Newsflash
SPECIALITĂȚI

Prevenirea fragilității persoanelor vârstnice

de Elena BOZDOG - mar. 17 2017
Prevenirea fragilității persoanelor vârstnice
    Potrivit unui raport1 publicat de Comisia Europeană, structura vârstei populației va suferi o schimbare dramatică în următorii ani. Proporția persoanelor peste 65 de ani va crește de la 18% în 2015 la 28% în 2060, iar cea a persoanelor peste 80 de ani se estimează că va crește de la 5 la 12% în aceeași perioadă. Aceste schimbări în demografia Uniunii Europene vor avea impact asupra sistemelor de sănătate și sustenabilității lor, prin creșterea numărului de persoane cu dizabilități și cu boli cronice.
   Fragilitatea este un fenomen geriatric asociat cu înaintarea în vârstă, caracterizat prin declinul sistemelor fiziologice, având ca rezultat reducerea funcțiilor acestora. În lipsa unei definiții universal acceptate de practicieni și cercetători, un studiu2 realizat de Cardiovascular Health Study Collabora­tive Research Group indică faptul că starea de fragilitate se instalează atunci când trei din următoarele cinci criterii sunt îndeplinite: putere de prindere scăzută, energie scăzută, viteză a mersului scăzută, activitate fizică scăzută, scădere neintenționată în greutate. Starea de prefragilitate se instalează atunci când sunt prezente una sau două din stările de mai sus.
   Datele raportate de studiul SHARE (Survey of Health, Aging and Retirement in Europe), cel mai mare efectuat în Europa pe această temă, în mai mult de 18.000 de comunități, indică faptul că prevalența fragilității în rândul participanților de peste 65 de ani este de 17% (variind între țări de la 5,8 la 27,3%), cu 42,3% prefragilitate (de la 34,6 la 50,9%) și cu o creștere clară de la nord spre sud3. Fragilitatea este un fenomen ce trebuie abordat din punctul de vedere al sănătății publice, din mai multe motive. În primul rând, fragilitatea este o afecțiune condiționată de componenta socială, astfel încât femeile și persoanele mai puțin educate au risc mai mare de a o dezvolta. În al doilea rând, procesul de dezvoltare a fragilității poate fi prevenit prin programe de educare și conștientizare a populației.
   Uniunea Europeană are o preocupare crescută pentru fenomenul fragilității în rândul populației în vârstă. Prin cel de-al treilea program al sănătății, Comisia Europeană finanțează un proiect care adresează nevoia de abordare uniformă a fragilității de către statele membre și crearea unui plan unitar pentru prevenirea fragilității în rândul persoanelor în vârstă. ProiectulManaging Frailty. A comprehensive approach to promote a disability-free advanced age in Europe: the ADVANTAGE initiative va fi implementat pe o perioadă de trei ani (2016–2019), de un consorțiu format din mai mult de 40 de instituții partenere, din 22 de țări membre UE. România este prezentă prin Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Obiectivul proiectului este de a dezvolta o înțelegere unitară a fragilității, care să fie folosită în statele membre și care să ducă la un management comun al fragilității la nivel individual și populațional. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: cunoașterea informațiilor de ultimă oră privind fragilitatea și stabilirea obiectivelor și a rezultatelor; cunoașterea nivelului actual de dezvoltare și de punere în aplicare a practicilor orientate spre gestionarea fragilității în UE; dezvoltarea de recomandări cu privire la modul de a progresa pentru a atinge obiectivele; construirea unui document de tipul unei hărți pentru a fi folosit de statele membre în abordarea fragilității.
   Inițiativa ADVANTAGE este un pas înainte spre gestionarea fenomenului fragilității în UE. Măsurile propuse de proiect vor fi adresate dezvoltatorilor de politici europene și naționale. Cea mai mare provocare pe care o va întâmpina implementarea ADVANTAGE este legată de diversitatea politică și culturală dintre țările UE și găsirea unor metode unitare de abordare a fragilității care să poată fi folosită de acestea.

  


Notă autor:

1. Comisia Europeană – DG ECFIN. The 2015 Ageing Report: Economic and budgetary projections for the 28 EU Member States (2013-2060). European Economy, 3/2015

2. Fried LP et al. Frailty in older adults: evidence for a phenotype. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2001 Mar;56(3):M146-56

3. Santos-Eggimann B et al. Prevalence of frailty in middle-aged and older community-dwelling Europeans living in 10 countries. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2009 Jun;64(6):675-81

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe