Newsflash
Știri

28 septembrie, Ziua mondială de luptă împotriva rabiei

de L. Budin - sept. 28 2022
28 septembrie, Ziua mondială de luptă împotriva rabiei

La 28 septembrie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva rabiei în statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Boala este identificată pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii, cele mai multe victime fiind în Asia, Africa şi America Latină, informează Agerpres.

rabie-catel-masina

Decizia Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei de a stabili această zi a fost luată cu scopul de a informa populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a oferi informaţii asupra modului de prevenire şi asupra modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse prin care se poate contacta această boală.

Tema din acest an „Rabies: One Health, Zero Deaths” („Rabia: o singură sănătate, zero decese”) evidenţiază legătura dintre mediul înconjurător, oameni şi animale.

Programele de control ale rabiei oferă un exemplu pentru implementarea „One Health”, iar structurile care le susţin sunt cruciale pentru alte boli zoonotice (boli şi infecţii, care se pot transmite pe cale naturală, în mod direct sau indirect, de la animale la om), inclusiv pentru cele care pot genera pandemii. În prezent, există vaccinuri, medicamente, instrumente şi tehnologii pentru a întrerupe ciclul uneia dintre cele mai vechi boli, oprind astfel decesele.

Ziua mondială are ca fundament cea mai mare iniţiativă globală, susţinută de expertize realizate de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Alianţa Globală pentru Controlul Rabiei, a cărui plan ambiţios este de a pune capăt deceselor umane cauzate de rabie

Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin vaccinarea animalelor și informarea şi educarea proprietarilor. Datorită programelor intensive de vaccinare, boala este din ce în ce mai rară în ţările dezvoltate. Națiunile care s-au angajat în programe de eliminare a rabiei au înregistrat reduceri semnificative, apropiindu-se de eradicarea bolii.

În Romania, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea statului cu cea mai mare implicare în eradicarea rabiei, care elaborează anual Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului. În cadrul acestuia este inclus şi Programul de monitorizare, control şi eradicare a rabiei, care beneficiază de cofinanţare din partea Comisiei Europene.

Virusul herpetic modificat ar putea fi eficace împotriva cancerului

În doi ani se va extinde Secţia de Cardiochirurgie a Spitalului „Marie Curie”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe