Newsflash
Știri

3.649 de români s-au înscris Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

de L. Budin - sept. 16 2022
3.649 de români s-au înscris Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Peste 3.649 de donatori români s-au înscris în anul 2022 în Registrul național, care numără în prezent 86.350 de persoane.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este marcată pe 17 septembrie, se arată într-un comunicat. Evenimentul, celebrat în întreaga lume, este un prilej de a relansa în spațiul public tema salvării de vieți prin transplant, reprezentanții Registrului local subliniind nevoia creșterii numărului de donatori români înscriși. 

celule-stem-hematopoietice

În România, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate anual cu cancere de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

Din aprilie 2013, când Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a devenit funcțional, 371 de  pacienți din România au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru 17 dintre aceștia, persoanele compatibile au fost din România, iar pentru ceilalți, donatorii compatibili au fost găsiți în registrele din alte țări, precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Slovenia, Belgia, Austria, Turcia sau India.

Registrele internaționale au solicitat Registrului din România servicii de căutare donatori compatibili pentru 2.002 pacienți străini, iar 176 de servicii au fost furnizate anul acesta. Dintre donatorii români, 17 donatori au fost compatibili și au donat pentru pacienți din Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Rusia, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii.

Cifrele arată că 95% din donatorii compatibili cu pacienții din România care au beneficiat de transplant au provenit din Registrele internaționale și doar 5% din Registrul național.

Șansele de a se găsi un donator compatibil pentru cei 38,5% dintre pacienții români pentru care nu a fost identificat niciun donator compatibil în Registrele internaționale este ca peste 5% din populația României să se înscrie în Registrul național. În prezent, doar 0,45% din populația locală este înscrisă în Registru, în vreme ce în Germania procentul este 10%, în Israel de 12%, iar în Cipru de 13%”, se arată în comunicat.

De aceea, reprezentanții Registrului național vorbesc de importanța conștientizării impactului donatorilor în lupta pentru viață.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și în cazul unor afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moștenite.

Este foarte important ca numărul persoanelor înscrise în Registru național să fie cât mai mare, deoarece șansa unui pacient din România de a i se găsi mai repede o persoană compatibilă imunologic crește. Astfel, identificarea unui donator compatibil se face în câteva ore. Pentru multe persoane cu cancer de sânge, un transplant este ultima lor șansă la viață. De aceea, fiecare înregistrare contează”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, Director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Înscrierea în Registrul Național se face prin două metode: offline, la un Centru al donatorilor, și online, fără a mai fi nevoie de o deplasare la un centru.

Ungaria obligă femeile să asculte cordul fătului înainte de a face avort la cerere

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe