Newsflash
Știri

2 mp de care să avem grijă

de Constanţa MARINESCU - mai 10 2012
 2 mp de care să avem grijă
Prezentă, chiar şi în condiţiile crizei actuale – financiare, tehnice şi de personal medical – în circuitul elitei europene, Societatea Română de Dermatologie (SRD) continuă şi în acest an cam­pania de depistare a melanomului şi de prevenire a cancerului de piele. La conferinţa de presă de vineri, 27 aprilie a.c., pe care săptă­mânalul nostru a semnalat-o în numărul trecut, dnii prof dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD, dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD, şi prof. dr. Joseph Pace, din Malta, au vorbit pe larg despre importanţa acestei acţiuni desfăşurate simultan în 28 de ţări şi despre dublul ei scop: de a sensibiliza opinia publică faţă de pericolul expunerii la radiaţiile solare, precum şi de a încuraja oamenii să se prezinte la medicul dermatolog pentru diagnosticare. Interesantă a fost intervenţia preşedintelui SRD, care a vorbit despre tipurile de leziuni periculoase (keratoze, carcinoame spinocelulare şi bazocelulare), oprindu-se asupra melanomului, cea mai gravă formă de cancer de piele, ce se poate dezvolta spontan pe o piele complet sănătoasă. Profesorul Giurcăneanu a arătat, de asemenea, care sunt factorii de risc şi persoanele expuse la dezvoltarea, dintr-un simplu nev pigmentar, a cancerului. Cu toate că lumina solară este benefică pentru organismul uman, există şi o parte negativă, când radiaţiile ultraviolete, coroborate cu alimentaţia sau cu moştenirea genetică afectează sistemul imunitar al pielii.
   În afară de faptul că fiecare persoană ar trebui să-şi cunoască fototipul cutanat, pentru a-şi limita expunerea la radiaţia solară, sunt şi alte măsuri ce pot fi luate: purtarea unor haine adecvate, respectarea intervalului permis pentru bronzare, folosirea cremelor fotoprotectoare etc. În legătură cu aceste din urmă produse, dl prof. dr. Călin Giurcăneanu a menţionat faptul că SRD a întocmit toate actele necesare pentru a înainta forurilor competente propunerea ca aceste creme să fie trecute pe lista medicamentelor compensate. În cuvântul său, dl dr. Alin Nicolescu a precizat că, ,,prin această campanie naţională de prevenire şi depistare a leziunilor maligne şi premaligne cutanate, pacienţii vor primi şi sfaturi despre cum se pot feri de acţiunea nocivă a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotecţie“. Dsa a ţinut să precizeze că medicii participă voluntar la acţiunea organizată de SRD şi, cu toate că sunt puţini medici dermatologi în România, se speră ca un număr tot mai mare de pacienţi să fie consultaţi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe