Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

2035: stop TB

Viața Medicală
Alexandra NISTOROIU luni, 6 aprilie 2015
În acest an, de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, România a adoptat Strategia naţională de control al tuberculozei pentru 2015–2020. Documentul a fost aprobat de Guvern la 25 februarie şi are ca scop eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România până în 2050. Printre obiectivele principale definite în strategie se numără: asigurarea accesului universal la metode rapide de diagnostic al TB, diagnosticarea a cel puţin 85% din cazurile de tuberculoză chimiosensibilă şi chimiorezistentă, tratarea cu succes, până în 2020, a cel puţin 90% din cazurile noi de TB pozitivă în cultură şi a cel puţin 85% din retratamente, dar şi a 75% din cazurile de TB-MDR. Este vizată şi reducerea ratei generale a mortalităţii prin TB la mai puţin de 5/100.000 de locuitori. Prin implementarea strategiei, incidenţa TB va scădea cu 10% anual în intervalul 2015–2020, ajungându-se la o incidenţă mai mică de 49 la 10.000 de locuitori până în 2020.
Tuberculoza rămâne o problemă prioritară de sănătate publică în România. La nivelul UE, suntem încă ţara cu cele mai multe cazuri noi înregistrate, incidenţa globală a tuberculozei fiind de 4,7 ori mai mare decât în UE şi de 2,5 ori mai mare decât în regiunea OMS Europa. 14.938 de cazuri noi au fost înregistrate în România anul trecut. Peste 500 au fost pacienţi cu TB MDR/XDR, pentru care şansele de vindecare sunt reduse (28,1% în România pentru cohorta anului 2011).
În ultimii ani, au fost făcute progrese la nivel naţional în controlul tuberculozei. Astfel, incidenţa globală a scăzut de la 142,2/10.000 de locuitori în 2002 la 70,2/10.000 în 2014. Prevalenţa tuberculozei a scăzut cu 42,6% (de la 198,2 cazuri/10.000 în 2004 la 113,7 cazuri/10.000 în 2014.
Intervenţiile necesare pentru implementarea noii strategii naţionale vor fi finanţate din bugetul de stat şi surse externe: Mecanismul financiar norvegian, Fondul global de luptă împotriva HIV/SIDA, malariei şi tuberculozei (care oferă României un grant de aproximativ opt milioane de euro pentru creşterea controlului tuberculozei).
Tot de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, OMS a cerut „solidaritate şi acţiune globală“ în sprijinul noii strategii pe 20 de ani menită să pună capăt epidemiei globale de tuberculoză. Strategia pentru stoparea tuberculozei, adoptată anul trecut la adunarea generală OMS, urmăreşte trei aspecte-cheie: acces universal la prevenţie şi îngrijire, inclusiv în rândul copiilor; politici curajoase şi sisteme de suport, precum şi o intensificare a eforturilor de cercetare şi inovare. Ţinta strategiei globale este reducerea cu 95% a morţilor provocate de tuberculoză şi cu 90% a cazurilor de tuberculoză până în 2035. Până în 2020, obiectivul constă în eliminarea costurilor catastrofice ale bolii pentru pacienţii cu tuberculoză şi familiile lor, prin facilitarea accesului la tratament şi prin scheme de protecţie financiară menite să minimizeze costurile medicale şi non-medicale, precum şi pierderile asupra veniturilor.
Sunt dedicate capitole speciale combaterii tuberculozei în rândul grupurilor vulnerabile, inclusiv persoanele seropozitive care contractează şi TB. În 2013, numărul pacienţilor cu coinfecţie HIV-TB a fost estimat la 1,1 milioane la nivel internaţional. 360.000 dintre aceste cazuri au fost fatale. Principala problemă o reprezintă în acest moment fondurile insuficiente la nivel global. Astfel, potrivit OMS, există goluri de finanţare de două miliarde de dolari pe an pentru intervenţiile dedicate controlului TB şi de 1,39 miliarde de dolari pe an pentru cercetarea din domeniul tuberculozei.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.