Newsflash
Știri

20 de ani de „Viaţă medicală“

de - iul. 22 2009
20 de ani de „Viaţă medicală“
      Ţin între palme o carte. Are pe copertă o oglindă în care se zăresc câteva cărţi. Pe aceeaşi copertă stă scris „Caietele «Vieţii medicale». Portret în oglindă la 20 de ani“. Este o carte valoroasă care a văzut lumina tiparului cu prilejul recentei aniversări a celor 20 de ani de când se editează, săptămânal, publicaţia „Viaţa medicală“. Aniversarea a avut loc la Ateneul Român, sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României şi sub auspiciile Academiei Române.
      La eveniment, „toată floarea cea vestită“ a medicinii româneşti, inclusiv Ion Bazac, ministrul sănătăţii, precum şi reprezentanţi de seamă ai Academiei Române. Printre invitaţi, aflat să facă cinste judeţului nostru, dar copleşit de emoţie, nimeni altul decât medicul dermatolog Viorel Pătraşcu.
      Ce a simţit în acele momente, ne-a spus chiar Domnia Sa: Am avut senzaţia că sunt într-o lume de lorzi, de pe alte tărâmuri, pentru că în foaierul de la Ateneul Român s-a strâns crema corpului medical românesc de astăzi. Din nefericire, crema a îmbătrânit foarte tare. Erau foarte mulţi oameni în vârstă şi cu părul alb, majoritatea peste 70 de ani. S-au premiat academicieni şi profesori universitari care sunt destul de vârstnici şi care dau o notă de mare eleganţă şi distincţie acestei bresle. Personalitate nemaipomenită lângă personalitate nemaipomenită. Domni şi doamne de la adevărata şcoală românească de medicină pe care nu le mai poţi vedea decât la asemenea evenimente. Eu am fost emoţionat, dar am avut şi aşa o notă de orgoliu, care poate fi iertată, că sunt acolo şi că sunt consemnat în „Caietele «Vieţii medicale»“. Asta pentru că am, în acest săptămânal, o rubrică permanentă care aduce o pată de culoare într-o publicaţie de înaltă ţinută ştiinţifică şi aduce venind cu autenticul pe care îl întâlneşte lumea şi în tabletele mele de la Argeşul. Am petrecut de după-amiaza până spre dimineaţă. În lumea medicală sunt foarte mulţi confraţi care se ocupă cu arta. Foarte mulţi medici scriu, foarte mulţi medici pictează, foarte mulţi se ocupă cu arta fotografică. Chiar a fost acolo un vernisaj de artă fotografică şi a mai fost unul de pictură. În sala de concert a Ateneului am ascultat un concert de muzică simfonică susţinut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor“, condusă de un piteştean, conf. dr. Mircea Penescu, concertmaestru şi preşedintele Fundaţiei „Medicina şi Muzica“. În program au fost lucrări de Mozart, Bizet, Puccini, Beethoven, Verdi şi Brahms. S-au lansat mai multe cărţi, iar una dintre ele numită Esto memor este o minune şi îi aparţine lui George Dumitrescu, semnat Dumitresco pentru că a murit în Elveţia. Era fost deţinut politic, a plecat din România în anii ’70 sau ’80 şi s-a stabilit în Elveţia. De asemenea, s-a lansat şi Literatura artistică a medicilor, lucrare în două volume, semnată de doctorul Mihail Mihailide. Este un fel de dicţionar al medicilor-scriitori şi publicişti din România în care am onoarea să fiu consemnat şi chiar să se menţioneze şi câteva aspecte legate de ce au spus criticii despre ceea ce am scris şi mai ales despre Jurnalul de la Filipeni.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe