Newsflash
SPECIALITĂȚI

Medicul de familie și siguranța copiilor

de Dr. Diana DULF - ian. 27 2017
Medicul de familie și siguranța copiilor
     Leziunile suferite de copii ca urmare a unor accidente reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate pentru populația pediatrică. Aceste leziuni pot duce la dizabilități, astfel că afectează copilul și familia pe termen lung (în cazul accidentărilor majore). Accidentările minore se rezumă la costuri medicale, traume, frică și cresc proporțional riscurile de a suferi alte accidente. Interesant este că un copil accidentat este un indicator pentru riscul crescut de accidentare al celorlalți copii ai familiei (surori/frați) (1).
     Datele disponibile la nivel european arată că rata de spitalizare a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 ani reprezintă 19% din totalul de traumatisme tratate în spitale, în timp ce tinerii reprezintă doar 12% din totalul populației din Uniunea Europeană (2). La nivel național, în 2013, leziunile traumatice și cauzele externe ale acestora au fost a doua cauză principală de deces și clasă de boală înregistrată în rândul copiilor până la 19 ani, cu 21,4% din totalul de decese, după afecțiunile perinatale (22,7%) și înainte de bolile aparatului digestiv (19,9%) și bolile aparatului circulator (15,5%) (2). Dacă ne uităm doar la populația de adolescenți și tineri, pentru grupa de vârstă 15–19 ani, leziunile traumatice și cauzele externe ale acestora sunt cauza principală de deces în România, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică (2). Destul de grav pentru niște afecțiuni care pot fi reduse prin prevenție. Leziunile sunt o problemă de sănătate publică și consecințele acestora pot fi reduse considerabil. Una dintre puținele resurse disponibile la nivel național cu privire la situația accidentelor în rândul copiilor în România și cum pot fi ele reduse, este Raportul pentru siguranța copiilor (Child Safety Report Card 2012 – Romania). Prin intermediul acestuia, se încurajează implementarea unor soluții multidisciplinare care să reducă semnificativ numărul de leziuni traumatice suferite de copii ca urmare a accidentărilor (3).
     Este nevoie de un efort colectiv, iar cele mai bune rezultate în diminuarea numărului de leziuni a putut fi observat după modificări de politici și implementarea acestora, modificări ale mediului în care cresc și învață acești copii, îmbunătățirea cunoștințelor părinților pentru a preveni și a acorda primul ajutor în caz de accident și pregătirea de personal calificat în oferirea de informații părinților. În multe țări, acest personal calificat provine din rândul personalului medical. Sunt țări unde există ocupația de public health nurse (Canada) sau practice nurse (Marea Britanie), dar peste tot există și medicina de familie (cu roluri și definiții diferite, dar asemănătoare). Medicii de familie povestesc și îi învață pe părinți și aparținători regulile de bază în siguranța și sănătatea copiilor, despre tot felul de sisteme de siguranță ca să împiedice accidentarea acasă, despre siguranța auto (scoici, scaune auto și înălțătoare), despre prevenția terțiară (ce facem în cazul unei leziuni, cum curățăm o rană, când e nevoie de vaccinul antitetanos) și multe altele. Lista e lungă, dar necesară, având în vedere că majoritatea copiilor care au nevoie de îngrijiri medicale de urgență în urma unei leziuni suferite sunt cei cu vârsta sub 4 ani. Majoritatea accidentelor suferite (60%) se întâmplă acasă, iar 13% sunt accidente rutiere (4). Implicarea medicilor de familie în prevenirea leziunilor ar duce la reducerea numărului de pacienți la unitățile de primiri urgențe, respectiv reducerea costurilor în sistemul medical. Ar crește și legătura dintre medic și pacient și încrederea pe termen lung în medicul de familie, deoarece ar fi mai implicat în prevenție, nu doar în tratare. Cu eforturi și costuri minime, am putea începe educarea medicilor de familie în această direcție, pentru a avea copii mai sănătoși.

Notă autor:

Bibliografie

1. Spitzer P et al. Bedside Injury Prevention Counselling Accident Analysis and Prevention Counselling For In-Patient Accident Victims. Safe Kids, Austria, 2010

2. Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate. Raportul național de sănătate a copiilor și tinerilor din România. București, 2014

3. Mackay M, Vincenten J. Child Safety Report Card 2012 – Romania. www.childsafetyeurope.org

4. Rus D et al. Paediatric head injuries treated in a children’s emergency department from Cluj-Napoca, Romania. Int J Inj Contr Saf Promot. 2016;23(2):206-13

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe