Centrul de Hematologie şi Transplant Medular (CHTM) din cadrul Institutului Clinic Fundeni a marcat vineri, 27 mai a.c., printr-un eveniment de presă, 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice (auto- şi allogrefe) realizate la copii şi adulţi. (...)
 
 "> 300 - Viața Medicală
Newsflash
Știri

300

de Marian CÂMPEANU - iun. 3 2011
300

   Centrul de Hematologie şi Transplant Medular (CHTM) din cadrul Institutului Clinic Fundeni a marcat vineri, 27 mai a.c., printr-un eveniment de presă, 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice (auto- şi allogrefe) realizate la copii şi adulţi. (...)
 
 

   Centrul de Hematologie şi Transplant Medular (CHTM) din cadrul Institutului Clinic Fundeni a marcat vineri, 27 mai a.c., printr-un eveniment de presă, 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice (auto- şi allogrefe) realizate la copii şi adulţi.
   La eveniment au participat dl Attila Cseke, ministrul sănătăţii, dna conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Dan Coliţă, şeful CHTM, prof. dr. Constantin Arion, şeful Clinicii de Pediatrie, şi dna dr. Alina Tănase, director medical al Institutului Clinic Fundeni: „Am alocat 150 de milioane de lei pentru oncologie, 110 milioane pentru dotarea cu aparatură şi 42 pentru reabilitarea secţiilor. De asemenea, 26,5 milioane vor fi alocaţi pentru reabilitarea şi dotarea băncii de ţesuturi umane şi celule stem din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Vom susţine necondiţionat şi pe viitor Programul naţional de transplant, ce are alocat numai pentru 2011, 140 de milioane de lei“, a declarat ministrul sănătăţii.
   Dna conf. dr. Carmen Orban a ţinut să evidenţieze profesionalismul echipelor ce realizează intervenţii de o mare complexitate: „Colectivele conduse de prof. dr. Constantin Arion şi prof. dr. Dan Coliţă sunt «excepţionale», dacă ar fi să rezumăm totul la un singur cuvânt“.
   Primul transplant de măduvă de la Fundeni s-a realizat în anul 2001, din cele 300 de operaţii realizate în ultimul deceniu 13,5% fiind efectuate la copii şi 86,5% la adulţi. De asemenea, 15% au fost allotransplanturi de celule stem hematopoietice, iar 85% autotransplanturi. Este de remarcat faptul că prima sută de operaţii s-a realizat în şapte ani de activitate (iunie 2001 – mai 2008), în ultimii trei ani înregistrându-se o medie de o sută de transplanturi la un an şi jumătate. Activitatea Centrului a fost una intensă de la începutul acestui an, în primele cinci luni înregistrându-se 40 de transplanturi medulare.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe