Newsflash
SPECIALITĂȚI

Raportarea violenței de gen

de Dr. Diana DULF - apr. 24 2017
Raportarea violenței de gen
    Cinci țări din Uniunea Europeană, printre care și România, participă la un proiect – Response – cofinanțat de Comisia Europeană, în vederea implementării unei abordări integrate în raportarea violenței de gen în cadrul serviciilor de sănătate a mamei. StudiileOMS arată că victimele violenței de gen accesează serviciile medicale mai frecvent decât femeile care nu sunt expuse acestui fenomen. Cea mai mare încredere a acestor victime, în a mărturisi abuzul suferit, o au în cadrele medicale. Consultațiile medicale prenatale de rutină ar putea oferi o oportunitate în identificarea, construirea unui plan de siguranță, referirea și raportarea situațiilor de violență de gen în rândul femeilor însărcinate, aflate la risc în această perioadă vulnerabilă. Din nefericire, aceste aptitudini lipsesc din pregătirea medicală.
    Proiectul se derulează pe perioada a doi ani în Austria, Germania, Franța, România și Spania, iar coordonarea aparține Departamentului de sănătate publică din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, România, cu sprijinul cercetătorilor din domeniul violenței de gen și a experților în politici publice din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie. Principalul său obiectiv îl reprezintă dezvoltarea capacității de acțiune în identificarea și referirea victimelor violenței de gen în cadrul serviciilor de sănătate a mamei. În acest sens, se va utiliza o abordare bazată pe dovezi și construită pe drepturile pacienților, ținând cont de diferențele de gen și de nevoile femeilor care au supraviețuit acestor violențe.
     Pentru atingerea obiectivului, va fi dezvoltat un manual de instruire a personalului medical din cadrul serviciilor de sănătate a mamei, mai specific, clinicile de obstetrică și ginecologie. Manualul va fi disponibil pe site-ul proiectului începând din septembrie 2017 în cinci limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă și română. El va fi utilizat în fiecare țară parteneră, cu scopul de a pregăti formatori: trei profesioniști în sănătatea mamei și a copilului, care își desfășoară activitatea în clinicile de obstetrică și ginecologie, alături de trei asistenți sociali care activează în sistemul medical. La rândul lor, formatorii vor furniza seminarii de dezvoltare și informare în cadrul serviciului medical în care activează, pentru 30 de cadre medicale și asistenți sociali, în vederea îmbunătățirii identificării, construirii unui plan de siguranță, referirii și raportării situațiilor de violență pentru aproximativ 1.000 de femei în fiecare țară parteneră.
     La douăsprezece luni după desfășurarea seminariilor de dezvoltare, „Response” își propune ca echipele formate în fiecare țară parteneră să aibă o creștere de 25% în ceea ce privește identificarea, construirea unui plan de siguranță și referirea victimelor violenței de gen. Partenerii vor desfășura, de asemenea, activități de creștere a nivelului de conștientizare prin pilotarea unui Grup de suport al victimelor în cadrul clinicilor de ginecologie și obstetrică. Este vorba de un grup multisectorial și multidisciplinar, pentru îmbunătățirea răspunsului sectorului medical în adresarea problemei violenței de gen în rândul femeilor însărcinate. Totodată, proiectul își propune să promoveze și să integreze un curs pe tematica prevenirii violenței de gen și rolul cadrelor medicale în cadrul programelor de licență ale facultăților de medicină.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe