate, rezultatele studiului au fost raportate și preluate de zeci de jurnaliști pe parcursul acestui an și reprezintă un punct de plecare pentru multe discuții aprinse pe baza legii antifumat.
     La fel de adevărat este că de câte ori se discută despre legislație antifumat, industria tutunului și oponenții acestui tip de legislație încearcă să creeze confuzie și teamă. Scopul este de a convinge industriile HoReCa și ale turismului că legislația împotriva fumatului în spațiile publice va avea efecte dezastruoase, scăzând veniturile și crescând șomajul în aceste domenii de activitate.
     În România, 92% din toate decesele înregistrate într-un an sunt cauzate de patru boli cronice strâns asociate cu fumatul6, iar 60–70% din resursele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt cheltuite pe tratamentul acestor boli. Adoptarea legislației împotriva fumatului în spațiile publice în România este un pas mare înainte, cu efecte pozitive asupra sănătății populației și a mediului de afaceri.
Bibliografie

1. Campaign for Tobacco-Free Kids. Smoke-free Environments Smoke-Free Laws Benefit the Economy. 2011 Sep

2. Centers for Disease Control and Prevention. Smoke-Free Policies Do Not Hurt The Hospitality Industry. 2014 Apr 8

3. International Agency for Research on Cancer. Evaluating the Effectiveness of Smoke-free Policies. WHO Press. 2009

4. U.S. Department of Health and Human Services. Reducing Tobacco Use: A Report of the Surgeon General. U.S. Government Printing Office, Washington. 2000

5. Scollo M et al. Review of the quality of studies on the economic effects of smoke-free policies on the hospitality industry. Tob Control. 2003 Mar;12(1):13-20

6. World Health Organization. Noncommunicable Diseases (NCD) Country Profiles – Romania. 2014

Etichete: Sănătate publică și management

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC