Newsflash
SPECIALITĂȚI

Revoluţia începe cu pacientul

de Mara Paula TIMOFE - mai 15 2015
Revoluţia începe cu pacientul
Fiecare dintre noi îşi doreşte să beneficieze de servicii de calitate. Chiar şi în postura unui simplu client, avem pretenţia (a se citi „drept fundamental“) de a primi atenţia cuvenită şi produsul solicitat la standardele cele mai înalte de calitate. Din această perspectivă, am putea zice că situaţia e simplă: prevede relaţia construită pe seama unui consumator mulţumit, a unui furnizor serios şi a unui produs de calitate pe fondul unui schimb comercial amiabil. Lucrurile se complică atunci când suntem în indezirabila postură de pacient. Deşi procesul ar putea fi la fel de logic, din păcate logica pierde considerabil teren, iar motivele sunt numeroase: resursele aproape inexistente, strategiile absente şi interesul insesizabil în vederea unui progres. În această notă „optimistă“ specifică sistemului medical românesc, deşi marea masă a populaţiei consideră că sistemul trebuie schimbat de sus, fiecare beneficiar al sistemului medical are un rol fundamental în construirea şi menţinerea unui sistem de calitate.
Managementul calităţii în medicina dentară reprezintă o preocupare la nivel internaţional datorită impactului său la nivelul populaţiei, iar creşterea nivelului de conştientizare a importanţei sale reprezintă una dintre provocările cele mai mari ale acestui domeniu. Calitatea, prin complexitatea ei, trebuie să ţină cont de o serie de condiţii tehnico-funcţionale, economice, psihosenzoriale, ergonomice, ecologice, fiind definită ca ansamblul caracteristicilor unei entităţi, care îi conferă capacitatea de a satisface necesităţile cunoscute şi potenţiale ale utilizatorului. Managementul calităţii vizează îmbunătăţirea continuă a serviciilor de sănătate ţinând cont de resursele disponibile şi utilizarea eficientă a acestora, luând în calcul nevoile pacienţilor. Aceste definiţii se concentrează pe rolul incontestabil al pacientului în creionarea cuprinsului standardelor de calitate. Pacientul este perceput ca promotor al calităţii, acel instrument de evaluare continuă care semnalează orice abatere de la aceste standarde.
În multe ţări, implementarea unui management al calităţii a reprezentat o prioritate, oferind exemple de bune practici. Elveţia furnizează probabil cel mai potrivit model prin Frenkenklinik, o clinică stomatologică ce utilizează modelul EFQM (European Foundation for Quality Management – Fundaţia Europeană pentru Managementul Calităţii) în îngrijire dentară. Mai mult, clinica a câştigat premiul elveţian ESPRIX pentru excelenţă în managementul calităţii, fiind prima instituţie din sectorul asistenţei medicale care a obţinut acest premiu. Pentru a nu lăsa loc interpretărilor autohtone conform cărora sistemul românesc nu poate fi comparat cu cel elveţian, trebuie menţionat că părţile implicate în sistemul lor funcţional de management al calităţii sunt pacienţii, angajaţii, practicienii, factorii de decizie în implementarea politicilor de sănătate, furnizorii de asigurări şi organizaţiile de pacienţi. Într-adevăr, sistemul românesc se confruntă cu numeroase lacune comparativ cu cel elveţian, dar avem o variabilă în comun: pacienţii. Diferenţa? Nivelul de conştientizare şi implicare în implementarea unui sistem al calităţii.
În România, reforma sistemului sanitar a condus la un proces de promovare a calităţii în cadrul medicinii dentare cu scopul de a atinge standardele europene. Cu toate acestea, calitatea ocupă un rol marginal în sistemul de sănătate românesc, după cum e indicat de legea reformei sistemului de sănătate, Legea nr. 95/2006. Calitatea văzută din perspectiva beneficiarului serviciilor de medicină dentară se referă la aşteptările pacienţilor cu privire la serviciile de sănătate, fapt pentru care e esenţială identificarea percepţiei pacienţilor faţă de calitatea serviciilor stomatologice.
Îngrijirea dentară se confruntă, de obicei, cu modelul tradiţional de relaţie medic–pacient, în care medicul nu caută feedback, iar pacienţii se simt inconfortabil să se implice în procesul de asistenţă medicală. O relaţie mai echilibrată între pacienţi şi medici, de obicei, bazată pe informare mutuală, conduce la îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire dentară, prin urmare, la o mai bună gestionare a calităţii. Identificarea nivelului de alfabetizare a pacienţilor cu privire la serviciile la medicină dentară conduce la o mai bună comunicare dintre medicul dentist şi pacient, componentă esenţială a managementului calităţii în medicina dentară. O comunicare eficientă duce la mai multă implicare din partea pacientului. Un pacient implicat este deschis ideii de creştere şi menţinere a calităţii în serviciile stomatologice.
În contextul în care sistemul se confruntă cu lipsa unei viziuni în ceea ce priveşte managementul calităţii în medicina dentară, precum şi informaţii abstracte aflate la dispoziţia personalului medical, soluţia poate fi identificată la nivelul pacientului. Momentul în care pentru consumator/client variabilele estetice şi de confort vor fi surclasate de factori precum calitatea actului medical şi îmbunătăţirea serviciilor dentare va fi pasul spre un management al calităţii eficient. Atunci când indiferenţa faţă de sistem se traduce prin satisfacţia datorată simplului fapt că pacientul nu mai simte durere, un astfel de context nu are cum să consolideze un sistem centrat pe satisfacţia pacientului şi ghidat de principiile calităţii. Dacă pacientul depăşeşte bariera confortului personal dat de sala de aşteptare a unui cabinet dentar, vorbim de o revoluţie a percepţiei asupra a ceea ce ar trebui să însemne conceptul calităţii, o revoluţie necesară de altfel.
Pentru un management al calităţii eficient e nevoie de mai mult decât de implicarea pacientului, dar aceasta poate fi un punct de pornire pentru care standardele de calitate să fie transpuse în realitate, şi nu uitate pe hârtie. Revoluţia managementului calităţii în medicina dentară începe cu fiecare dintre noi în calitate de pacient, cu sesizarea neregulilor şi neajunsurilor şi cu creşterea nivelului de expectanţe faţă de ceea ce ne dorim de la un sistem eficient şi de calitate.

Notă autor:

Referinţe:

Badri, M., Attia, S., & Ustadi, A. (2009). Healthcare quality and moderators of patient satisfaction: testing for causality. International journal of health care quality assurance, 22, 15-20

European Commision, 2012. Eurobarometer Qualitative study: Patient involvement. Aggregate Report

Harr, R. (2001). TQM in dental practice. International Journal of Health Care Quality Assurance, 14.2, 69-81

Harr, R. (2011) http://www.kalder.org/TumResimler/images/file/pdf/rogerharr.pdf
Kenny, D., Conway, R., & Johnston, D. (1999). The development of ISO 9002 quality management standards for Canadian dental practices. Canadian Dental Association, Vol.65, No.2, 105-108

Legea nr. 95/ 2006 privind reforma in domeniul sănătăţii

Suomalainen K, Karaharju-Suvanto T, Bailey S, Bullock A, Cowpe J, Barnes E, Thomas H, Thomas R, Kavadella A, Kossioni A, Kersten H, Povel E, Giles M, Walmsley D, Soboleva U, Liepa A, Akota I (2013). Guidelines for the organisation of continuing professional development activities for the European dentist. European Journal of Dental Education 17:29-37

Wayne, R. (2009). In search of quality. British Dental Journal, 207, 189

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe